El 36è Mercat de Música Viva de Vic programa una trentena d'estrenes en directe

L'esdeveniment se suma a la celebració dels 180 anys de l'EMVIC i continua apostant per dues línies de programació: la professional i l'oferta pel públic general; passaran per la capital d'Osona artistes com Els Amics de les Arts, Joana Serrat o Mushka

Imatge d'arxiu d'un concert al Mercat de Música Viva de Vic.
Imatge d'arxiu d'un concert al Mercat de Música Viva de Vic. | Xavi Torrent/MMVV
06 de juny del 2024
Actualitzat a les 20:16h

Del 18 al 21 de setembre torna el Mercat de Música Viva de Vic, un festival musical i cultural que enguany arriba a la 36a edició. Aquest 2024, l'esdeveniment se suma a la celebració del 180è aniversari de l'Escola de Música de Vic reconeixent la trajectòria d'una institució de la qual n'han sortit artistes que ara gaudeixen del reconeixement del públic. També es continua aposant per les dues línies de programació que marquen l'escènica del festival: la professional i l'oferta pel públic en general, que portarà a la capital d'Osona artistes com Els Amics de les Arts, Joana SerratMushka, Roba EstesaMiki Nuñéz.

Enguany s'han programat 29 estrenes en directe de disc o espectacles –set de les quals coproduïdes pel MMVV- i un total de 61 concerts de 59 grups i artistes diferents -49 en el marc de la programació oficial i 10 a la graella del festival- de múltiples influències de gèneres i estils amb l'objectiu de mostrar els canvis que ha viscut el sector musical les darreres dècades.

Any de canvis

Després de 14 anys, la 36a edició del festival serà la darrera organitzada sota la batuta de la direcció artística de Marc Lloret, qui va guanyar el concurs l'any 2011 i, des de llavors, ha ostentat el càrrec formant tàndem amb Oriol Roca.

El passat mes d'abril, l'Ajuntament de Vic va obrir la convocatòria pública per a la nova licitació –un contracte que entrarà en vigor a partir de l'1 d'octubre d'aquest 2024-. Bet Pilla, regidora de Cultura i president de l'Organisme Autònom de Fires i Mercats de Vic (OFIM), detalla que el procés de selecció ja està arribant al seu final: "D'aquí a poques setmanes sabrem qui es farà càrrec de la nova direcció artística del MMVV".

presentacio musica viva vic mmvv 2024 nacio osona
Presentació de la programació de la 36a edició del Mercat de Música Viva de Vic.Irene Giménez Vinyet

Un actiu per la ciutat, la comarca i el país

Piella remarca la sacsejada que suposa el Mercat per a la ciutat, que espera rebre un nombre important de visitants i professionals del sector musical. La primera tinent d'alcalde insisteix que les fires que es desenvolupen a Vic generen "un gran volum de negoci". Sense anar més lluny, la passada edició del MMVV va deixar a la capital d'Osona un total de 13 milions d'euros.

Albert Serra, director dels serveis territorials de Cultura a la Catalunya Central, explica que des del departament "considerem el MMVV com a un mercat estratègic pel panorama musical català i per a la dinamització del sector". Per continuar impulsant l'esdeveniment, enguany des del Departament de Cultura aportarà 460.000 euros per a la seva organització -50.000 euros més que l'edició passada-. També posa en valor que l'esdeveniment se celebri a Vic, més quan, enguany, l'escola de música de la ciutat celebra el seu 180è aniversari: "Aquest conservatori és el planter del Liverpool Català".

"La cultura és un dels trets identitaris de la ciutat de Vic, un motor de benestar, economia, felicitat i cohesió social", subratlla el batlle vigatà. Castells posa en valor l'evolució del MMVV i el seu caràcter descentralitzador per potenciar el territori més enllà de Barcelona.

Les coproduccions del MMVV

Aquest 2024, el MMVV continua apostant per les coproduccions amb set concerts en els quals ha col·laborat. Una d'aquestes actuacions serà la de la sessió inaugural a càrrec de Lucia Fumero, una producció conjunta amb La Marfà Girona a través de la qual la pianista i vocalista presenta Folklore, un procés d'investigació i recerca de les seves arrels i influències musicals i vitals.

Entre les coproduccions també hi ha la presentació de l'últim treball de Niño de ElcheCante a lo gitano; una experiència musical única protagonitzada pel pianista Carles Marigó on dialoga amb la intel·ligència artificial; Carlos Bianchini presentarà El sastre del temps; també hi tindrà lloc la unió entre la formació catalana Blood QuartetDongyang Gozupa, de Corea del Sud, per presentar Terra Ignota; o Bru.Berta Saura, una coproducció del MMVV amb Cases de la Música a través del projecte Acceleradora.

Tanmateix, coincidint amb el 180è aniversari de l'EMVIC, el festival comptarà amb exalumnes de la institució que han presentat disc al MMVV i que gaudeixen del reconeixement del públic, entre els quals hi haurà Est Oest, Germà Aire, Joana Serrat, Ju, La iaia, Núria Graham, Obeses, Paula Valls, Power Burkas i XY.

Els concerts gratuïts

La programació oberta al públic en general que se celebra a la plaça Major s'hi podran veure els concerts de l'EMVIC, Joana Serrat, Els Amics de les Arts, Mar Pujol, Albert Pla & The Surprise Band i Ferran Palau. Pel que fa a l'escenari del Sucre, hi passaran els grups Mama Dousha, Mushka, Miki Núñez i Roba Estesa.

D'altra banda, l'escena off del Mercat de Música Viva de Vic es concentrarà de dijous a dissabte a la plaça dels Màrtirs. Hi participaran els grups Amulet, Mayormente Soleado i Meli Penya -per part de Cases de la Música, que afegiran un nou artista en les pròximes setmanes-; Júlia Cruz i Emma, per part del Taller de Músics; Aina & Enric i Júlia Rodríguez, per part de l'ESMUC; i, finalment, també hi participaran els artistes finalistes del Sona9 2024 i el guanyador del concurs de l'any passat, el cantautor gironí Eloi Duran.

L'àrea professional posa el focus en Portugal

La fira professional MMVV Pro Catalan Arts!, espera revalidar la participació de les darreres edicions -amb 900 acreditats- i una important presència internacional. Se celebrarà del dimecres 18 de setembre al divendres 20 a l'Atlàntida de Vic amb l'objectiu de generar trobades entre professionals, impulsar el sector de la música en directe, contribuir a la dinamització del sector i promoure la contractació d'artistes. La programació va des de presentacions, reunions i trobades, fins a concerts.

Aquest any es posarà el focus en Portugal amb quatre bandes portugueses -Bicho Carpinteiro, Sopa de Pedra, Sús i Tó Trips Trio-, que acompanyaran la delegació de trenta professionals de diferents sectors professionals.

La resta d'artistes internacionals que participaran en aquesta edició del MMVV són Ada Oda, una banda brussel·lesa de postpunk italià; Bombino, el primer artista del Níger nominat als Grammy; Daniela Pes, una artista italiana multifacètica; Katom, un quintet de jazz modern amb seu a Suïssa; Robert Bisha, pianista, improvisador i compositor italoalbanès; Natalia Doco, una cantant i música Argentina i resident a França; i, finalment, Puuluup, una formació d'Estònia que combina la contemporaneïtat, la tradició i la diversió.