Collsuspina prohibirà les dejeccions de purins i fems durant tot el cap de setmana

Publicat el 13 de febrer de 2009 a les 20:42
Collsuspina és una població de caràcter rural, amb uns 300 habitants, una dotzena de ramaders i uns 10 establiments hotelers, que es nodreixen bàsicament de visitants de l’àrea metropolitana.
 
“No es tracta de sancionar, ni de castigar, si no d’un codi de bona conducta”, ha explicat l’alcalde de la població i també ramader porcí, Josep M. Girvent, a osona.com. “Hem de ser respectuosos amb els veïns, el medi ambient i les persones que ens visiten el fi de setmana, perquè puguin gaudir d’aquesta naturalesa espectacular”, ha afegit.

La decisió no ha agradat gaire als agricultors. Unió de Pagesos (UP) ja ha presentat al•legacions i dubta que la proposta pugui tirar endavant. “L’Ajuntament no té potestat per legislar aquesta activitat”, assegura Eudald Sentmartí, membre del sindicat agrícola.

Precisament, per aquesta raó, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja ha declarat il•legals a 20 municipis les ordenances fiscals que legislen les dejeccions ramaderes. UP també denuncia que “aquest abús de poder, amb prohibicions i sancions il•legals, encara es realitza en un centenar de municipis catalans”.
 
“A vegades, els adobs s’ha d’aplicar en moments determinats, a causa de la meteorologia i el cicle del conreu”, diu Sentmartí. “I si es tracta de mals olors –continua-, en l’actualitat existeixen mètodes molt eficaços per enterrar els adobs de manera molt ràpida”.
 
Per part dels restauradors, la mesura ha creat una certa confusió. Alguns, com Montserrat Rocabayera, que regenta el cafè del centre del poble, opina que és una bona decisió ja que quan “apreta el  sol”, els clients “no poden resistir la pudor”. Altres, com Eloi Ollé, del restaurant can Xirina, pensa que s’està actuant amb “molta demagògia” i que, tot plegat, és “un gran absurd”.

Els detractors de la normativa defensen la zona rural, amb els seus defectes i les seves virtuts. “Si jo baixo a Barcelona, no dic res si oloro pixats i pudor de cloaques”, es queixa Ollé.
 
Una nova normativa de rang superior
 
El Departament d’Agricultura, amb la col•laboració de Medi Ambient i la Agència Catalana de l’Aigua, està preparant un programa d’actuació a les zones vulnerables. Entre altres aspectes, regularà la dejecció de purins i fems als camps: el tractament que s’haurà d’aplicar a posteriori, el període i la quantitat de vessament...
 
El decret derogarà automàticament totes les ordenances municipals que existeixin sobre el tema.