Vic posa en marxa un catàleg de reparadors via Internet

Uns 140 establiments s’adhereixen a la iniciativa, amb l’objectiu d’evitar el malbaratament de materials i fomentar-ne la reutilització.

Publicat el 20 de novembre de 2012 a les 16:12
Presentació de la iniciativa, amb els regidors Anna Erra i Josep Rafús. Foto: Ajuntament de Vic

Se m’ha trencat la cremallera de la jaqueta. La cadira té una pota trencada. La tele se m’ha espatllat. Hauria d’arreglar la sola de la sabata.

Són alguns dels problemes quotidians als quals es pot enfrontar qualsevol ciutadà. L’Ajuntament de Vic ha decidir posar fil a l’agulla i donar un cop de mà al seus soferts veïns. Per això, aquest dilluns s’ha presentat el nou catàleg de reparadors de Vic, “De vell, nou”. Es tracta d’una iniciativa impulsada des de l’àrea de Medi Ambient amb l’objectiu d’evitar el malbaratament de materials i fomentar-ne la reparació i reutilització.

“De vell, nou” és un cercador en format web que s’ha posat en marxa aquest dilluns al matí, on s’hi troben tots els establiments de la ciutat que es dediquen a reparar tot tipus d’objectes, des d’un paraigües, fins a maletes, instruments musicals, electrodomèstics, roba, sabates, cadires... En total, hi figuren 140 establiments, tot i que està previst que se n’hi vagin sumant de nous. Per fer la cerca, l’usuari pot escollir  entre  tres camps de filtratge: per nom comercial, sector de cerca o zona de la ciutat que li interessa. Els comerços adherits disposaran d’un adhesiu que penjaran als seus aparadors per indicar que ofereixen algun tipus de servei de reparació.

“Amb aquesta iniciativa volem poder donar una segona vida dels objectes. Volem evitar el malbaratament de materials i fomentar-ne la seva reparació i reutilització”, ha manifestat el regidor de Medi Ambient, Josep Rafús, a la presentació de la iniciativa. “Així tenim l’oportunitat de poder ensenyar als nostres fills el valor que té cada producte”, afegeix.

Per altra banda, el president de la Fundació Humanitària Dr Trueta, Carles Furriols, ha agraït a l’Ajuntament haver impulsat la iniciativa que “lliga plenament amb l’objectiu de La Trueta, que és la recuperació de fàrmacs i a la botiga-taller Atelier, on es dóna una segona vida als objectes i a la roba”. Assumpta Freixanet, de la Cistelleria Freixanet, també ha mostrat la seva satisfacció “en poder formar part d’un catàleg de reparadors” i ha explicat que en els darrers temps “ve molta gent al nostre establiment a buscar materials per recuperar, per exemple, cadires”.

Aneu al web "De vell, nou"



Setmana Europea de la Prevenció de Residus

El catàleg de reparadors de Vic és una acció emmarcada dins el Pla Local de Prevenció de Residus Municipals, aprovat el març del 2011 i, al mateix temps, coincideix amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que organitza una sèrie d’activitats a la ciutat entre el 17 i el 25 de novembre.

A la Setmana, per una banda, a les tardes de dilluns a divendres, el Centre Cívic Montseny acull diversos tallers de cuina sobre l’elaboració de plats amb menjar sobrer. Per altra banda, el dijous 22, l’Orfeó Vigatà acollirà el 3r Mercat d’intercanvi a les escoles on els alumnes es canvien objectes que ja no utilitzen mitjançant el procés de negociació i tracte. Aquest mateix dia, també tindrà lloc un nou taller de teixit urbà al Centre Cívic Can Pau Raba. Diumenge 25, l’escola Andersen organitza la vuitena edició del Mercat de les 3R on es podran adquirir tot tipus d’objectes de segona mà. Finalment, una de les últimes accions, serà la col·locació de rètols a l’entrada dels establiments que col·laboren amb el Banc dels aliments.

Programa d’actes de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus