Vic s'ha convertit en epicentre i referent del Dijous Llarder a Catalunya oferint una programació gastronòmica i cultural àmplia i de qualitat al voltant d'aquesta tradicional celebració. Seguint la tònica dels darrers anys, un dels objectius de la festivitat a la capital d'Osona és el de reivindicar els productes de proximitat: s'oferirà porc de raça Duroc criats a la comarca, la botifarra de recepta pròpia del col·lectiu Osona Cuina o altres productes elaborats al territori com la botifarra d'ou de Can Codina de Taradell, la negra de Fussimanya o la cansalada de Ca La Teresona. També es repetirà col·laboració amb la Fundació Sant Tomàs.
Si bé enguany el Dijous Llarder s'escau el 27 de febrer, la celebració s'allargarà a la ciutat durant tot el cap de setmana amb concursos, tastos, tallers i activitats per a tota la família. La iniciativa s'emmarca en la distinció que ostenta aquest 2025 Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia, un reconeixement impulsat per l'Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) que posa en valor la producció alimentària i la cuina catalana.
La regidora de Turisme de Vic, Anna Alemany, subratlla que el Dijous Llarder "és un esdeveniment únic que promociona la ciutat a Catalunya consolidant-la com a un atractiu turístic a nivell gastronòmic i cultural".
Els productes de proximitat, al centre
El col·lectiu Osona Cuina és qui lidera la iniciativa del Dijous Llarder a Vic. La tradicional celebració a la plaça Major arrenca a primera hora del matí, quan l'olor de les brases s'escampa pel centre de la ciutat i comencen a formar-se les primeres cues per a degustar l'esmorzar a base d'entrepans de truita, botifarra o cansalada. Al llarg del matí es desplegaran activitats com el 7è Concurs de Truites o es donaran a conèixer els productes guanyadors de la 2a edició de Fet a Osona-Aliments Excel·lents, mentre que al migdia arribarà un dels moments més esperats de la celebració amb el dinar amb entrepans de porc rostit o de canelons entre les receptes més exitoses.
Tanmateix, el Dijous Llarder a Vic s'estén durant tota la tarda -amb activitats per a tota la família amb col·laboració amb altres col·lectius de la comarca com Taula Dolça- i fins a la nit, amb sopar i música en directe per acabar d'amenitzar la jornada. "La finalitat és promocionar aquesta festa gastronòmica arreu del país", explica Eduard Aliberch, president d'Osona Cuina.

Dijous Llarder tot el cap de setmana
Enguany, l'Ajuntament de Vic aposta per oferir una experiència 360 graus i allargar el Dijous Llarder durant tot el cap de setmana per a difondre i promocionar els embotits tradicionals catalans. Aquesta proposta es podrà tirar endavant gràcies a una subvenció que s'emmarca en la distinció que ostenta aquest 2025 Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia, un reconeixement impulsat per l'Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) que posa en valor la producció alimentària i la cuina catalana.
D'aquesta manera, el divendres 28 de febrer es recuperarà el Premi Llonganissa d'Or atorgat per la IGP Llonganissa de Vic, mentre que entre dissabte 1 i diumenge 2 de març es desplegaran tastos, tallers i presentacions de llibres que giraran al voltant de la cultura xarcutera del territori.
Amb aquesta iniciativa es busca "promocionar i donar valor a la gran riquesa dels productes de proximitat de la comarca", detalla la regidora de Fires i Mercats, Bet Piella.