Una enquesta sobre les enquestes

«És sobretot del CIS de la qual podem sospitar que, més que sondejar la realitat o intentar animar aquest o altre candidat, sembla feta per intentar condicionar el votant»

17 de maig de 2023
En temps d’eleccions, si més no, els partits paguen enquestes internes, perquè volen saber realment com van, i si la seva percepció es correspon amb la intenció de l'electorat. També poden exercir les enquestes un efecte psicològic sobre el candidat, perquè en ser cares, la mostra sol ser petita i, per tant, no tan fiable, però com depenen de la manera en què es cuinin les dades en l'empresa dedicada a confegir-les i analitzar-les, pot presentar-se un resultat possible com si fos una alta probabilitat, animen així la candidatura a posar tota la carn a la graella, el que de vegades pot significar fins i tot ultrapassar línies vermelles ètiques.
 
Sigui com sigui, la diferència gegantina es dona entre les diverses enquestes encarregades, malgrat la cuina més o menys intencionada de les seves dades, i la que construeix propagandísticament el CIS. És sobretot d'aquesta de la que podem sospitar que, més que sondejar la realitat o intentar animar aquest o altre candidat, sembla feta per intentar condicionar el votant. Per corroborar aquesta idea trobem l’històric de suposades errades que acumula en els darrers temps i la diferència entre el que s’hi pronostica, ben diferent de la resta.

[noticiadiari]2/251296[/noticiadiari] 
Sobre quin pot ser l'efecte que sobre l'electorat tenen les enquestes s'ha escrit molt i no hi ha una opinió unànime. Quan el CIS diu que Colau va per davant de Collboni en la cursa de Barcelona, ho hem de creure tant com el silenci que deixa caure sobre la clara irrupció de Vox al consistori? Potser més aviat podríem pensar que intenta incentivar el vot socialista al qual es presenta com si tingués a tocar l’alcaldia, vista l'adscripció ideològica de Tezanos, però sobretot la importància del PSC per a la supervivència de Pedro Sánchez.
 
Hi ha quelcom de gregari en nosaltres, és el que permet extraure d’una mostra una previsió de comportaments globals, però en el nostre país la indecisió i una certa tendència a l’ocultació del vot, fa difícil assegurar res. També s'ha dit que asseverar el predomini d'una candidatura pot relaxar els seus votants, i com res és del tot ciència rigorosa, potser caldria fer una enquesta per preguntar sobre els efectes que té sobre la gent el coneixement de les enquestes.