L'ús de l'aigua i els paisatges agroforestals resilients han centrat aquesta edició. La gestió del territori, la conservació de la biodiversitat o l'aprofitament dels propis recursos són algunes de les raons que impulsen la bioeconomia per tenir un futur millor i que demostra que té un paper clau com a model econòmic capaç de promoure la sostenibilitat del sector primari i impulsar el desenvolupament industrial i tecnològic en àmbits rurals.
[noticia]70858[/noticia]
En la sessió de dimecres es va treballar la bioeconomia des de l'ús de l'aigua amb l'objectiu de proposar canvis en la gestió del cicle que impliquin a tota la societat. Un exemple és Poma de Girona que ha incorporat en el seu sistema de treball la intel·ligència artificial, la sensorització i la tecnologia, una inversió que li ha comportat un estalvi del 25% d'aigua.
En la jornada del dijous, el Congrés BIT ha obert el debat entorn del canvi climàtic i les conseqüències d'aquest en els paisatges agroforestals resilients, amb la mirada posada en treballar en un model de país conjunt i de manera sistèmica per gestionar els territoris de perfils resilients i fer que la població pugui viure i gaudir d'un entorn millor.
Carme Sáez, directora del Congrés BIT, apunta que "en la bioeconomia hi ha una paraula clau, que és col·laboració. Hi ha grups de recerca, agències, empreses o entitats que treballen conjuntament amb mirades compartides per a la reutilització de l'aigua i la seva revalorització i la gestió dels paisatges compartits".
.jpg)
El Congrés BIT 2024 de Vic. Foto: Cedida
Durant dos dies, el BIT ha estat el punt de trobada de professionals, empreses i institucions que lideren la bioeconomia catalana. "El sector agroalimentari és un dels principals motors de la comarca d'Osona i hem de col·laborar-hi per ajudar-lo a continuar avançant cap a una economia circular autèntica", apuntava Albert Castells durant la inauguració del BIT.
Els participants han pogut seguir una trentena de ponències i 5 taules rodones, així com una sessió en línia amb la participació d'una seixantena de persones centrada en l'aigua al món local amb exemples reals d'empreses i una sessió paral·lela sobre sostenibilitat i empresa a càrrec del Consell Empresarial d'Osona.
[noticia]70852[/noticia]
L'edició 2024 ha incorporat la visita a instal·lacions d'empreses rellevants d'Osona amb la finalitat de conèixer de primera mà la seva filosofia de treball. D'altra banda, l'espai expositiu ha agrupat una col·lecció de pòsters de projectes relacionats amb la bioeconomia, a partir de 18 plafons informatius de centres de recerca que treballen en l'aigua i els paisatges agroforestals resilients.