El robot Kuka mostra el camí de la «revolució» a la formació professional

El conseller Francesc Xavier Mena, en la seva visita a Manlleu, anuncia canvis per millorar la competitivitat de les empreses.

Publicat el 04 de novembre de 2011 a les 17:19
Francesc Xavier Mena ha activat el robot articulat «Kuka» durant la presentació de la màquina a la fundació privada Cefortem de Manlleu Foto: Laura Busquets/ACN

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha assenyalat que la formació professional s'ha d'actualitzar "constantment" per millorar la competitivitat de les empreses. Mena ha fet aquestes declaracions en l'acte de presentació del robot articulat Kuka a la fundació privada Centre en Tecnologies de Manlleu (Cefortem), que es dedica al suport a la formació professional. El robot s'utilitzarà en la primera edició del curs de formació professional en robòtica en aquest centre.

El conseller ha posat d'exemple aquest centre formatiu i ha assenyalat que el Govern impulsarà un model de formació "professionalitzadora" que respongui a la integració de tots els sistemes de formació professional. En aquest sentit, Mena ha destacat que la formació "es dóna durant tota la vida perquè allò que s'aprèn s'ha d'anar actualitzant".

Mena ha assenyalat que la reforma que es vol posar en marxa és “una autèntica revolució per millorar els nivells de competitivitat de l'economia catalana i del benestar general de la societat". En aquest sentit, Mena ha afegit que caldrà que la formació estigui "orientada" a les necessitats de les empreses. A més, ha assenyalat que no ha de ser la conselleria qui decideixi sobre què cal formar sinó que han de ser les mateixes empreses.

D'altra banda, segons el conseller, un dels aspectes que caldrà promoure en la formació professional és la combinació de les activitats "a l'aula i al taller". Això, ha assenyalat, "ja es veu a Munic i a Oslo", també a Manlleu, "però tota la formació que hi ha a Catalunya no és com la que hi ha a Manlleu".


Formació professional en robòtica

Per al curs 2011-2012 l'oferta formativa del centre Cefortem de Manlleu inclou, per primera vegada, la formació professional en robòtica. Per impartir aquesta formació, la fundació compta amb un robot articulat que automatitza les soldadures per a materials prims, que ha cedit la firma alemanya Kuka.

El conseller delegat de Kuka a l'Estat espanyol i a Portugal, Gustavo Moscardó, ha explicat que actualment la indústria s'està robotitzant "a marxes forçades" i el volum s'ha quadruplicat des del 2008. Moscardó ha afegit que hi ha dades que demostren que com més robots es posen a l'empresa, "la competitivitat augmenta de forma exponencial". A l'Estat espanyol hi ha 30.000 robots Kuka.


La Fundació Cefortem

La Fundació Cefortem es dedica a promoure estudis de formació professional a la comarca d'Osona, així com a la formació i el reciclatge de persones treballadores per proporcionar coneixements i aptituds que facilitin l'accés a l'ocupació.

Cefortem va néixer per donar resposta a les necessitats de formació que tenen les empreses d'Osona. Fundada per l'Ajuntament de Manlleu,Unimm, l'Associació d'Empresaris de Manlleu i la Salle de Manlleu, entre els seus col•laboradors i mecenes hi figuren empreses osonenques com General Cable, La Farga Group o Girbau.