Unnim suspèn amb «matisos» els tests bancaris

Només Banc Sabadell i La Caixa superen el llistó de les proves de l'Autoritat Bancària Europea.

Publicat el 15 de juliol de 2011 a les 18:29
Presentació del Pla Estratègic d'Unnim, fa uns mesos

CatalunyaCaixa i Unnim són dues de les vuit entitats bancàries que han suspès els tests bancaris publicats per l'Autoritat Bancària Europea aquesta tarda. CatalunyaCaixa ha registrat una nota del 4,8 i Unnim del 4,5. El Banc Sabadell i La Caixa han superat el tall de la foto de l'estrès test.

Les primeres reaccions dels experts ha estat qualificar aquestes qualificacions de "suspès amb matisos". Uns matisos que impliquen que no es comptabilitzi com a capital les provisions anti-cícliques, és a dir, el coixí amb què han d'afrontar situacions de vaques magres. Com ha explicat pocs minuts després el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordoñez, els resultats són els "esperats". Unnim i CatalunyaCaixa ja van suspendre les proves de fa un any.


Unnim

En el cas d'Unnim, la nota oficial és de 4 i mig. També aprova, de fet se situa en el 6,2% de capital bàsic, si se li tenen en compte els diners de les provisions genèriques. En xifres absolutes, significaria que Unnim té 204 milions d’euros per damunt del mínim de capital exigit per l’EBA en aquest test estrès, que és del 5%. L'entitat, però, insisteix que la probabilitat que es doni l'escenari previst per l'Agència responsable de les proves és "inferior al 3%".

Val a dir que els resultats de les proves coincideixen amb l'oficialització d'Unnim Banc S.A., després de rebre l’autorització del Ministeri d’Economia, que ha concedit la corresponent fitxa bancària per poder operar. El dia 14 de juliol s’ha constituït el banc mitjançant escriptura pública, que s’ha inscrit en el Registre Mercantil de Barcelona. El nou banc del Grup Unnim s’ha creat amb un capital social inicial de 18.050.000 euros aportats per l’entitat fundadora Unnim.


Catalunya Caixa

Catalunya Caixa suspèn per dues dècimes. Obté una nota de 4,8, dues dècimes per sota del 5, el percentatge de capital de qualitat que s'exigeix per a l'aprovat. Supera el 5 si es té en compte la venda d'accions de la petrolera Repsol. I arriba al 6,3 si se sumen les provisions genèriques, aquesta reserva de què disposen les entitats espanyoles, però que no s'ha tingut en compte perquè les europees no en disposen. De fet, l'entitat ha emès un comunicat en què deixa clar que l'excés de core capital és de 650 milions d'euros per l'entitat resultant de Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa, una xifra que incorpora les reserves anti-cícliques.


El mètode

S'agafen els comptes de les entitats del 2010. I es plantegen uns escenaris amb uns paràmetres comuns a tot els estats, evolució del PIB, nivell d'atur o bé caiguda del preu de l'habitatge entre d'altres; però es posen uns números concrets per cada país. Per exemple, l'escenari que es planteja per a Espanya és més greu que el d'Alemanya. Es tracta de veure si amb aquests supòsits les entitats podrien mantenir un nivell de solvència, de capital principal, del 5%. S'estressa l'escenari. "No és cap previsió", ha alertat Ordóñez.

Nota de premsa d'Unnim

Més informació actualitzada, des de Nació Digital