
ARA A PORTADA

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
El que encara no sabem és si Pedro Sánchez té projecte o si és un altre polític característic dels temps del tacticisme i la immediatesa de les xarxes: ràpids de reflexos, eficaços en la distància curta, amb olfacte per interpretar els sondejos que els mostren els seus gabinets. Trets que, aquí sí, comparteix amb Pablo Casado, Inés Arrimadas o Albert Rivera. Un domini evident de la imatge i el titular, però i després? La decisió de fer un consell de ministres a Barcelona és d'alt risc polític. No és una provocació en ella mateixa, però la data -aniversari de les eleccions sota el 155- no és molt hàbil. Hi ha un electoralisme obvi en aquest consell de ministres que aprovarà un augment del salari mínim i un increment per als funcionaris. Però ve a Catalunya i no sabem si té un projecte pels catalans.
El Govern ha lluitat fins al final per obtenir, si més no, una imatge -també aquí la fotografia, la immediatesa- de cimera bilateral. Però la Moncloa no ha sabut, no ha pogut o no ha volgut -per càlculs de curt termini- escenificar l'inici d'un temps nou en les relacions entre l'Estat i la Generalitat. Això ha facilitat les acusacions de provocació per un consell de ministres que potser va ser en un principi un altre gest d'audàcia que, plantejat de seguida com un repte, no permetia a Sánchez fer marxa enrere.
El terreny de joc de la Generalitat no és molt ampli. En això la proximitat amb Sánchez és innegable. En aquest petit espai ha de jugar el Govern, amb el president Quim Torra al davant. Malauradament, les mancances de l'altre no poden ser un justificant. Catalunya hi té més a perdre i cal saber entomar els esdeveniments amb vocació guanyadora. Que pot començar sabent qui és l'amfitrió d'un sopar. En aquest cas, el dels empresaris, un altre àmbit on l'espai que no ocupi la Generalitat el farà seu l'adversari.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
Et pot interessar
- Un consell de ministres sense projecte · Opinió · Nació Digital
-
- Iniciar Sessió
- Subscriu-t'hi
- Newsletter
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació Digital?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.