Maneig i complex respiratori tanquen l'Europorc a Vic

Publicat el 18 de maig de 2007 a les 07:56
 
Europorc ha mantingut el format de les últimes edicions: dos dies de ponències distribuïdes en dos espais. Les ponències s'han agrupat en sessions temàtiques que permeten als congressistes escollir aquelles propostes que els resulten més afins.

Dimecres: La percepció del consumidor, a tenir en compte pel ramader

El dimecres, a primera hora del matí, Xavi Velez va tractar de la percepció del sector des del punt de vista d'un publicista. Vélez va apuntar que "és imprescindible singularitzar el producte per evitar que la carn sigui percebuda com un aliment més".
 
Vélez, amb dotze anys d'experiència en la indústria farmacèutica de salut humana i animal, va subratllar com un dels passos per aconseguir singularitzar el porc el fet de posar nom i marca a la carn: "El productor ha de passar de l'anonimat a liderar un nínxol de mercat".
 
Entre les xifres que va donarel ponent destaca el paràmetre de l'edat del consumidor com a decisiu a l'hora de valorar la qualitat alimentària: la franja que va dels 41 als 50 anys és la que més valora la informació sobre els aliments i també la més sensible al medi ambient.
 
La segona sessió del matí la va protagonitzar el catedràtic de Producció Animal. ETSIA, Madrid i Autor i editor de nombrosos llibres i articles, Carlos Buxader, que va centrar la seva intervenció en dades macroeconòmiques. Segons Buxader, les demandes de carn fins al 2015 estan garantides però més enllà és difícil fer pronòstics. Espanya és el segon productor de porcí de la Unió Europea per darrera d'Alemanya però "en el futur cal estar molt atent de l'Europa de l'Est perquè té territori i estructures".
 
Carlos Buxader va assenyalar que el ramader-porcicultor ha de tenir unes aptituds i actituds pròpies de "l'empresari del s. XXI" i entre les assignatures pendents que té hi ha la de fidelitzar el capital humà, "un objectiu que passa necessàriament per implicar-los en el capital de l'explotació".
 
A la tarda es van celebrar sessions simultànies: una d'elles va tractar aspectes de la inseminació postcervical amb ponents  de renom com Javier Gil, Emilio Martínez, Juan María Vázquez i l'altra, es va dedicar a la relació entre la ciència i la pràctica del sector conduïda per Bob Morrison de Minnetoa, Josep Casas i Guillermo Ramos.

Dijous: la planificació i distribució del personal
 
Els congressistes van seguir ahir al matí la ponència a l'Auditori on es va parlar de la visió internacional del maneig. El primer conferenciant va estar Víctor Poza, expert que segueix el model danès a altres països del món com Romania, Canadà o Lituània. Poza va destacar la influència del personal humà a l'empresa, un recurs important en qualsevol organització ramadera.
 
Tot seguit Miquel Forcadell es va centrar en el maneig a Espanya. El ponent va exposar el cas de l'organització i gestió interna de l'explotació on treballa que compta amb 7.000 caps de bestiar. La conferència va plantejar la importància de la bona planificació i distribució del personal.
 
Josep Casanovas, en l'última intervenció del matí, es va centrar en la perspectiva francesa del maneig. Casanovas va exposar el sistema de "maneig en bandes" (agrupament per parts), tècnica que permet optimitzar temps i recursos econòmics.
 
Dijous: el complex respiratori, una patologia freqüent al sector
 
Paral•lelament a aquesta sessió, la Sala Coll Bardolet va acollir diferents sessions en el bloc temàtic del complex respiratori. Meritxell Donadeu, responsable europea de sanitat animal de la multinacional PIC, va explicar la seva experiència i va plantejar la patologia des del punt de vista de diferents països d'Europa com França, Itàlia, Alemanya i d'altres de l'Europa de l'est.
 
En la mateixa línia va intervenir Laura Batista, considerada una eminència al sector. Batista va parlar del complex respiratori des de la perspectiva del continent americà. Nascuda a Mèxic, ha desenvolupat bona part de la seva trajectòria professional a la prestigiosa Universitat de Minesotta i actualment treballa a Canadà.
 
L'última sessió matinal d'aquesta sala va estar la conferència a càrrec d'Enric Marco que va llençar una reflexió basada en els sistemes emprats per combatre aquesta patologia respiratòria.
 
Finalment, ahir a la tarda es van presentar dues opcions pràctiques per a la solució dels purins a les explotacions ramaderes. Jordi Baucells i Josep Rierola van estar els encarregats de tractar aquests temes.
 
Per acabar, Javier Barjau va exposar un dels temes emergents del sector: el bon ús de l'aigua a les granges. Cada cop més, el ramader o propietari ha de prendre consciència de l'escassetat d'aquest recurs.
 
Activitats complementàries
 
Les activitats complementàries del congrés han despertat gran interès. El tast guiat de llonganisses i de vins amb denominació d'origen català, que es va desenvolupar a l'edifici el Sucre, va concentrar 25 persones (capacitat màxima). A més els congressistes van poder gaudir de música en directe a càrrec de Jazz Fugazz durant els moments de descans.
 
El sopar gastronòmic, ofert pel col•lectiu Osona Cuina, va delectar els 140 comensals que van assistir-hi.