L’acte de presentació de la beca, que ha tingut lloc a la sala de plens de la Casa de la Vila, ha comptat amb la presència de l’alcalde, Miquel Franch, la regidora de Cultura, Núria Güell, Francesc Codina, de l’Aula Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic, i Ton Granero d’Eumogràfic, autor del disseny dels materials de la convocatòria.
La convocatòria s’adreça a persones titulades o a estudiants de darrer any d’una titulació de les àrees d’Humanitats, Arts, Ciències Socials i Ciències de l’Educació, que hagin cursat o cursin els estudis en alguna universitat o en algun centre d’educació superior dels Països Catalans.
La convocatòria estarà oberta fins el 16 d’abril de 2009. Els aspirants a la beca no han d’haver complert els 30 anys el dia 1 de gener de l’any en curs, han de conèixer la llengua del país on se sol•liciti l’ampliació d’estudis; i no poden ser beneficiaris de cap altra beca o ajuda econòmica concedida, per al mateix període, per una institució pública o privada en el moment de formalitzar la sol•licitud. S’ha de presentar una memòria explicativa del projecte d’estudis per al qual sol•licita la beca que inclogui les dades del centre d’estudis superiors on es vulgui cursar l’ampliació d’estudis.
La beca serà adjudicada per una Comissió de Selecció formada pel president, el secretari i cinc vocals. El president i el secretari seran l’alcalde de Torelló i la regidora de Cultura, mentre que les vocalies les ostentaran persones de trajectòria reconeguda en el camp de les Humanitats, les Arts, les Ciències Socials o les Ciències de l’Educació. Enguany, la comissió de selecció estarà formada per: Miquel Franch, alcalde de Torelló; Núria Güell, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Torelló; Ricard Torrents, professor de la UVic i membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); Rosa Sayós, filòloga i professora de la Universitat de Barcelona; Àlex Nogué, artista i catedràtic en Belles Arts de la Universitat de Barcelona; Montserrat Jufresa, catedràtica en filologia grega de la Universitat de Barcelona; i Joaquim Albareda, historiador i professor de la Universitat Pompeu Fabra.
La dotació de la beca és de 15.000 € i va destinada a cobrir el desplaçament, la matrícula i les despeses d’instal•lació, allotjament i manutenció.
Miquel Franch ha confirmat “l’aposta decidida” de l’Ajuntament de Torelló en aquesta beca, de la qual ha manifestat la voluntat que tingui un caràcter anual. La regidora de Cultura, per la seva banda, ha destacat que la beca vol seguir l’esperit de Segimon Serrallonga, el qual “valorava l’enriquiment humà i intel•lectual que comporta ampliar estudis a l’estranger”. També ha fet una crida a participar “als joves que compleixen amb els requisits de la convocatòria”, amb el convenciment que augmentarà el nombre de propostes presentades (que l’any passat van ser nou). Finalment, Francesc Codina ha explicat la satisfacció de l’Aula de poder participar en aquesta iniciativa, la importància de la qual radica en factors com l’estar dedicada a la figura i obra de Serrallonga; l’àmbit i la temàtica; el rigor acadèmic i la dotació econòmica.
Segimon Serrallonga
Segimon Serrallonga i Morer (1930-2002) és autor d’una obra de reconeguda vàlua artística i profunda qualitat humana en els vessants de la poesia, l’assaig i la traducció. Format al Seminari de Vic, va ampliar els estudis a la Universitat Catòlica de Lovaina, a Bèlgica, on es va llicenciar en Filologia Clàssica. Posteriorment va obtenir la llicenciatura de Filologia Catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona. Compromès amb el seu país i amb la causa de la justícia i la llibertat, va participar activament en la lluita antifranquista i va ser membre fundador de l’Assemblea de Catalunya. Des del 1977 fins a la seva mort, va dedicar-se a la docència universitària, primerament a l’Escola de Mestres Balmes i després a la Universitat de Vic, en la qual va exercir també els càrrecs de responsable literari de l’Editorial Eumo i de director de la Biblioteca.