La Catedral de Vic, «un cofre del tresor»: s'estrena un nou espai dedicat a Sert

A través d'obres originals i elements multimèdia s'expliquen els diferents projectes que l'artista pictòric va dissenyar per la seu vigatana i el vincle que va establir amb el conjunt catedralici

Maqueta original que Sert va crear l'any 1930 per mostrar com havia pensat la decoració pel sostre de la Catedral de Vic.
Maqueta original que Sert va crear l'any 1930 per mostrar com havia pensat la decoració pel sostre de la Catedral de Vic. | Irene Giménez Vinyet
13 de juny del 2024
Actualitzat el 19 de juny a les 15:00h

La Catedral de Sant Pere de Vic estrena aquest divendres 14 de juny el nou Espai Sert, un equipament ubicat a l'antiga sagristia dels Canonges per explicar de manera divulgativa la llarga relació que el pintor Josep Maria Sert (1874-1945) va establir amb el conjunt catedralici de la capital d'Osona. "La Catedral de Vic és com un cofre del tresor", apunta el degà de la Catedral, mossèn Joan Mir, tot detallant que els agradaria que el temple "no només sigui història, sinó que tingui vida i es projecti a l'exterior".

El nou espai es nodreix d'un audiovisual que narra el vincle de l'artista amb la seu vigatana i les diferents intervencions que aquest hi va projectar. Tanmateix, també s'exposa una maqueta original que Sert va crear l'any 1930 per mostrar com havia pensat la decoració pel sostre del temple, dues grans teles -La lluita de Jacob amb l'àngel i Tercera Benaurança- pintades el 1906 com a avançament d'un primer projecte decoratiu que mai es va materialitzar, i una recreació digital de com estaven situades les pintures abans de la Guerra Civil, quan bona part del llegat pictòric de Sert es va cremar. Tant la maqueta com les pintures originals formen part del fons del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), que les ha cedit al conjunt catedralici.

L'equipament s'inaugura aquest divendres 14 de juny "amb la voluntat d'explicar una aventura cultural, artística i històrica que no té paral·lels en la història de l'art, la relació entre el pintor Josep Maria Sert i la Catedral de Sant Pere", detalla Dani Font, delegat de Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic. Ha tingut un cost de 635.250 euros que han estat cofinançats pel Bisbat de Vic i el Departament de Cultura i amb una aportació del consistori vigatà.

L'espai forma part de l'ambiciós projecte per posar en valor l'obra de l'artista català, dins del qual i entre altres accions també s'han restaurat les pintures dels quatre evangelistes, datades del 1926 i salvades de la crema del temple l'any 1936.

Posar en valor l'obra de Sert

L'any 2016, el Bisbat de Vic celebrava el centenari de la mort del bisbe Torres i Bages (1846-1916), qui l'any 1900 va encarregar a un jove Sert la decoració de la Catedral de Sant Pere. Font explica que en aquell moment va sorgir la inquietud de posar en valor l'artista.

nou espai sert catedral vic acn mar marti
El nou espai Sert s'ubica a l'antiga sagristia dels Canonges de la Catedral de Sant Pere de Vic.Mar Martí/ACN

Per fer-ho possible, s'ha impulsat la restauració total del sostre de la nau central, la renovació de la il·luminació, la recuperació de pintures que havien format part del temple i que estaven disperses pel territori –com les dels quatre evangelistes- i la creació d'un espai per explicar el gran projecte de Josep Maria Sert a la capital d'Osona.

Tanmateix, la Catedral de Vic també estrena una audioguia disponible en català i castellà que proposa un recorregut per temple a través de l'obra del pintor. Ha estat produïda per Trama Mèdia i es pot descarregar i escoltar per a dispositius mòbils.

La restauració de les pintures de la nau central, el 2025

Després de la culminació del programa de Valorització de l'obra de Josep Maria Sert a la Catedral de Vic, queda pendent la restauració integral dels murals i les pilastres de la nau central de la seu vigatana. Tal com detalla Font, es tracta d'un projecte de grans magnituds amb un cost d'entre 2 i 3 milions d'euros. Serà finançat pel Ministeri de Cultura espanyol a través de l'Instituto del Patrimonio Cultural de España i es preveu que les actuacions -amb una durada aproximada de 16 mesos- comencin el 2025.

Aquests treballs formen part d'un ambiciós programa en marxa des de l'any 2012 per actuar a tot el conjunt catedralici: ja s'han rehabilitat les cobertes de la nau central i el deambulatori; la canònica romana: l'Escrivania; o les galeries del primer pis del claustre gòtic.

Arxivat a