Crònica de la commemoració del Pacte dels Vigatans 2010 i VI Premis Literaris Pacte de Sant Sebastià

Publicat el 21 de maig de 2010 a les 16:13
Actes commemoratius de l'Acord de Sant Sebastià (17 de maig de 1705). 
 
El passat diumenge 16 de maig, van tenir lloc els actes commemoratius de l'Acord dels Vigatans a l'ermita de Sant Sebastià. Enguany, les entitats organitzadores van ser Òmnium Cultural d’Osona i el Consell de Joves de Riuprimer.

A les 11:30 h hi hagué la trobada a dalt a l’ermita, i a les 12 començà l’acte amb un parlament de la nova presidenta d’Òmnium Cultural a nivell nacional, Muriel Casals. Casals, destacà la importància de l’efemèride històrica i les aliances a nivell europeu que forjaren els vigatans amb Àustria i Anglaterra sobretot, tot establint un paral·lelisme amb la situació actual del país, en què la causa catalana pel dret a decidir ha de ser coneguda internacionalment i sobretot a nivell europeu.

Seguidament, hi hagué el lliurament dels VI Premis literaris Pacte de Sant Sebastià que convoca el Consell de Joventut de Riuprimer. Acte presentat per Txevi Rovira, membre del Consell de Joventut de Riuprimer i tècnic de la Demarcació de l’Alt Ter-Garrotxa d’Òmnium Cultural. 

Rovira va destacar que havia estat difícil obtenir subvencions i finançament, i que per això les entitats organitzadores havien fet un esforç més gran per poder mantenir la modesta dotació econòmica dels premis, ja que s’havia perdut algun patrocinador.

Rovira afirmà: “Els premis, tot i que modestos, creiem que any rere any van agafant més reconeixement, participació i volada, així s’ha incrementat la participació en la categoria infantil i en les altres s’ha mantingut. És important que mantinguem viva la flama de la cultura i de la llengua del nostre país, i que seguim commemorant l’inici de l’acord que propicià el Pacte de Gènova, i l’ambició del nostre poble per poder ser més lliure. Poc a poc, i amb paciència, esperem que els premis es vagin consolidant definitivament, i coneixent sobretot a nivell comarcal, i esperem més ajudes econòmiques per a poder-los dotar dignament, i que la gent de totes les franges d’edat s’animi a participar-hi, especialment entre el jovent, ja que la modalitat juvenil de 13 a 17 anys gairebé sempre pateix una preocupant manca de participació”.

Tot seguit va presentar els membres del jurat d'aquesta sisena edició. Com a president, Víctor Pallàs (Vocal d’Òmnium Cultural d’Osona, poeta i professor de llengua catalana), com a secretari Txevi Rovira  (membre del Consell de Joventut de Riuprimer i Tècnic de la Demarcació de l’Alt Ter-Garrotxa d’Òmnium Cultural, humanista), i com a vocal, Pep Paré, (professor de llengua i literatura catalana a l’IES Jaume Callís de Vic i dramaturg).
 
I es va procedir al lliurament dels premis, que per decisió del jurat reunit el dijous13 de maig van ser els següents: 
 
En la categoria de prosa infantil es van atorgar 3 mencions per la gran quantitat i qualitat de treballs presentats.

     Lliurà  les mencions de la categoria de prosa infantil Marisa Puntí, directora del CEIP El Roure Gros de Santa Eulàlia de Riuprimer.

     Pel relat ben estructurat d’un tendre conte infantil. Menció al text: El ninot de neu màgic. De Rocky, que corresponia a Aleix Vila Vilaró, 10 anys. Santa Eulàlia de Riuprimer.

     Per una entranyable oda a l’amistat. Menció al conte: L’aigua i el foc. De Spie, que corresponia a Martí Morilla Brunet, 9 anys. Vic.

     Per un conte de contes ben original i divertit. Menció al conte: Dins un llibre de contes. De Gota, que corresponia a Maria Ares Soler. Muntanyola.
 

Lliurà  el primer premi ex aequo de prosa infantil Pol Crusellas, President del Consell de Joves de Riuprimer.

      Per una narració ben explicada i original sobre les aventures i desventures d’una tetera. Primer premi ex aequo pel conte: El casalot de les andròmines, de Clar de lluna, que corresponia a Bruna Vila Artigues. 12 anys. Arenys de Munt.

      Per una narració molt ben desenvolupada tot i la complexitat de la seva extensió. Intrigant i detallada. Primer premi ex aequo pel conte: El Doctor ha desaparegut. De P-14 que corresponia a Pol Martínez Serra. 12 anys. Puig-Reig. 

      Lliurà  el primer premi de poesia infantil Maria Teresa Franquesa, Regidora de Cultura de Santa Eulàlia de Riuprimer.

      Per un divertit poema, ben elaborat i original. El premi és per: Entrevista a un ratolí. D’Albània, que corresponia a Alba Sainz Garcia. 11 anys. Argelaguer.

En la categoria juvenil el primer premi va ser declarat desert per part del jurat, però es va decidir atorgar una menció al text: Sentits. De Paraules al Vent. Que corresponia a Marta Melikidis Aguilà. 17 anys. Reus. La menció va ser lliurada pel vice president d’Òmnium Osona, Toni Reig. 

El primer premi de poesia juvenil va ser lliurat per l’alcaldessa de Santa Eulàlia de Riuprimer, Núria Solà.

Pel poema la vida s’ha acabat, colpidor i intens. De Softly, que corresponia a Natàlia Rodés Martín. 16 anys. Barcelona. 

     Lliurà  el primer premi de prosa sènior el president d’Òmnium Cultural d’Osona, Jeroni Vinyet:

     Per la solidesa d’un relat agredolç sobre els designis del destí amb tocs d’exotisme. El primer premi fou per a La Nina de Fes, de Ramon Rius, que corresponia a Ramon Esquerré Cirera. 35 anys. Barcelona. 

     Lliurà  el primer premi de poesia sènior el Tresorer d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

      Per la varietat formal i mètrica d’un bon recull poètic, el premi fou per a Colors a l’aigua, de Pel maig cada dia un raig. Que corresponia a Bruna Generoso Miralpeix. 24 anys. Sant Hipòlit de Voltregà.

      El premi especial Llorenç Tomàs va ser declarat desert per part del jurat.

     
Xevi Rovira va felicitar tots els participants i als premiats, desitjant que l'any vinent es repeteixi el certamen amb major participació, i va agrair en nom d’Òmnium Osona i del Consell de Joventut de Riuprimer, el suport i la col·laboració als membres del jurat, l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer, la Fundació Embat Cultural, la Fundació Caixa Manlleu, la Parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer i el CEIP El Roure Gros. 
 
Tot seguit, el president d'Òmnium Cultural d'Osona, Jeroni Vinyet, va explicar el significat de la commemoració de l'efemèride i en va destacar la seva transcendència a nivell històric, i es va procedir a fer l'acte del lliurament de custòdia de la flama dels vigatans, el president del CJR, Pol Crusellas li lliurà a Carla Barnera, (una de les noies premiada l’any passat) que com a representant del poble de Santa Eulàlia de Riuprimer es comprometé a custodiar la flama, símbol de les llibertats del poble català, fins el capvespre del 10 de setembre, per convertir en cendra el Decret de Nova Planta al finalitzar la Marxa de Torxes dels Vigatans. Entretant sonava la Muixeranga a la gralla, interpretada per Xevi Capdevila, i l’acte va cloure amb l’himne nacional de Catalunya, els Segadors. Qui va voler va poder refermar el compromís amb la nostra terra signant al llibre dels vigatans, que resta a l'ermita.   L'acte fou organitzat per: Òmnium Cultural d'Osona i el  Consell de Joves de Riuprimer.
 
Hi col·laborà: Fundació Embat Cultural, CEIP El Roure Gros, Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer, Parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer, Fundació Caixa de Manlleu.
 
Més informació a: www.osona.omnium.cat | http://www.marxadelsvigatans.cat/