Maria Lluïsa Latorre presenta la seva segona novel•la

L’escriptora vigatana resumeix la biografia d’una guaridora de Susqueda, que serà acusada de bruixa.

Publicat el 03 de juny de 2010 a les 17:32
El proper dissabte 5 de juny a les 20:00 hores es presentarà al Temple Romà de Vic la segona novel•la de l’escriptora vigatana Maria Lluïsa Latorre. El títol “De Susqueda a Tübingen. Diari d’una metgessa” resumeix la biografia d’una guaridora de l’antic poble de Susqueda, que aconseguirà el títol de metgessa a Tübingen (Alemanya) i més endavant serà acusada de bruixa.

L’autora ha invertit més de dos anys a recollir tota la documentació que ha fet servir per escriure la novel•la, on tots els detalls relatius als personatges estan perfectament pensats i on res del que succeeix es deixa a l’atzar. Tot queda justificat per algun motiu, que s’anirà descobrint a mesura que la novel•la avança. De fet, es poden consultar algunes d’aquestes curiositats a la nota de l’autora que trobareu a l’enllaç següent: http://lluisalatorre.com/nota_autora.htm

La història comença a Susqueda l’any 1582, la dècada en què es va intensificar la cacera de bruixes a Europa, i s’explica en tres parts. En la primera la Paula Krüger, la protagonista, aprèn el seu ofici de l’àvia i la mare que són llevadores i remeieres, alhora que el pare, un alemany erudit, li dóna una instrucció privilegiada. A la segona es descriu el seu pas per la ciutat suaba de Tübingen, on aprèn la medicina oficial. La tercera i última desenvolupa la pràctica de la seva professió en el marc dels canvis i les tensions socials de la Catalunya de finals del segle XVI i principis del XVII fins que, l’any 1618, és acusada de bruixa per les elits locals de Susqueda i Rupit. Després d’un judici ple d’irregularitats és condemnada a morir penjada a la forca, però un gir inesperat conduirà el relat a un desenllaç sorprenent.

L’argument, la majoria de personatges i la Paula Krüger són inventats, però el context on evolucionen és verídic i l’autora s’ha pres la llibertat de fer-hi sortir alguns personatges que van existir, com per exemple el pastor Pere Torrent, àlies Cufí, o l’Eufrasina Puig de Rajols, tots dos acusats i executats per bruixeria. O el noble senyor Antoni Vila i de Savassona, governador general de Rupit, un dels principals impulsors de la cacera de bruixes a Osona.

La presentació de l’acte anirà a càrrec de l’editora de la novel•la, Montse Saborit, i de l’autora, Maria Lluïsa Latorre.