A la foto: el president de l´Associació de Propietaris forestals de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, Andreu Rifà, en primer terme, observat per l´alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, i el president del Consorci Forestal de Catalunya, Josep Maria Vila d´Abadal.
Actualment, segons les dades que ha facilitat aquest dimarts el CFCl, als boscos catalans hi ha un excedent de fusta neta d'1,5 milions de metres cúbics. Amb aquesta fusta es podrien fer funcionar “unes 10 plantes” com la que ara projecta el consistori osonenc. En el cas de la zona de la Sant Pere de Torelló, el president de l'associació de propietaris forestals de la Vall del Ges, Orís i Bisaura Andreu Rifà diu que si tots els boscos s'explotessin es podrien extreure unes 20.000 tones cada any entre alzina, faig i roure que són les espècies dominants a la zona.
El CFC destaca que un projecte de fer una central de cogeneració de biomassa a Sant Pere de Torelló és una mesura que dona “viabilitat” als boscos catalans. Vila d'Abadal ha criticat que hi hagi grups que “es diuen ecologistes” que no accepten la instal•lació d'una planta energies alternatives com pot ser la biomassa o sistemes com l'energia eòlica o el biogàs. Vila d'Abadal diu que “no s'hi val” com a ecologistes estar en contra de les energies alternatives perquè qualsevol instal•lació té “un mínim cost”.
Vila d'Abadal diu que plantes de biomassa com la projectada a Osona donen “futur” al sector forestal perquè si els boscos tenen una rendibilitat es “cuidaran i tindran gestió”. El president del CFC ha destaca la “valentia” de l'equip de govern per tirar endavant un projecte com aquest on el més “senzillet” hagués estat endollar l'actual tèrmica al gas natural sense “cap oposició” o tancar l'antiga central provocant que tots els veïns instal•lessin una caldera pròpia que “generaria moltes més emissions”.
L'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega (Entesa per Sant Pere- EPM), ha assegurat que cal fer una planta nova perquè la construïda l'any 1994 és “obsoleta” des del punt de vista “mediambiental” i de “gestió econòmica”. L'alcalde osonenc diu que l'objectiu d'aquesta planta que a més de calefacció i aigua calenta també generarà electricitat (pel fet que funciona per cogeneració) es tenir una població “energèticament sostenible”. Actualment, el consum energètic de Sant Pere -segons les dades municipals- és de 4.5 megawats elèctrics. La planta -que també subministrarà energia al futur túnel de Bracons quan entri en funcionament- permetrà generar un total de 5,4 megawats.
Actualment 540 dels 800 habitatges de Sant Pere de Torelló tenen el servei calefacció i aigua calenta connectat a l'actual planta tèrmica que funciona cremant residus de les indústries del sector de la torneria molt present a la zona. Des de que l'equip de govern va decidir apostar per modernitzar el servei i construir una nova planta de la que fins ara s'han fet tres projectes diferents. El projecte d'explotació ha estat adjudicat a les empreses Cassa, Comsa i Aigües de Sabadell.
La plataforma antiincineradora de la Vall del Ges que s'oposa al projecte considera que la planta augmentarà la contaminació de l'aire, l'augment de soroll i les emissions de partícules. L'Ajuntament nega totes aquestes acusacions i considera el projecte plenament sostenible.