Vaig tenir l’oportunitat de sentir el delegat del Govern a Mèxic i Centreamèrica, Lleïr Daban, obrint una actuació castellera a l'emblemàtic monument de l'Àngel de la Independència de la Ciutat de Mèxic. Daban va traçar un paral·lelisme entre els valors castellers i els valors de Catalunya com a poble, com a cultura, com a país. Una escena seguida per centenars de persones –catalans, descendents de catalans, però sobretot mexicans– que ens mostra com Catalunya busca maneres creatives de bastir ponts, en un esforç diplomàtic que portarà la propera setmana el president Pere Aragonès i la consellera Meritxell Serret a Corea del Sud per inaugurar una nova representació catalana a l'exterior.
La gira dels Castellers de Vilafranca pel país nord-americà s’ha fet sota l'impuls de la Delegació del Govern a Mèxic i Centreamèrica. És un bon exemple d'aquesta diplomàcia creativa que necessita Catalunya per fer-se escoltar en el context internacional. Tot plegat es fa en paral·lel a l’acció exterior a l’ús, com el viatge del president i la consellera d’Exteriors per obrir la nova delegació del Govern a Corea del Sud, imprescindible per continuar bastint una xarxa de representació als estats més importants del món.
En el segle XXI, i en un context sempre advers si no ets un estat amb tots els ets i els uts, és imprescindible una diplomàcia creativa en aquests temps on les fronteres són més permeables que mai. El delegat a Mèxic ha mostrat com aprofitar l'oportunitat d'una visita cultural com la dels Castellers de Vilafranca per establir contactes i construir relacions. Cal tenir en compte que som un país amb una rica diversitat d'actius que pot utilitzar en aquest sentit.
Catalunya té molts actius tangibles i intangibles que pot aprofitar en l'escena internacional. Des de la capacitat econòmica i d'organització en l'àmbit de la cooperació internacional fins a una xarxa robusta de petites i mitjanes empreses que interactuen amb èxit a l'exterior. Tot això pot ser utilitzat per obrir-se portes i superar els obstacles que posa tot sovint l'estat espanyol.
També cal tenir en compte que l'acció exterior de Catalunya està sota la lupa constant dels partits d'àmbit estatal o nacionalistes espanyols que la qüestionen o la combaten directament. Això pot ser un repte addicional, però també una oportunitat per demostrar la solidesa dels projectes i iniciatives de Catalunya a l'escena mundial.
Com a país, hem de perdre la por i tirar endavant sense fer cas als que ens voldrien limitats a una simple administració regional. La visita oficial del president Aragonès a Corea del Sud va en aquest sentit i cal aplaudir-la. El Departament d'Exterior ha de jugar un paper crucial en aquest sentit, donant més marge d'actuació i recursos a les delegacions per ampliar la seva acció no només en la diplomàcia tradicional, sinó també en iniciatives creatives com la que s'ha viscut aquesta setmana a Mèxic.
Catalunya ha de continuar treballant de manera creativa per obrir-se pas en un món complex i competitiu, tot aprofitant els seus actius i buscant maneres innovadores de fer-se sentir a l'escala internacional. És hora de continuar avançant sense por.
Una diplomàcia creativa per a Catalunya

Ara a portada