
El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha afirmat aquest divendres a Vic que Catalunya s'ha adonat abans que la resta que no podia continuar "tirant de veta". Homs ha assenyalat que el país s'ha tornat a posar al capdavant de la "modernització" i de la "feina ben feta". El portaveu ha dit durant la conferència "McNamara i els rumors de la guerra" que en la construcció del "relat" nacional, el Govern donarà suport als mitjans de comunicació públics i als mitjans comarcals i locals. A més, Homs també ha assegurat que aquells mitjans que utilitzen el català com a llengua vehicular també seran prioritat del Govern.
La conferència de Francesc Homs sota el títol "McNamara, rumors de guerra" ha donat el tret de sortida a la 6a Convenció de Premsa Comarcal i Local organitzada per la Fundació Catalana de Premsa Comarcal i Local i el setmanari OsonaComarca.
Homs ha destacat que el fet que Catalunya s'hagi tornat a posar al capdavant de la "modernització" i de la feina "ben feta" molesta "profundament" a "fora" del país.
Amb tot, ha afegit que "no és la primera vegada que els catalans fem això". I ha assenyalat que és per aquesta raó que "sempre acabem essent més rics i tenim més estat del benestar que els altres". Tot i això, ha admès que la situació actual pot portar a pensar que el país "trontolla".
Francesc Homs ha assenyalat que els catalans "ens hem posat a fer la feina abans perquè ens hem adonat col•lectivament que no podíem continuar tirant de veta i anar gastant diners que no tenim". Ha qualificat la reacció col•lectiva de "molt a la catalana" i ha afegit que això ha demostrat que els ciutadans de Catalunya "toquem de peus a terra".
El pronòstic d'Homs a nivell de l'Estat espanyol és que es continuarà "tirant de la veta", tot i que ha afegit que "tant de bo m'equivoqui". Homs ha destacat que tot plegat es tracta d'una "lluita pel relat", perquè si al final s'acaba confirmant que Espanya pugui ser intervinguda per les institucions econòmiques europees, "després alguns encara diran que és culpa de Catalunya".
Homs ha assenyalat que el govern té molt present "la capacitat de pervertir l'explicació interessada que tenen alguns" i ha afegit que el combat contra aquest relat forma part de la política comunicativa del govern.
Mitjans de comunicació públics, mitjans locals i comarcal i mitjans en català
En la defensa d'un relat "nacional" que miri pels interessos de Catalunya, Homs ha apuntat que el govern vetllarà per TV3 i Catalunya Ràdio, perquè aquests mitjans públics "tenen un paper molt rellevant i predominant en la construcció nacional del país, i d'aquesta manera ho han de continuar sent".
A més, Homs ha destacat que al costat dels mitjans públics, el govern també donarà suport a la premsa local i comarcal de qui ha dit que són mitjans "insubstituïbles". Pel que fa als mitjans que utilitzen la llengua catalana com a llengua vehicular, Homs ha assegurat que aquests mitjans també contribueixen a la construcció d'un relat nacional i és per això que també els donaran suport des del Govern.