Músics i tècnics de so trien la Catalunya Central per als seus estudis de gravació

Publicat el 18 de gener de 2011 a les 16:55
Comarques de la Catalunya Central com Osona, Berguedà i Solsonès estan vivint durant els darrers anys un creixement en el camp dels estudis de gravació. El guitarra de Brams i Dept, David Rosell, n'és un exemple amb Sibèlius, a Taradell (Osona). Per allà hi ha passat, a més dels seus grups, Pets o Mesclat. El tècnic Marti Ballús, a Castellar del Riu (Berguedà), fa que Cal Masell compagini ser local d'assaig, estudi i laboratori d'una cooperativa on s'impulsa un projecte destinat a programes informàtics. A Navès (Solsonès), l'enginyer de so Ramon Pujol ha tirat endavant els estudis Casafont, amb allotjament inclòs, per on ha passat, per exemple, Roger Mas.

Tant Rosell com Ballús i Pujol destaquen que, en un entorn rural, allunyat de la ciutat, és molt més fàcil aïllar l'estudi. És a dir, evitar que entri so exterior cap a dins i estalviar-se de molestar els veïns. Detalls com la desconnexió que poden fer els músics al mig de la natura, les facilitats per aparcar o els preus més assequibles dels habitatges complementen els atractius de la Catalunya Central per a aquestes iniciatives.

En el cas de David Rosell, la ubicació triada és Can Pardaler, una zona allunyada del nucli urbà de Taradell. Es tracta d'un estudi que el productor i també guitarrista de Brams, a més de líder de Dept, ha anat arranjant amb dedicació i esforç en una antiga masia a les afores del poble.


Nou disc de Brams

Durant els últims dies, l'estudi ha destil•lat melodies de Brams, ja que hi estan preparant el nou disc. Rosell explica com ha construït el seu projecte a l’ACN i ho fa enmig del so que treu en Xef, el bateria del grup, amb les seves baquetes.

Rosell va crear l'estudi on Brams hi està gravant el seu últim treball,”de casualitat”, fruit de tot un procés. El productor explica que el fet de ser músic el portava a escriure cançons i “tenia la necessitat de gravar les quatre idees perquè no li marxessin del cap”.

D'un inicial sistema quatre pistes, va passar a un vuit pistes i, després, “una cosa porta a l'altra”. “Sense voler-ho”, afirma, cada vegada anava invertint més diners en allò que acabaria sent la seva feina. Vist amb perspectiva, diu que ara l'objectiu és “millorar, millorar i millorar” i per això cal anar invertint “de mica en mica” tant en sala com en material.

David Rosell s'ha passat gran part dels estius a Taradell d'on la seva mare n'era originària. Tot i que el guitarrista de Brams és natural de Manresa, diu que sempre s'hi ha trobat molt bé a Osona. “Vaig trobar que aquesta masia era el lloc idoni, allunyat de tot”.

El fet de tenir un estudi en un lloc rural, segons Rosell, aporta “molta tranquil•litat”. Començant per poder aparcar just davant de les instal•lacions, en destaca també no haver de patir pel soroll de fàbriques o sirenes d'ambulància. A més, “quan graves, no molestes cap veí, sigui l'hora que sigui”, afegeix.

L'entorn és molt relaxat, diu Rosell, “i això influeix en la feina”. Segons el guitarrista de Brams i líder de Dept, “quan es prepara un disc, hi ha molta pressió” i “és molt bo” poder sortir a fora en un ambient “bucòlic” per “desconnectar”. Això també permet als grups estar “molt més centrats en la feina”. “No et deixes afectar tant per les altres coses, la ment reposa una miqueta més”, afegeix.

Grups com Pets, Brams, Mesclat, Dept o fins i tot el bateria de Ramones han passat per aquest estudi de gravació a enregistrar els seus temes. Tanmateix, també hi han anat bandes menys conegudes i més joves que busquen l'assessorament i l'enfocament que Rosell els pot oferir amb la seva experiència. Tot i que s'ha centrat en bandes afins a l'estil pop i rock i variants, també ha produït bandes d'arrel tradicional.

Rosell destaca que un dels avantatges que suposa tenir el seu propi estudi és no haver de dependre de ningú. “Si vols fer projectes ben fets, has d'intentar que el producte t'agradi més o menys i sentir-te bé amb qui es treballa”. 'La simbiosi entre el tècnic o productor i la banda ha de ser molt bona”, afegeix. A més, el fet que no tingui grans crèdits concedits, i que no degui “molta pasta”, permet a Rosell poder triar “una mica més” els projectes.


Estudi, local i laboratori

Al Berguedà, el camp musical viu un bon moment amb professionals que estan tenint èxit fora de la comarca, com ara el director de musicals Sergi Cuenca. En el camp dels estudis, destaca el taller de so Cal Masell, al municipi de Castellar del Riu, per la seva concepció. Impulsat pel tècnic de so Martí Ballús, és un local d'assaig, un estudi de gravació i el laboratori utilitzat per una cooperativa.

Es tracta d'una casa unifamiliar al mig del bosc, a la zona d'Espinalbet. Ballús explica que el grup berguedà Skàndol Públic va començar-hi a assajar als anys noranta. Ell és el tècnic de la banda i, amb altres integrants, va començar a arreglar la casa fins a habilitar-la per viure-hi i tenir-hi una part d'estudi i una part d'espai d'assaig. “Tot el que hi ha aquí ho hem fet a mà”, assenyala Ballús a l'ACN, en una línia similar a la de Rosell.

“No és un estudi pròpiament dit perquè no té la confortabilitat que té un espai pensat per a estrelles del rock o persones que estan dins el circuit industrial”, explica Ballús. En canvi, el que pretén ser el taller, afegeix, és “un espai per treballar” i “una eina a l'abast de la gent de Berga i de la comarca”. El tècnic explica que s'ha ofert a tots els grups propers fer la gravació d'un assaig gratuïtament “perquè si mai es plantegen fer una maqueta o un disc, hagin tingut una experiència dins un estudi”.

Sigui com sigui, el que més destaca de Cal Masell és el projecte que impulsa la cooperativa Tres Branques, de la qual Ballús forma part. Al taller de so s'està elaborant RESO, un estudi de disseny de plug-ins per tractar el so amb programes informàtics. Tal com explica Ballús, es tracta de “muntar una màquina amb la qual es pugui anar a qualsevol espai del món i es pugui gravar el ressò d'aquest espai2.

“Suposem que anem al camp del Barça, tirem un so, recollim aquell so tal com es reprodueix al camp; a partir d'aquí, podem venir a l'estudi i gravar un grup, una veu o bé el xut d'una pilota i fer que el xut soni com al camp del Barça”, il•lustra Ballús per exemplificar l'ús d'una eina que pot tenir la seva aplicació en el doblatge de pel•lícules i en la postproducció del so 5.1.

Preguntat sobre les raons que l'han portat a muntar l'estudi en una zona de muntanya, Ballús assegura que, la primera, és econòmica. “És molt diferent condicionar acústicament un espai al medi rural o a ciutats com Barcelona i Berga”, subratlla, tot assenyalant que “a les ciutats t'has de preocupar d’aïllar molt perquè el soroll de fora no entri”. L'altre motiu, afirma, és el de l'entorn. “Per a un músic, és molt diferent entrar a gravar en un pis subterrani o una nau industrial que fer-ho en una casa al mig de la muntanya”, explica.


Gravació i apartament

Un altre cas és el de l'enginyer de so, Ramon Pujol. El seu somni era crear el seu propi estudi, de qualitat, al bell mig de la Vall d'Ora (Navès, Solsonès). Al 2008, després d'una forta inversió i molt d'esforç va aconseguir fer realitat el seu desig i, ara, Ramon Pujol explica que “toca viure'l”. Pujol ha admès que tenir un estudi en un espai rural té les seves dificultats, però també tots els beneficis de crear música i so en un entorn com el de la Vall.

En primer lloc, la tranquil•litat i la possibilitat de treballar en un espai que, assegura, és “immillorable”. Un dels exemples de la tranquil•litat que es viu en aquest estudi és l'absència d'horaris: “Aquí, no tenim horaris. No és un lloc on s'entri a les vuit del matí i se surti a les vuit del vespre”, explica.

Amb tot, Pujol assegura que viure i treballar al món rural també comporta sacrificis com és el cas de la logística. 2Molta gent veu el món rural com una cosa llunyana i els has d'intentar facilitar les coses”, explica. Per això, els estudis Casafont ofereixen la possibilitat d'hostatjar-se als apartaments rurals de la casa, situats just davant de l'estudi. Als músics, només se'ls cobra el preu de cost dels apartaments i, d'aquesta manera, tenen dos negocis que es complementen.

Segons Ramon Pujol, l'estudi Casafont disposa de les característiques d'un estudi de qualitat: una acústica seca, un bon aïllament, espais oberts i amb llum natural. I a tot això, se li suma la possibilitat de gaudir de les vistes de l'entorn, com si es tractés d'un balcó obert a la Vall d'Ora i al Cingle de Busa.

Per l'estudi de Casafont ja han passat diversos músics reconeguts. És el cas del cantautor solsoní, Roger Mas. “Gravar el disc del Roger m'ha demostrat que puc treballar a un alt nivell, però encara em queda molta pedra per picar si vull arribar ben lluny”, explica. En aquest sentit, Pujol afirma que la relació entre un músic i un estudi és una relació “de confiança”.

El reportatge està elaborat amb informacions aportades per Pere Gendrau, Laura Busquets i Estefania Escolà.

David Rosell, a l'estudi Sibèlius de Can Pardaler durant l'enregistrament pel nou CD de Brams. Foto: Laura Busquets / ACN