Vots transvasats, aliances i exclusions
«L'Estat espanyol abocarà tots els recursos que pugui i més en aquesta campanya, és el referèndum encobert que necessita per intentar desmuntar l'independentisme»
ARA A PORTADA
La gran incògnita d'aquests comicis té a veure amb un hipotètic transvasament de vots entre blocs. Donem per fet que hi haurà transvasaments entre els partits que integren cada bloc, però no sabem si hi haurà pocs o molts electors que passaran la ratlla i aniran a l'altra banda del riu. Catalunya en Comú, pel fet de ser l'únic partit que apareix desvinculat dels dos blocs, podria rebre votants antics de formacions de cada camp, com el PSC i la CUP. Això és més que plausible, perquè té fronteres evidents amb aquestes dues sigles. Per cert, aquest fenomen també podria donar-se en l'altra direcció: des dels comuns en benefici de cupaires i de socialistes.
Diuen els experts que l'alta indeterminació que notem fa que la campanya tingui molta més influència aquesta vegada en la tria que farà cada ciutadà. Anem una mica més enllà en el joc hipotètic. Xavier Domènech no renuncia a aconseguir el suport d'antics votants de Junts pel Sí que ara vulguin ubicar-se en un terreny més confortable i sense anar del bracet de les formacions que fan costat a la repressió. De la mateixa manera que Miquel Iceta vol pescar –i no se n'amaga- entre antics votants convergents que s'hagin desenganyat del projecte independentista o que s'hagin espantat davant la manera de tirar-lo endavant per part de Puigdemont.
Per això el candidat socialista es treballa ser "el bo" de l'equip del 155, ser "el més amable" dels que han abonat les mesures de Rajoy. Aquestes conjectures es basen en una idea no comprovada encara, segons la qual una part dels conversos al sobiranisme potser aprofitaria el 21-D per recular cap a velles posicions autonomistes. Certs estrategs sempre han pensat que hi ha una franja potencialment reversible entre els nous independentistes.
Vist tot això i tenint en compte que no sembla probable que cap partit pugui obtenir la majoria absoluta, les càbales sobre aliances per a l'endemà del 21-D tenen una gran importància. Els comuns, novament, tenen aquí una posició privilegiada, perquè semblen els únics amb capacitat per forjar acords igualment amb formacions del bloc independentista o del bloc unionista. Amb tot, i segons ells mateixos han fet saber, Catalunya en Comú no contempla formar part de cap Govern on hi hagi res que s'assembli o que recordi el PDECat, inclosa la llista de Puigdemont.
Aquesta clàusula d'exclusió limita les possibilitats de combinació entre els comuns i els independentistes. Així mateix, no sabem quines clàusules d'exclusió podria tenir la CUP en relació als comuns i, sobretot, en relació a ERC i Junts per Catalunya, dues llistes que han emès missatges que revisen, en part, l'estratègia que s'ha aplicat fins ara. Òbviament, desconeixem també si ERC i Junts per Catalunya tindrien, arribat el moment, clàusules d'exclusió per als cupaires.
Tot és obert. L'aire plebiscitari del 21-D és inevitable, com demostren les crides constants a la mobilització dels uns i dels altres. Madrid i els partits del 155 volen poder dir que l'independentisme ha estat vençut, que recula i que entra en crisi. Les tres formacions independentistes volen mantenir la majoria parlamentària assolida el 27-S del 2015 i poder ampliar el percentatge de vot, per superar el llindar simbòlic del 50%. Els comuns volen tenir totes les claus i que qualsevol combinació de govern hagi de passar per ells.
L'Estat espanyol abocarà tots els recursos que pugui i més en aquesta campanya, és el referèndum encobert que necessita per intentar desmuntar l'independentisme i per començar a convertir Catalunya en una segona València. Rajoy, Sánchez i Rivera només contemplen la victòria (o allò que més se li assembli).
Nascut a Vilanova i la Geltrú (1967). Periodista, escriptor i professor de Periodisme de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. Actualment, diputat d'ERC al Congrés. Autor de diversos llibres, entre els quals Assaig general d’una revolta. Les claus del procés català (2019) i Ara sí que toca! El pujolisme, el procés sobiranista i el cas Pujol (2014). Premi Nacional de Periodisme 1994.
Et pot interessar
- Vots transvasats, aliances i exclusions · Opinió · Nació Digital
-
- Iniciar Sessió
- Subscriu-t'hi
- Newsletter
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació Digital?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.