«Una televisió sense TDT no és una televisió»

Publicat el 28 d’octubre de 2008 a les 17:28
 
Les dades d'Osona són les més elevades de tot Catalunya després de l'àrea metropolitana, on els canals en digital es van començar a poder veure per TDT molt abans. Actualment el 92% de la població d'Osona pot rebre al seu habitatge aquest senyal digital si disposa de l'aparell adequat.
 
El 97% de la superfície del Bages, el 96% de l'Anoia, el 78% del Berguedà i el 75% del Solsonès disposen de cobertura de la senyal de TDT. Per Carles Mundó, cal fer una lectura molt positiva d'aquestes dades perquè actualment s'està a 'un any i mig de l'apagada analògica', prevista pel 3 d'abril de 2010.
 
L'objectiu que s'ha marcat el Govern és superar l'abril del 2010 el 98% de cobertura en tot el país. Mundó deixa clar que no es pot garantir el 100% de cobertura a tot el país, sinó una cobertura 'equivalent' a la que actualment hi ha televisió analògica que 'tampoc arriba al 100%'. Segons les dades de les quals disposa el govern, actualment el 65% del país té cobertura de TDT: "Dos de cada tres habitatges estan en condicions de rebre el senyal".
 
El secretari de Mitjans de Comunicació diu que més enllà d'una tipologia de llar que encara no ha adaptat el seu televisor al TDT, cal contextualitzar les dades a nivell territorial. El fet que hi hagi comarques sense el complet desplegament de la infraestructura necessària per a la TDT és el principal element: 'Hi ha comarques en què la cobertura no arriba al 20% del territori, pel que quan això és faci aquest percentatge de llars que veuen la TDT augmentarà considerablement'.
 
La nova campanya 'La TDT ha arribat a casa teva. Connectat a la TDT' que aquest dimarts s'ha presentat a Vic consta de diferents formats i suports. Un dels més destacats és un anunci televisiu adaptat a cada comarca que es difondrà a la televisions locals. També hi haurà falques de ràdio, anuncis en mitjans impresos, bàners a internet i cartells exteriors. La campanya que ara s'ha iniciat a Osona també arribarà a través dels punts de venda de televisors de la comarca o amb un imprès a les comunitats de propietaris.
 
......................................
 

El Govern engega una campanya perquè els ciutadans s’adaptin a la TDT
 
El secretari de Mitjans de Comunicació, Carles Mundó, i el director del Programa d'Impuls de la Transició a la TDT, Daniel Condeminas, han presentat avui a Vic la campanya informativa La TDT ha arribat a casa teva. Connecta’t a la TDT.
 
L’objectiu de la campanya és informar la població de la necessitat d’adaptar-se a la Televisió Digital Terrestre (TDT) i explicar quins són els passos que s’han de seguir per rebre correctament tota l’oferta de TDT a cada territori. La campanya va començar el 24 d’octubre i està previst que es vagi difonent progressivament en les diferents comarques a mesura que aquestes ja rebin correctament la TDT.
 
Actualment, a la comarca d’Osona ja s’està fent el procés d’encesa digital d’acord amb el calendari previst pel Govern. El calendari preveu que, a finals del 2008, 24 comarques catalanes ja hagin completat la implantació de la TDT: Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Empordà, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garraf, Gironès, Maresme, Osona, Pla de l'Estany, Pla d'Urgell, Priorat, Segrià, Solsonès, Tarragonès, Urgell i Vallès Oriental.
 
La resta de comarques aniran fent l’encesa progressivament fins el mes de juliol de 2009, abans de l’apagada analògica prevista per al 3 d’abril del 2010.
 
Suports de la campanya

Es tracta d’una acció informativa de proximitat, que es difondrà a través de mitjans locals, comarcals i supracomarcals i d’altres suports propers al ciutadà:
 
    * Televisió: un espot de 20 segons de televisió adaptat a cada comarca, que es difondrà a les televisions locals (públiques i privades concessionàries) que emeten en aquella comarca.
    *  Ràdio: una falca de 25 segons adaptada a cada comarca, que s’emetrà a les emissores locals.
    *  Mitjans impresos: una creativitat en color de doble pàgina o d’una pàgina on s’informarà als lectors sobre el procés d’adaptació a la TDT i es mostrarà una graella amb l’oferta de canals de TDT que es veuran en aquella comarca. Els anuncis es difondran en publicacions d’àmbit local, comarcal o pluricomarcal.
    *  Internet: un banner en mitjans d’àmbit nacional, local, comarcal o pluricomarcal amb el lema de la campanya, que redirigirà els internautes cap al web informatiu www.tdt.cat.
    *  Exteriors: cartells informatius comarcalitzats en estacions de tren i a la via pública.
    *  Punts d’informació: es distribuirà un tríptic informatiu adaptat a cada comarca a punts d’informació vinculats a la Generalitat (biblioteques, Centres d’Atenció Primària, etc.), ajuntaments i entitats.
    *  Punts de venda: es distribuirà un tríptic informatiu adaptat a cada comarca a través d’expositors situats en establiments de venda d’electrodomèstics.
    *  Domicilis: s’enviarà informació sobre el procés als presidents de comunitats de propietaris, juntament amb un tríptic i un cartell per penjar a l’interior de l’escala.
 
Passos per rebre la TDT

Per rebre correctament la TDT, els usuaris han d’adaptar la seva antena i disposar d’un televisor amb descodificador, ja sigui extern o bé integrat al propi aparell.

Per a una correcta instal·lació de l’antena, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació recomana que els ciutadans s’adrecin a les empreses instal·ladores identificades amb el distintiu ‘Agent TDT’, ja que ofereixen una garantia d’informació i assessorament tècnic en el procés d’adaptació a la TDT.
 
En el cas de les comunitats de veïns, també es pot demanar informació a l’administrador de finques que, juntament amb els seus col·legis professionals, col·labora en el procés de connexió a la TDT.
 
El ciutadà també es pot informar de tot el procés d’adaptació a la TDT a través del telèfon d’informació de la Generalitat de Catalunya, el 012, i del web www.tdt.cat.
 
La TDT: més qualitat, més canals, més pluralisme

La TDT serà l'única televisió en obert gratuïta i d'accés universal que existirà a partir del 3 d’abril del 2010. La TDT és un sistema de difusió del senyal de televisió que optimitza l'espectre radioelèctric i permet la multiplicació de l'oferta de canals. La TDT comporta també una considerable millora de la qualitat de la recepció de la imatge, així com del so digital i els subtítols en diverses llengües.
 
Per altra banda, permet l'accés a noves aplicacions i serveis interactius a través de les guies electròniques de programació i altres serveis d’interès públic o comercial. A diferència de les plataformes digitals per satèl·lit o cable, la TDT és en règim obert, és a dir no caldrà subscriure-s'hi, ni pagar cap quota, atès que les emissions són gratuïtes.