La Universitat d'Estiu de la UVic-UCC ret homenatge al Grup de Naturalistes d'Osona

La 29a edició presenta una programació amb sis formacions acadèmiques i activitats culturals obertes al públic general

El president del Grup de Naturalistes d'Osona, Albert Palou, i el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños.
El president del Grup de Naturalistes d'Osona, Albert Palou, i el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños. | UVic-UCC
07 de juny de 2024, 11:15
Actualitzat: 11:15h

La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya ha donat el tret de sortida a la 29a edició de la Universitat d'Estiu amb un acte a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic, aquest dimecres 5 de juny.

Enguany, en el marc de la inauguració oficial, la institució ha homenatjat al Grup de Naturalistes d'Osona pel seu compromís en l'estudi i la conservació del patrimoni natural de la comarca. Carme Casas, professora i investigadora de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries, ha estat l'encarregada de l'encomi, en el qual ha destacat que "Osona ha estat, des de sempre, una comarca amb activitat naturalista" així com el treball de l'entitat, que compta amb 24 anys de trajectòria.

El president del GNO-ICHN, Albert Palou, ha agraït la distinció destacant "la passió" de totes les persones que dediquen "el seu temps lliure" al grup. Tanmateix, posava en valor el vessant divulgatiu de l'entitat: "Volem ensenyar a mirar la natura, a ser conscients d'on som i de l'entorn que tenim, com a pas previ per tornar a estimar el medi natural". "Malgrat que siguem una societat científica amateur, el coneixement que genera el Grup de Naturalistes d'Osona és d'un grandíssim valor tant per al món acadèmic com per a l'administració pública", afirma Palou.

universitat estiu uvic homenatge grup naturalistes osona 2024 uvic1
Inauguració de la 29a edició de la Universitat d'Estiu de la UVic-UCC amb l'homenatge al Grup de Naturalistes d'Osona.UVic-UCC

La Universitat, un actiu a les comarques centrals

La inauguració de la 29a edició de la Universitat d'Estiu de la UVic-UCC ha comptat amb diverses personalitats, entre les quals l'alcalde de Vic i president de la Fundació Universitària Balmes, Albert Castells; el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Manresa, Joan Vila; el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños; o Josep Ayats, delegat del rector per a la Formació Contínua.

El tinent d'alcalde de Manresa destaca els deu anys de la federació entre la FUBalmes i la FUBages "que ha superat les perspectives que teníem i ara les comarques centrals ens trobem amb un actiu que ens aporta un gran valor".

El batlle vigatà posava en valor la tasca d'acostament de la Universitat a la ciutat a través de la Universitat d'Estiu i reconeix la tasca del Grup de Naturalistes d'Osona per "la importància del treball desinteressat i voluntariós que fan per al bé comú".

Un enfocament especial a la literatura infantil i juvenil

A través de l'Escola de Postgrau, la Universitat d'Estiu de la UVic-UCC ha preparat una oferta formativa de sis activitats, algunes de les quals amb un enfocament especial al món educatiu i en la literatura infantil i juvenil. Es tracta de l'Escola d'Estiu de Literatura Infantil i Juvenil que, enguany, arriba a la 14a edició i se celebrarà els dies 3 i 4 de juliols a l'Abadia de Montserrat. El programa inclourà tallers pràctics, sessions de debats i autors destacats per analitzar com s'aborden temes com la guerra, el canvi climàtic o les tecnologies emergents a la literatura destinada als joves.

L'1 de juliol tindrà lloc una formació sobre Projecte la petita biblioteca: experiències literàries a través del moble taller, per aproximar literatures als més menuts.

També s'ha programat el taller d'il·lustració Pop Up per donar a conèixer el procés creatiu d'un conte com a mitjà d'expressió artística i narrativa i replicar-ho a les aules. Finalment, també s'organitzen les VII Jornades d'Aprenentatges Cooperatiu a Catalunya: compartim l'experiència.

En l'àmbit de la salut s'oferirà un curs sobre Ecografia vascular, punció ecoguiada i cures de dispositius d'accés vascular. O en el de les biociències es desplegarà el curs d'introducció a les principals tecnologies d'elaboració de formatges al Lluçanès.

Tota la programació de la 29a edició de la Universitat d'Estiu de la UVic-UCC.

Plataforma Cultural

L'edició 2024 de la Plataforma Cultural de la Universitat d'Estiu de la UVic-UCC ofereix un ampli ventall d'activitats lúdiques i culturals per al públic general, enguany posant el focus en la diversitat artística i comunitària. Algunes de les propostes d'aquesta edició són el concert de la Coral de la UVic el 12 de juny al Paranimf de la UVic-UCC o el de l'Orquestra Inclusiva –juntament amb la de Centelles- el pròxim 26 de juny a la plaça de la Catedral en el marc de la Festa Major de Vic. A la Facultat de Medicina també s'hi pot visitar l'exposició CurArt, un treball fotogràfic de Tino Soriano.

Consulta l'agenda de la Plataforma Cultural aquí.

Campus ciutat

En col·laboració amb altres entitats de Vic i del territori, Cineclub Vic presentarà la pel·lícula Tesis, el 28 de maig; USK Osona farà un sketchcrawl el 29 de juny al Claustre de la Casa de Convalescència; l'Atlàntida oferirà el Concert de Bachcelona Akademie, amb Lluís Vilamajó, el 7 de juliol dins el cicle Concert Jove, i dins el Festival Nits de Cinema Oriental, que s'esdevindrà a Vic del 16 al 21 de juliol, tindrà lloc +Nits: Mongolian Rhapsody, el 9 de juliol. Un any més s'organitzaran els Tallers Musicals d'Avinyó, que ja arriben a la 22a edició.

Finalment, també hi haurà diversos diàlegs, debats i conferències. Destaca el diàleg sobre Intel·ligència artificial -13 de juny- al Casino de Vic, organitzat per l'Ateneu de Vic; la II Jornada d'Espiritualitat. Salut i Benestar -29 de maig- a càrrec del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials d'Osona; L'oralitat a l'aula de secundària: reptes i oportunitats, a càrrec de Mariona Casas (2 de juliol); el seminari Aprenentatges internacionals en l'atenció integrada en salut mental i addiccions (27 de juny), i la conferència Nous models d'atenció en salut mental comunitària (15 de juny), a càrrec de Lluís Salvador-Carulla a UManresa, entre altres activitats.