Tots ens morirem
«La generació pop s'ha fet gran i ha après a incorporar sentiments de despreniment i percepcions de declivi en el seu imaginari»
ARA A PORTADA
-
El decret de renovables, primera víctima de les desconfiances pel finançament Arnau Urgell i Vidal | Bernat Surroca Albet
-
-
El PSC tornaria a guanyar les eleccions i es veuria poc afectat per la corrupció de Madrid Ona Sindreu Cladera
-
El govern espanyol preveu que les mesures contra la corrupció «estiguin aprovades o en tràmit» en un any Redacció
-

- Jordi Bianciotto
- Periodista i crític musical
Una cosa és la decadència i el comiat com a bells recursos romàntics i una altra quan perceps que t'atrapen o se t'acosten precisament i concretament a tu. La generació pop s'ha fet gran i ha après a incorporar sentiments de despreniment i percepcions de declivi en el seu imaginari. I aquí és on hi irromp un disc important fet a casa nostra aquest any que ara ens deixa, el de Jaume Sisa, Malalts del cel, una obra on s'ensuma una barreja de la màgia i la pèrdua a la qual havia cantat un dia Lou Reed.
En aquest món de la música en què hi ha tanta maduresa impostada i tanta gravetat de pa sucat amb oli, tants discos presentats com "els més personals", "els més sincers" i "els més profunds", i que són catàlegs d'hipermercat, i en què fins i tot hi ha estrelles pop de divuit anys que publiquen llibres de memòries, Malalts del cel és una lliçó de vida, la confessió d'una desil·lusió ben compatible amb l'alt ideal de Sisa de passar-s'ho bomba tant com sigui possible. Ens diu que se'n va a la seva Hipopotàmia somiada a descansar, ballant un bolero, sense fer-se el transcendent, convertint en cançó joiosa una retirada d'aires imprecisos.
Desitgem a Sisa molts anys de vida i, si pot ser, algun concert on interpreti aquestes cançons amb les quals sembla acomiadar-se d'aquest món. Encara no, tingui la bondat. Som en una època fantàstica en què el fracàs, la decepció, la feblesa, la mort mateixa, no existeixen, i en què, quan algú ha traspassat a l'edat de, per exemple, vuitanta-quatre anys, repliquem, contrariats: "ah, doncs encara era jove...". Món de ficcions, de creure'ns eterns, per on passa de mà en mà, de veu en veu, La vella cançó.
"La canta tothom qui té viu el cor,
arriba quan vol, ressona per tot,
la vella cançó té mil i un autors".
Periodista especialitzat en música des de fa més de tres dècades. Crític musical d’El Periódico de Catalunya, escriu a les publicacions especialitzades Rockdelux i Enderrock, i col·labora en diversos mitjans audiovisuals. Ha escrit diversos llibres, com ara els tres volums de Guía universal del rock (Robinbook) i 501 cançons catalanes que has d’escoltar abans de morir (Ara Llibres), així com els volums de memòries Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres) i El libro de Estopa (Espasa-Planeta). Soci de l’ACP i del Grup de Periodistes Ramon Barnils.
Et pot interessar
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació Digital?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.