El cicle Solc es planteja tendir cap a l'autogestió

La crisi obliga a variar les relacions amb els col·laboradors. Tot i això, el programa d’enguany es tanca amb un èxit de públic, amb unes 4.500 persones.

Publicat el 22 de setembre de 2012 a les 20:24
Trobada de cantadors i cantadores d'Oristà. Foto: Associació Solc

La vintena edició del cicle Solc al Lluçanès ha tancat enguany amb un balanç que ha cobert les millors expectatives i una assistència de 4.5000 persones, xifra que ha satisfet plenament l’organització, l’associació Solc, música i tradició al Lluçanès. Les propostes durant els mesos de maig, juny i juliol han arribat a 15 pobles.

Tot i aquestes dades positives, l’organització es replanteja fer algun canvi de cara a l’any que ve, tendint una mica més cap a l’autogestió. La crisi econòmica ha fet reduir el pressupost i ha obligat a canviar algunes relacions en l’àmbit de col•·aboracions.

El cicle Solc al Lluçanès aconsegueix realitzar-se, en part, gràcies a les constants participacions d'entitats locals i associacions del territori, que ajuden a dinamitzar les activitats de cada poble. La iniciativa compta també amb el suport dels ajuntaments que s'impliquen en cada edició, gràcies al conveni de col·laboració signat amb el Consorci del Lluçanès des de fa tres anys.

Des de l’associació Solc, música i tradició al Lluçanès es valora molt positivament aquesta edició d’aniversari en temps de crisi i es vol destacar la implicació d’entitats, ajuntaments i la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, i amb menor mesura de la Diputació de Barcelona –que ha retallat l’ajuda en un 70%-.

Una cloenda consolidada

A la programació d’enguany hi han actuat un total de 16 grups de cultura popular vinguts de diferents indrets dels Països Catalans i un de Finlàndia (Rönsy). Així mateix, han participat a les activitats del cicle diferents formacions del Lluçanès (Txiki i Prr -animació infantil-, cantadors i cantadores locals de Santa Eulàlia de Puig-oriol i de diferents pobles a la Trobada de cantadors de la Torre d’Oristà i els Cremats d'Olost). D’aquesta manera es configura una programació variada, apostant pel ball i pels concerts, i per tallers i activitats especifiques que giren al voltant d’alguna temàtica concreta.

Alguns dels moments més significatius del cicle Solc han estat la 19a Trobada de cantadores i cantadors a la Torre d’Oristà, amb una variada i àmplia proposta de grups i solistes de diferents indrets del Lluçanès i altres comarques i que es va cloure amb l’actuació del grup De Calaix. També el concert a favor de la unitat i la normalitat d’ús de la llengua que va  protagonitzar el cantant i mestre Biel Majoral al claustre de Lluçà en una vetllada de gran intensitat i sensacions.

Cal destacar l’últim cap de setmana de programació, que va ser el més concorregut i que es consolida com una lluïda cloenda. El dissabte 28 de juliol a Olost al Solc d'allà enllà es va presentar el documental “Tornar a Solc. 20 anys de cultura popular al Lluçanès.” que s'ha aconseguit per la via del micromecentatge i que serveix per reflectir la trajectòria del cicle Solc durant aquests 20 anys de vida. Una iniciativa que ha representat un gran èxit de suports de micromecenes del Lluçanès i d’arreu del país. A més, durant el dissabte hi va haver  una mostra de foc realitzada pels Cremats d'Olost per commemorar els seus 25 anys. Es tancava la festa amb l'actuació de les finlandeses Rönsy. amb la participació de Fani Fortet, artista local i que ha estat l’ànima de la visita del grup nòrdic al Lluçanès.

El diumenge va ser el dia de més assistència de públic, amb prop de 700 persones, amb les actuacions de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i Pep Gimeno “Botifarra”, presentant l'espectacle La Barraca. Va tancar la festa el grup del ripollès Tururut Bonaigua. A la mitja part, es va fer la rifa i el lliurament de la monumental panera del Solc amb més de 200 productes d'establiments i entitats del Lluçanès, que va anar a parar a mans d'un veí de la Torre d'Oristà.

El cicle ha interactuat amb tots els que hi han volgut participar a través de les eines 2.0, conscient que és un mitjà vàlid per comunicar els actes programats.

Aneu al web del Cicle Solc

Notícies publicades del cicle Solc