El MMVV i l'EMVIC preparen una producció conjunta per celebrar els 180 anys de la institució

El concert comptarà amb la participació d'artistes que han passat per l'escola i que en algun moment han presentat treballs al festival, com Est Oest, Germà Aire, Joana Serrat, Ju, La iaia, Núria Graham, Obeses, Paula Valls, Power Burkas o XY

Joana Serrat durant l'assaig del concert, que tindrà lloc a la plaça Major de Vic el 20 de setembre
Joana Serrat durant l'assaig del concert, que tindrà lloc a la plaça Major de Vic el 20 de setembre | M.Martí/ACN
05 de setembre de 2024, 17:45
Actualitzat: 06 de setembre, 9:29h

El Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) i l'Escola de Música i Conservatori de la ciutat (EMVIC) preparen una producció conjunta per a celebrar el 180è aniversari de la institució, de la qual han sortit artistes que estan triomfant al panorama musical nacional i internacional.

Aquest 2024, la fabulosa tasca de l'EMVIC es farà visible i es posarà en valor ni més ni menys que en el marc d'un dels festivals musicals més importants del país i en un d'aquells escenaris que tot artista desitja actuar algun dia -i més, si s'és de la comarca-: la plaça Major de Vic.

Aquest dijous ha tingut lloc l'assaig general de la coproducció, que veurà la llum el divendres 20 de setembre dins de la programació del MMVV. El concert comptarà amb la participació dels joves talents de l'Escola de Música de Vic, exalumnes i artistes formats a la casa que, al llarg dels anys, han presentat disc al festival. No hi faltaran, entre altres, Est Oest, Germà Aire, Joana Serrat, Ju, La iaia, Núria Graham, Obeses, Paula Valls, Power Burkas o XY.

"Estem contents amb el projecte. L'Escola de Música de Vic ha estat el planter de molts músics de repercussió i, per la seva banda, el Mercat ha contribuït a desenvolupar les seves carreres artístiques", apunta Oriol Roca, assessor artístic del MMVV.

mmvv emvic coproducio 180 anys emvic mar marti nacio osona
Alumnes de l'EMVIC durant l'assaig d'aquest dijous.M.Martí/ACN

El gran actiu de l'EMVIC

L'Escola de Música i Conservatori de Vic és un dels centres d'ensenyament musical més antics de Catalunya, una institució que ha format artistes que, actualment, gaudeixen d'ampli reconeixement nacional i internacional. Aquest 2024, l'EMVIC celebra el 180è aniversari i la coproducció amb el MMVV serà la cirereta del pastís, una oportunitat única per posar en valor la feina feta i la constància dels qui estimen la música i la institució.

Albert Bardolet, director de l'Escola de Música i Conservatori de Vic, explica que el concert coproduït amb el festival ajunta exalumnes, professors i joves talents que actualment estan estudiant a l'escola. "Estem molt agraïts de poder mostrar un dels actius més importants de l'EMVIC: el departament de Música Moderna", apunta.

Es tracta d'uns estudis que es van introduir al conservatori de Vic a finals dels anys noranta del segle passat "enriquint el conjunt de l'escola". Avui, un 20% dels alumnes de l'EMVIC han optat per aquesta especialitat, tant a nivell individual i instrumental –amb la guitarra elèctrica, el baix o la bateria- com amb la creació de conjunts instrumentals –combo o jazz band-.

"Crear músics professionals és una gran satisfacció, però l'objectiu més important de l'Escola de Música no és aquest, sinó l'abast social i l'arrelament que té la institució a la ciutat i a Osona", insisteix el director de l'EMVIC.

Sinergies musicals

Joan Godayol 'Gudi' i Marc Vernís són professors de l'EMVIC i els coproductors musicals de l'espectacle. Detallen que al concert hi actuaran nou grups acompanyats d'altres artistes que també han passat per l'escola i que es dediquen professionalment a la música, així com dels joves que estan cursant estudis musicals al centre.

godayol vernis emvic mmvv coproducio 180 anys emvic nacio osona
Marc Vernís i Joan Godayol 'Gudi' durant l'assaig pel concert coproduït entre el MMVV i l'EMVIC.Irene Giménez Vinyet

L'escenari de la plaça Major reunirà, doncs, una seixantena de músics en representació de tots els estudiants que han passat pel departament de Música Moderna de l'EMVIC durant els darrers anys.

Cada grup interpretarà una peça pròpia escollida per Godayol i Vernís, amb arranjaments especials per a l'ocasió.

"Ens fa molta il·lusió veure com gent que ha passat per l'EMVIC es dedica a la música i, també, que l'escola es converteix en un lloc on es generen sinergies musicals", apunta Joan Godayol.

"La idea mola molt"

Joan Paré, Martí Ferrer i Ferran Casas són els integrants d'Est Oest i, el pròxim 20 de setembre, participaran en la coproducció del MMVV i l'EMVIC. Tocaran Primavera, un tema del seu segon disc.

est oest coproducio emvic mmvv 180 anys emvic mar marti acn nacio osona
Els Est Oest durant l'assaig del concert del pròxim 20 de setembre.M.Martí/ACN

"A l'Escola de Música hi hem passat molts anys i a Música Viva hem tingut l'oportunitat de tocar-hi unes quantes vegades, la idea mola molt, i el retrobament amb excompanys i professors també està bé", apunta Paré.

No es veuen com a referents dels joves que estan cursant estudis musicals a l'EMVIC i, entre riures, diuen que tampoc són "un exemple que funcioni". "Endavant amb la música i amb posar hores en continuar assajant", diuen.