Comencen les obres d'un gran centre meteorològic a Les Masies de Roda

L'edifici estarà situat en una zona de forts contrastos amb temperatures extremes tant a l'estiu com a l'hivern, i amb boires freqüents.

Publicat el 21 de setembre de 2016 a les 18:50
A principis d'aquest mes de setembre van començar les obres del futur centre meteorològic de Les Masies de Roda, un projecte que impulsa i coordina l'Ajuntament del municipi i Meteovilatorta. L'espai neix amb l'objectiu d'esdevenir un gran centre d'estudi i interpretació de la meteorologia a la comarca d'Osona.

L'observatori, que estarà situat als terrenys de l'Ajuntament de Les Masies de Roda, comptarà amb la més moderna tecnologia, complint els requeriments de qualitat pertinents. Els sensors, ubicats seguint la normativa de l'Organització Meteorològica Mundial, estaran repartits dins un tancat de més de cent metres quadrats i situats a les alçades corresponents. Al mig hi anirà una torre de deu metres per situar-hi els sensors del vent. La gestió de tots aquests sensors anirà a càrrec d'un modern datalogger Campbell Scientifics CR300, programable i compatible amb protocols Modbus, PakBus i DNP3.
 

Foto: Meteovilatorta


Tecnològicament, aquesta estació serà molt similar a la que funciona fa 10 anys a Sant Julià de Vilatorta i que continua sent el centre principal de tot el projecte meteorològic. Amb aquesta nova estació es podran extreure més dades i fer comparatives de registres per conèixer l'evolució de les variables meteorològiques al nostre territori. Les Masies està situat a la part més baixa de plana de Vic i, per tant, el centre treballarà en una zona de forts contrastos amb temperatures extremes tant a l'estiu com a l'hivern, i amb boires freqüents.

Aquesta estació pretén donar servei en molts àmbits i esdevenir una eina d'utilitat per a tota la població, no només per conèixer les variables en temps real, que també es podran consultar al projecte en fase de desenvolupament www.meteoguilleries.cat i a d'altres espais web d'informació meteorològica; sinó també per a escoles i centres acadèmics, estudiosos naturalistes o com a base de treballs de recerca meteorològica, amb l'estreta col·laboració amb el professorat i les associacions científiques de la zona.

Pel que fa al seu funcionament, Meteovilatorta gestionarà tota la part tècnica, el muntatge i el posterior manteniment, mentre que el responsable directe de l'estudi i gestió de les dades i de la seva difusió serà el membre de Meteovilatorta i responsable de Rodameteo, Joan Fradera Nogué.
 

Foto: Meteovilatorta