El Consell és una de les grans apostes d'aquesta legislatura, segons va manifestar l'alcalde de Vic, Josep M. Vila d'Abadal, en el seu discurs de presa de possessió. L'entitat està presidida per l'alcalde i formada pels 14 regidors CiU, PSC, ERC, CUP i ICV-EUiA.
Els quatre representants de PxC n'han quedat al marge. L'alcalde va reconèixer que "serà complicat" que el partit de Josep Anglada entri a formar part del Consell en un futur, "si no canvia els seus posicionaments radicals" vers la immigració.
Un dels objectius d'aquest Consell és aprovar un pla de xoc per a la convivència, recuperar l'espai públic com a espai de tots i introduir més polítiques de mediació, entre moltes altres coses.
Les mesures preses ahir tenen un objectiu clar i denoten un canvi d'actitud de l'Ajuntament. "És una aposta potent i un senyal a la ciutadania. Volem estendre les activitats al conjunt de la ciutat", va explicar Josep Burgaya (PSC) durant la roda de premsa posterior a la sessió constitutiva. "I potenciar la mobilitat ciutadana, evitant així la idea de guetto", va afegir Joan López (ERC),
Habitatge
La decisió més important en aquest àmbit fa referència als terrenys de la caserna de la Guàrdia Civil. Es paralitza el procés de licitació i l'Ajuntament es farà càrrec de la construcció dels 40 pisos, que tindran caràcter municipal i es destinaran al lloguer protegit. D'aquesta manera, a més, tal com va dir Xavier Tornafoch (ICV-EUiA), s'atendran les demandes que s'havien realitzat des de les associacions de víctimes del terrorisme.
Aquesta nova situació presenta un problema afegit, ja que s'havia previst que els diners que havien de sortir de la venda dels terrenys es destinessin al finançament del futur complex cultural. Vila d'Abadal va dir que aquest buit econòmic es podria suplir amb la reducció del preu de les obres (ja aprovat) i una nova subvenció del Ministerio de Cultura, que ell mateix s'encarregaria de gestionar a Madrid.
Una altra resolució del Consell que tindrà una gran transcendència és l'inici del tempteig i retracta. O el que el mateix, l'inici de la delimitació d'àrees i pisos prioritaris que l'Ajuntament podria adquirir i llavors derivar a determinats collectius, com joves, famílies monoparentals o discapacitats. "L'objectiu és esponjar i diversificar determinades zones, encara no delimitades", va assenyalar Tornefoch.
Seguretat ciutadana
L'obertura d'una nova comissaria al Remei està prevista en un termini màxim de tres mesos. S'ubicarà al carrer Virrei Alivés (local electoral de CiU) i inclourà l'increment de la dotació de la policia local. Al setembre hi ha una convocatòria de 12 noves places.
També s'han iniciat els tràmits per obrir una oficina d'atenció al ciutadà. Aquest centre hauria de recollir totes les inquietuds o queixes dels veïns i, a més, permetre realitzar tràmits administratius.
Equipaments culturals, fires i festes
Per a l'ús de l'Escola Montseny, buida actualment, s'ha previst un projecte innovador que obrirà al centre al "conjunt de la ciutat i també part de la comarca", segons va apuntar Joan López. L'escola acollirà tota la formació d'adults i, potser també, l'escola d'idiomes. A la resta de l'edifici s'hi ubicarà un centre cívic, que aglutinarà tots els espais semblants que ara mateix hi ha disseminats per tot el barri.
Des de l'Impevic es potenciaran l'extensió de les activitats d'algunes fires, com el Mercat medieval o el Mercat de la Música Viva, als barris del sud de la ciutat.
Transparència informativa
A instàncies de la CUP, el Consell de la Ciutadania editarà un butlletí mensual on s'informarà de tots els temes relacionats amb l'ens. "Volem transparència i claredat, i trencar amb tot un seguit de tòpics establerts a la ciutat", va defensar Laia Jurado (CUP).
L'alcalde va posar un exemple d'aquests tòpics: "Tot i el que pugui pensar la gent, l'Ajuntament encara destina més diners a les ajudes i subvencions per a la gent autòctona que no pas als nouvinguts. Això ho demostrarem amb números en el butlletí".
-------
NOTA DE PREMSA
Es constitueix el Consell de la Ciutadania i es prenen els primers acords
L'alcalde de Vic explica que es tracta d'un consell assessor que vetllarà per tots aquells temes relacionat amb la convivència.
L'oficina de la Guàrdia Urbana a la zona sud de Vic, la implementació d'usos per a l'edifici de l'escola Montseny, el trasllat d'activitats de la ciutat a la zona, l'ampliació del CAP Sud i la modificació del Pla General.
L'alcalde de Vic, Josep M. Vila d'Abadal, va presidir ahir la constitució del Consell de la Ciutadania, reunió en la qual també es varen prendre els primers acords d'aquest consell, exposats posteriorment en roda de premsa, amb la presència de l'alcalde i un representant del PSC, ERC, CUP i ICV. L'alcalde de Vic va explicar que "el Consell és una eina per establir polítiques per millorar la convivència a la ciutat de Vic i la integració dels nouvinguts". Aquest consell està format per l'alcalde i tots els regidors de CiU, PSC, ERC, CUP i ICV.
El president de l'Àrea d'Economia i Hisenda i president d'ImpeVic, Josep Burgaya, va explicar que hi ha una aposta clara del consistori per tal que "les activitats que es programin des d'ImpeVic s'extenguin a tot el conjunt de la ciutat" i que "la nova oficina de la Guàrdia Urbana a la zona sud, juntament amb l'augment de dotació d'agents, reforçaran la tasca preventiva que ha de tenir aquest cos". Finalment, va destacar que "també hi haurà una oficina d'atenció al ciutadà, on s'hi podran fer tràmits".
El regidor d'Habitatge, Educació Ambiental i Sostenibilitat i Cooperació al Desenvolupament, Xavier Tornafoch, va explicar el concepte de tanteig i retracte respecte el tema d'habitatge a la ciutat de Vic, i ho va exemplificar en el fet que "l'Ajuntament tingui prioritat de compra de pisos en vàries zones amb l'objectiu que sigui el propi consistori qui posi la iniciativa per crear el tipus de barri que es vol, sense deixar-ho en mans del mercat lliure". En aquest sentit, Tornafoch també va explicar que "s'aturarà el procés de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, per tal de fer-hi habitatge protegit, recollint també una petició de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), treballant per garantir el dret a l'habitatge, tenir habitatge protegit dins del nucli urbà".
El regidor d'Acció Social i Ciutadania, Joan López, va explicar les actuacions previstes per al nou equipament que ocuparà les installacions de l'escola Montseny. López va explicar que "serà un centre obert a tota la ciutat i fins i tot a la comarca; hi haurà formació d'adults, l'escola d'idiomes de la ciutat, centre cívic del barri i espais per gent gran i joves que puguin servir com a base per a la dinamització intergeneracional".
La regidora per la CUP, Laia Jurado, va explicar que es realitzarà un butlletí del consell per tal que tota la ciutadania estigui informada de les activitats i accions que emprendrà el consell i que "es treballarà per acostar el barri al centre i el centre al barri".