Volem un Vasili Arkhipov
«Hi ha qui diu que, sense Twitter, molts dels conflictes vigents haurien derivat en violència; quan l’energumen es desfoga amb 280 caràcters tots hi sortim guanyant»
ARA A PORTADA
La fortuna va fer que hi hagués, enmig de tanta bogeria, alguns cervells amb més capacitat de discerniment i perspectiva. Un d’ells, el del general soviètic Vassili Arkhipov, primer oficial d’un submarí rus que navegava per les aigües de Cuba. Avions nord-americans estaven llançant granades sobre el submarí per obligar-lo a sortir a la superfície, i el comandament soviètic de la nau, sense informació sobre l’estat de la crisi, es plantejava respondre amb un torpede que hauria desencadenat el conflicte total. Per aprovar la decisió feia falta el vot afirmatiu del capità del submarí, l’oficial polític, i el primer oficial. Els dos primers van estar-hi a favor i només el tercer, Arkhipov, va votar-hi en contra. Ha passat a la història com “l’home que va salvar el món”.
Per fortuna també, els màxims dirigents de les dues potències, Nikita Jruschov i John Kennedy -assessorat d’a prop pel seu germà Robert- van optar en l’últim moment per fer un pas enrere i no endavant, arriscar-se a ser titllats d’anti-patriotes i menjar-se, almenys, una part de l’orgull. Els míssils de la discòrdia van ser retirats, i la Guerra Freda va baixar als seus nivells de tensió habituals. Que ja eren prou alts.
Han passat 55 anys, i es diria que falla la memòria. Avui tenim a Washington un president que escriu Twitter que el seu botó nuclear és "més gran" que el de Kim Jong Un. Tal qual. Amb el mateix estil que faria servir cridant en un bar davant d’una cervesa i amb un plat de hot wings cobert de ketchup. I potser tenia una cervesa i un plat de hot wings mentre ho escrivia. Un president que, segons es diu en un llibre del qual intenta evitar la publicació, ni tan sols aguanta llegir un informe d’una plana. El pitjor no és que això sigui cert, sinó que a tots ens sembla versemblant.
Sentir Trump i recordar la crisi dels míssils comporta una combinació tràgica de por i nostàlgia anticipada. Por, d’una banda, de tornar a sentir les mateixes bravuconades de l’agost de 1962. I nostàlgia anticipada, de l’altra, per si, al 2017, no trobem ni Jruschov, ni cap dels dos Kennedy. Ni cap Vasili Arkhipov.
Ens queda un consol: hi ha qui diu que, sense Twitter, molts dels conflictes vigents haurien derivat en violència; quan l’energumen es desfoga amb 280 caràcters tots hi sortim guanyant. Cal confiar que Trump respongui a aquest patró.
Periodista i guionista. Vaig néixer a Barcelona l’any 1963. Llicenciat en Periodisme i Història. He estat molts anys dedicat a la informació política, i ara en fa uns quants que va començar a parodiar-la a programes com Minoria Absoluta o Polònia. He treballat a diferents mitjans de comunicació, i ha escrit llibres com ERC: La llarga marxa o Sóc perico, i què!.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.