Torras va explicar la seva experiència de vida basada amb el treball al camp i la pastura de cabres lleteres, especialitzant-se en l’elaboració de formatge. Paral•lelament. Pallarès, va oferir alguns resultats dels treballs sobre l’estudi de gènere, i el paper de la dona a la societat d’alta muntanya.
La tarda de dissabte s’iniciava amb la representació de tres contes de Mercè Rodoreda, a càrrec de l’actriu Pepa Lavilla. Els petits contes per a adults eren protagonitzats per diferents figures femenines, acaparant totalment l’atenció del públic.
Un dels punts més esperats del dissabte, va ser la projecció a càrrec d’Araceli Segarra, qui va presentar la seva trajectòria alpinística. La carpa de conferències va obrir un dels seus laterals per tal d’acollir la gran quantitat d’assistents. Segarra va repassar les diferents expedicions que va protagonitzar valorant-ne tot el que en va aprendre encara que no aconseguissin arribar al cim. Entre moltes de les experiències que recorda, va valorar l’aprenentatge de saber quan calia tornar enrere i els bons moments viscuts. Ressaltant els diferents cims aconseguits va explicar els seus inicis així com les gravacions documentals en les que va participar.

Marta Ferrussola, acte d'inauguració
El diumenge, la taula rodona sobre la relació de les dones amb la muntanya, moderada pel periodista Antoni Bassas, va comptar amb la participació de M. José Bilbao, responsable del gabinet de gènere del Consell Català de l’Esport; Montserrat Bellver, metge especialista en medicina de l’educació física i l’esport; Núria Balaguer, integrant de l’equip femení de Dones del Shisha; Anna Ibañez, escaladora; i Francesc Sanhuja representant del Club excursionista de Gràcia. Després de les seves intervencions i experiències personals es van posar en manifest temes com la discriminació vers la dona en certs esports i la necessitat d’igualar els nivells d’oportunitat per accedir a aquestes esports i en concret als relacionats amb la muntanya; així com facilitar el coneixements dels esports i les tècniques. Entre d’altres temes, també es va posar en manifest, la dificultat de trobar recolzament per tirar endavant projectes de dones per liderar expedicions. Per altra banda, es feia evident la necessitat de cert temps per aconseguir l’apropament de dona i muntanya.
La tarda del diumenge va iniciar-se amb un sentit homenatge a M. Antònia Simó a càrrec de Josep M. Sala, expresident del Centre Excursionista de Catalunya i amic de Simó. M. Antònia Simó és un referent en el món de la muntanya i l’escalada. Entre molts dels indrets que va fer cim cal citar el Pedraforca, Montserrat, diversos pics del Pirineu, els Pics d’Europa, entre molts d’altres. La seva trajectòria és significativa tant com a escaladora, com a instructora de diversos cursos de l’Escola Nacional Espanyola d’alta Muntanya. Va dedicar molt de temps en la recerca i obertura de noves vies. Juntament amb el seu marit, Agustí Jòlis, va publicar nombroses guies de muntanya, un referent en els nostres dies.
A banda de les nombroses presentacions que es van portar a terme durant els dos dies de fira, la conferència que va tancar la 7a. edició , va anar a càrrec de Josep Fetjó, fent un repàs per la història de l’escalada femenina a Catalunya. Va indicar les primeres fites aconseguides per dones com el 1902 per Teresa Mestres, o una altra ascensió femenina el 15 d’abril a Montserrat. En el context del moment, era estrany reconèixer la participació femenina, però mica en mica van anar apareixent figures destacades, com M. Antònia Simó, Carme Romeu, Núria Ferrera, entre d’altres, fins arribar a la dècada dels anys 1960, quan el llistat es va fent més complert amb noms com Cristina Mas Riera, Anna Pallejà o Maria Puig; fins als nostres dies, ampliant el llistat amb un seguit de noms femenins que indiquen un bon nivell competitiu de les dones.
La Fira del Llibre de Muntanya, amb tots els actes i conferències ha ofert un homenatge a aquelles dones entregades a la muntanya que amb el pas dels anys han lluitat fins a esdevenir un referent i un model a seguir en les activitats de muntanya d’alt nivell esportiu i competitiu.
