
El Museu de l'Art de la Pell de Vic acollirà, des d'aquest divendres, una mirada antològica sobre l'obra de la ninotaire vigatana Pilarín Bayés. El món del circ és el fil conductor d'una exposició que inclou 110 obres representatives dels gairebé 50 anys d'activitat artística. Per la mateixa ninotaire l'exposició serà una sorpresa ja que l'han preparada entre la comissària de l'exposició, la seva filla Marga Sala, la seva dissenyadora, Sandra Penadès, i el seu galerista, Joan Homs. Tot i no haver-la vist, la Pilarín ha explicat que l'exposició "serà molt pels nens, com no pot ser d'una altra manera, però també per a aquells que se'n recorden que quan eren menuts llegien els meus llibres".
La inauguració de la mostra es farà a les 19:30 hores. L’acte comptarà amb la presència de l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, i l’autèntica protagonista, Pilarin Bayés.

Tot i que la ninotaire no veurà l'exposició fins el dia de la inauguració, va escollir el circ com a fil conductor de l'antològica. Es tracta d’una metàfora molt suggestiva de la vida personal i artística de la Pilarín, sempre rodejada de personatges i històries per explicar.
L'espectador s'endinsarà en aquest món a través d'una gran carpa de circ on l'acompanyaran diferents personatges típics d'aquest espai com el forçut, la ballarina, el menjafocs, el faquir, l'equilibrista o uns trapezistes que han estat modelats en plafons de fusta, dibuixats i pintats per la mateixa Pilarín. L'exposició també compta amb un cronograma de la vida personal i artística de la ninotaire. En l'última sala, el visitant es trobarà amb una composició, a l'estil collage, d'algunes portades dels llibres fets per l'artista.
L'exposició guarda pel final una biblioteca infantil, amb tauletes i cadires de cartró decorades per la dibuixant, on els nens i nenes podran consultar llibres i contes de la Pilarín cedits per diferents editorials. Segons explica Bayés, "l'exposició serà pels nens perquè tota la meva obra està dedicada a ells, però crec que també hi trobaran el seu espai aquells que encara recorden que quan eren petits llegien els meus llibres".
Explicar el món als nens i nenes
Pilarín Bayés diu que la seva funció com a ninotaire és explicar als més menuts com és el món. Això, segons assenyala, els donarà un bagatge perquè a mesura que creixin, es puguin anar incorporant a la vida real. En aquest sentit, afegeix que el ninot prepararà el nen perquè quan sigui gran, tingui una imatge adequada a l'època històrica a la qual pertany.
Hi ha dibuixants que inventen una realitat, però la Pilarín no inventa gaire. Simplement intenta fer entenedora una realitat perquè un cop l'infant vegi el dibuix, li "piqui" la curiositat i "no només miri què fan els personatges, sinó que també es fixi què hi ha al segon pla, al tercer, i així successivament". Segons la ninotaire, avui en dia els nens i nenes tenen molts punts d'atenció i convé "ajudar-los" a fixar-se en la història.
Segons la il•lustradora, els dibuixos "potser són una mica a base de tòpics". Però puntualitza que precisament el tòpic és "el primer esglaó de la cultura d'un nen". En aquest sentit, concreta que, per exemple, sobre París, "un nen el primer que aprèn és que hi ha la torre Eiffel", tot i que hi hagi aspectes de la ciutat molt més importants i rellevants. Segons Bayés, "quan tens un tòpic, ja has agafat el peix amb l'ham". És simplement un "punt de sortida" que serveix per situar la resta. "Darrere del tòpic vindrà l'encant de tota una ciutat", afegeix referint-se a París.
La dibuixant explica que cal crear obres que els nens i nenes puguin entendre. "Sense posar-los el llistó baix", cal tenir en compte que dibuixes per a nens "perquè encara que siguin petits, són molt intel•ligents".
Obra molt variada
La Pilarín ha fet dibuixos per a contes, cartells, portades de revistes, acudits o postals, però també ha imprès els seus ninots en tapes de wàter o esqueles. Es defineix com una il•lustradora "festivalera", però admet que quan cal ser seriosa també ho és. Ella mateixa se sorprèn de ser tan moderna. Diu que no sap encendre l'ordinador "i, en canvi, ara els meus dibuixos sortiran per Ipad".
Fa anys, l'escriptor Albert Jané va dir a Bayés: "Desenganya't, som intel•lectuals de fer feines". La Pilarín comparteix aquesta afirmació i afegeix que ella mai ha tingut temps de fer "l'obra de la meva vida". Normalment els encàrrecs han d'entusiasmar, però si no, almenys cal trobar-s'hi bé, explica, "perquè tant un com l'altre són un repte que cal batre".
Un dels reptes amb què s'ha trobat durant la seva carrera ha estat a l'hora de fer un llibre sobre Hiroshima. Segons assenyala, "les escenes de molta tristesa i molta pena són molt empipadores de dibuixar", tot i que entén que siguin necessàries.
Tècnica definida
El recorregut de l'exposició mostra una evolució tant tècnica com de l'estil començant per un traç ingenu, elegant i estilitzat on es pot apreciar fins i tot la seva etapa d'experimentació artística.
La Pilarín fa una interpretació de la realitat que passa pel sedaç d'ésser un ninot. La il•lustradora explica que el seu esperit és de servir el text de la història i es mostra orgullosa quan veu que és capaç d'ajudar els nens i les nenes a "entrar a la història" perquè se'ls faci interessant. Afegeix que això "és realment el què m'apassiona de la feina". La seva bonhomia la caracteritza quan assenyala que no vol tant protagonisme pel dibuix "com per l'explicació d'allò que conta l'autor".

Després de diversos intents, la Pilarín va anar trobant la tècnica pictòrica amb la qual se sentia més còmode. Es tracta d'una tècnica mixta en què barreja la ploma i la tinta xina pel traç gruixut del dibuix, "que és el veritable argument de l'obra perquè li dóna tota la força del significat”. Ho combina amb aquarel•la, llapis de colors o rotuladors.
Dibuixar en català
Pilarín Bayés recorda que una vegada l'escriptor i un dels principals fundadors de la revista Cavall Fort, Josep Tremoleda, li va dir que els il•lustradors ho tenien "molt fàcil" perquè l'idioma del dibuix és universal. La ninotaire va contestar que això no era així ja que ella dibuixava en català. Com a exemple, explica que pot dibuixar quelcom que passi al Pakistan però sempre ho farà des d'un punt de vista concret, "que és el català".
Per la seva condició personal provinent de família benestant, Bayés ha viatjat molt durant tota la seva vida. Tot i això, creu que "la gent d'aeroport no existeix". "Primer has de ser ciutadà de Vic, i després ja podràs ser ciutadà del món", assenyala. I puntualitza afegint que"només des del teu petit món pots arribar a ser universal, no es pot ser universal d'entrada".
L'exposició de l'any
Pilarín Bayés va néixer l'any 1941 sota el campanar de la catedral de Vic. De petita assistia a les processons i gaudia anant al mercat. L'exposició antològica dedicada a aquesta vigatana il•lustre que ha rebut recentment la Medalla d'Or de la ciutat ocuparà per primera vegada tot l'espai de la segona planta del museu dedicat a les exposicions temporals.
El director del Museu de l'Art de la Pell de Vic, Emili Bayón, assenyala que probablement "serà l'exposició de l'any pel MAP".