Empresaris i institucions d'Osona, el Ripollès, el Bages i l'Anoia formen part del nou Cercle del Museu Episcopal de Vic (MEV). Aquest grup està format per persones i institucions que volen ajudar al desenvolupament del MEV creant un fons “econòmic i de relacions” destinat a promoure exposicions temporals, a adquirir peces noves, a l'elaboració de nous materials i la difusió d'aquest centre cultural.
El director del MEV, Josep Maria Riba, destaca que el projecte vol recuperar una tradició “desviada” de Catalunya com ara la implicació “més personal” en el mecenatge que Riba considera que en les darreres dècades s'ha derivat cap a les empreses. L'objectiu es augmentar el nombre de membres.
Des del col•lectiu d'empresaris que participen en aquest cercle s'explica que la idea és que sigui una taula “molt participativa” que vagi més enllà de buscar persones “físiques o jurídiques” que facin mecenatge. Per Miquel del Sants Pi, del bufet d'advocats Pi Costa, la idea dels promotors passa per fer aquesta primera tasca però sent “molt partícips” en la vida del MEV. Amb el fons econòmic que s'aconsegueixi es faran activitats proposades “tant des de la pròpia direcció” del museu com des del propi cercle.
El projecte de creació del Cercle del Museu Episcopal de Vic va començar a gestar-se en les converses de Josep Maria Riba amb el director de l'empresa Agric-Bemvig i expresident de Caixa de Manlleu, Pere Rifà. En la primera trobada també hi van participar el director de Casa Riera Ordeix, Joaquim Comella, i el director general de la Farga Group, Oriol Guixà. Aquell primer grup va treballar per fer possible l'edició de la guia del MEV en castellà, francès i anglès i per fer una reedició de la guia en català. Després d'aquesta primera tasca es va apostar per donar-li “forma” i ampliar-lo amb altres persones destacades de les comarques interiors.
Inicialment, el cercle no s'ha plantejat un primer projecte on actuar com a col•lectiu. Segons Josep Maria Riba, ara, l'objectiu passa per ampliar-lo a més membres. El director del MEV diu que busquen persones que els pugui interessar aquesta proposta: “Que diguin que els interessa i que hi volen ser per un cap”.
En l'acte de presentació del col•lectiu hi han participat a més dels empresaris citats, el sotsdirector de l'Obra Social de Caixa Manresa, Marcel Sellas (en substitució de Valentí Roqueta), el president de la Unió Intersectoral del Ripollès, Joan Vilalta, i Josep Vaquer, administració d'Elèctrica Vaquer de Ripoll. Ha excusat la seva assistència per raons d'agenda el director de Fira d'Igualada, Pere Carles.
El Museu Episcopal de Vic és un museu d'art medieval especialitzat en art litúrgic, pintura i escultura del període gòtic i romànic català. El seu finançament l'assumeixen actualment la Generalitat, l'Ajuntament de Vic i el Bisbat de Vic (fotos: Adrià Costa).
------------
NOTA DE PREMSA
S’ha presentat el Cercle del Museu Episcopal de Vic
El Cercle del Museu estarà format per persones i empreses interessades en el món cultural i en el desenvolupament del MEV
Aquest dimecres el MEV ha presentat el Cercle del Museu. La presentació ha anat a càrrec de Josep Maria Riba, director del MEV, Pere Rifà, director d’Agric-Bemvig, Joaquim Comella, director de Casa Riera Ordeix, Oriol Guixà, president de la delegació d’Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Vaquer del Ripollès, Marcel Sellas, sotsdirector de l’Obra Social de Caixa Manresa, Miquel Pi del bufet d’advocats Pi i Costa i Joan Vilalta de la Unió Intersectorial Empresarial del Ripollès.
L’any 2007 es va editar la Guia de les Col•leccions del Museu en diferents idiomes, gràcies al patrocini de persones, empreses i institucions amb una estima especial cap al MEV. Aquesta iniciativa va tenir una importància cabdal per la internacionalització del Museu.
Una part d’aquest grup de patrocinadors són els que avui constitueixen la comissió de treball del Cercle del Museu, un col•lectiu que inicialment s’ha concebut sense personalitat jurídica. El Cercle neix amb l’ànim de fomentar la participació de la societat civil en la vida del Museu i dinamitzar la mateixa institució museística.
Els assistents a la presentació han coincidit en que la iniciativa és molt positiva ja que pot donar una empenta important al Museu a més de posar en contacte les comarques del territori del Bisbat de Vic . S’ha destacat també que la idea del Cercle és que sigui un grup participatiu, que s’impliqui en la vida del Museu.
El Cercle estarà format per persones físiques i jurídiques que en qualitat de patrocinadors constituiran un fons econòmic de suport a l’activitat del Museu, des de l’organització d’exposicions temporals, a l’adquisició d’obres per a les col•leccions permanents o la promoció de treballs de recerca i investigació.
La voluntat del Cercle és que amb el temps es pugui comptar amb representació d’empreses i persones de diferents zones de Catalunya, que tinguin el desig de contribuir en la millora del patrimoni cultural a través de l’ajuda al Museu Episcopal de Vic.
Actualment, les bases del Cercle ja s’han posat i la junta del Museu ha aprovat el projecte. Al llarg de les properes setmanes s’iniciarà una campanya de comunicació amb l’objectiu de donar a conèixer el Cercle i de buscar afinitats amb totes aquelles persones, empreses i institucions que puguin estar interessades en participar-hi.
El naixement del Cercle és un pas més en la nova etapa del MEV i una de les eines que permetran avançar al Museu en les línies de treball que l’ICOM proposa: conservar, investigar i difondre.