L'ACM defensa la legalitat de les operacions amb l'empresa de Matas

L'entitat respon a les acusacions d'El País.

Publicat el 14 de febrer de 2012 a les 21:45
L'Associació Catalana de Municipis ha emès aquest vespre un comunicat de premsa en relació a la notícia publicada avui pel diari El País, sobre les activitats d'una empresa vinculada a l'exsecretari general de l'entitat, l'osonenc Josep Maria Matas. La nota assegura que les relacions de l'ACM amb l'empresa s'han efectuat dins la legalitat, i destaca el gran salt endavant fet per l'associació durant els anys que Matas n'ha estat secretari general. Finalment, subratlla que l'entitat no ha portat els seus comptes a la Sindicatura perquè no hi ha cap llei que ho obligui.

COMUNICAT

En referència a la informació publicada per un mitjà de comunicació avui, l’Associació Catalana de Municipis vol aclarir les dades publicades.

En primer lloc, l’Associació Catalana de Municipis, reconeix l’empresa Parés i Solé S.L, com una de les empreses proveïdores de serveis dels centenars que l’ACM ha tingut en els darrers anys. Algunes de les persones que apareixen citades a l’article, han tingut relació contractual amb l’entitat en el desenvoupament normal de la seva activitat professional. Les relacions que ha tingut l’ACM amb aquesta societat mercantil s’adeqüen a la legalitat.
 
En segon lloc, l’ACM constata que Josep Maria Matas ha estat secretari general de L’ACM des del 2000 fins a l’1 d’octubre del 2011. Durant aquest període l’ACM s’ha convertit en l’entitat municipalista de Catalunya que aglutina més ens associats, passant dels 682 de l’any 2000 als 970 en l’actualitat. Aquest augment en número d’associats adherits ha anat acompanyat d’una amplicació i millora dels serveis prestats als ens adherits. Així, l’ACM ofereix serveis com plans de pensions als treballadors de l’administració local, compra agregada de subministrament elèctric, plans de protecció de riscos laborals adaptats a l’administració local, un ampli programa formatiu per a càrrecs electes, publicacions de diversa temàtica, servei de comunicació, servei d’assessorament jurídic...
 
En tercer lloc, a l’article es fa referència al fet que l’ACM no entrega la seva gestió econòmica a la Sindicatura de Comptes, un fet que, queda determinat per la pròpia naturalesa de l’entitat, que es fonamenta en el dret d’associació regulat a l’article 22 de la CE, en la legislació estatal per la LO 1/2002 del dret d’associació i per llei la 7/1997 de la Generalitat i per la llei 4/2008, de 4 d'Abril, del llibre tercer del Codi Civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques. L’ACM no està subjecte al règim de comptabilitat pública establert al TRLRH i en conseqüència no li és d’aplicació el control intern en la triple accepció de funció interventora, de control financer, ni el control extern del Tribunal de Comptes ni de la Sindicatura de Comptes. Per tant, el què li pertoca fer a l’ACM és fer el retiment de comptes tal com indica la legislació sectorial sobre associacions i que porta a terme de manera efectiva.
 
Finalment, l’article diu de forma tendenciosa, que l’ACM està adscrita al “Departament de Governació, del que rep bona part dels seus fons”. L’ACM declara que només un 11% dels seus ingressos provenen del Departament de Governació i com a qualsevol subvenció està fiscalitzada per l’òrgan d'on prové. El 59% dels ingressos de l’entitat provenen de les quotes dels associats i de la prestació de serveis als mateixos.