
El Centre Especial de Treball (CET) Areté de Tona ha tret al mercat un galliner de jardí, adreçat a les famílies i fabricat amb fusta de castanyer. El producte permetrà mantenir els llocs de treball del centre.
El CET forma part de la xarxa de serveis de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona i té com a finalitat promoure la inserció laboral i social de persones amb malaltia mental i amb dificultats per inserir-se al món laboral. Dóna feina a 15 persones, 12 de les quals amb problemes de salut mental.
El galliner és el primer resultat fruit del conveni de col·laboració entre la Fundació Areté i l' Associació de Propietaris del Montseny (APM), entitat que té per objectiu la promoció dels productes forestals del massís del Montseny. L’acord s’ha signat aquests migdia a les instal·lacions del CET a Tona. L’acte ha comptat amb les intervencions del president de la Fundació Areté, Jordi Serra; del president de l’APM, Josep Mataró; de l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal; de la gerent del CET Areté, Mercè Generó; i del coordinador de l’APM, Albert Bosch.
El galliner es fabricarà amb fusta de castanyer, que proporcionarà l’APM. N’hi haurà dues versions, una de més gran, de 350 euros, i una de més petita, de 295. Segons l’espai, es pot deixar obert, perquè entrin i surtin les gallines, o tancat, perquè estiguin sempre a dins.

El galliner es comercialitzarà via Internet, a través del web de l’entitat o d’altres botigues on line, i de diverses fires. Precisament, la presentació del producte es farà aquesta setmana, en el marc del Mercat del Ram de Vic . El seu trasllat és molt senzill, ja que s’ha dissenyat per encabir-lo en un paquet de 13 peces de només 24 cm de gruix i de 130 x 110 de superfície (el gran). El seu muntatge també és molt fàcil i el pot fer qualsevol persona.
Satisfacció generalitzada pel conveni
Els assistents a la presentació i a la signatura del conveni han mostrat la seva satisfacció per l’acord entre les dues entitats. Josep Maria Vila d’Abadal, un dels principals promotors de la iniciativa, ha remarcat que la tasca d’Areté és important perquè permet que persones amb malaltia mental “amb moltes capacitats” puguin treballar i “obtenir uns productes de primera qualitat”. I ha afegit que, amb l’acord d’avui, “girem la truita i aconseguim que siguin aquestes persones les que ajudin a tirar endavant projectes forestals que són essencials per un sector que està passant per molts problemes”.
El conveni també contempla que l’APM pugui contractar els serveis del CET Areté en aquelles tasques de bosc que no hagi de realitzar de forma específica un professional forestal. Per la seva banda, Areté incorporà fusta de castanyer o d’altres espècies del massís del Montseny en la fabricació dels seus articles de l’àrea de fusteria. L’objectiu final és “afavorir el creixement i el desenvolupament de les dues entitats”, segons Jordi Serra.
El president de l’APM ha destacat el caràcter “especial” d’aquesta col·laboració perquè “som dues entitats sense ànim de lucre”. El coordinador de l’associació, Albert Bosch, ha recordat que la primera col·laboració de les dues entitats va tenir lloc la tardor passada a través d’una prova pilot que va consistir en la recollida i mobilització de la castanya al massís del Montseny, que va permetre contractar vuit persones d’Areté.
L’APM té per objectiu difondre els beneficis socioambientals que generen les explotacions agro-forestals del Montseny, i agrupar la propietat del Montseny per posar en valor els actius econòmics, culturals i socials del massís. L’entitat promou i executa la gestió forestal i agrària per assolir viabilitat econòmica, ambiental i socialment durable, i orientada a la obtenció de productes de qualitat.
Més informació i compra del galliner
