
A principis de la legislatura, el maig de 2008, l’equip de govern de Vic (CiU, PSC i ERC) va presentar un ambiciós Pla d’Inversions per a la ciutat per al període 2008-2011, amb un pressupost total de 197.783.155 euros. El pla va recollir finalment un total de 117 actuacions, amb obres tant importants com el complex cultural, els dos plans de barris, la nova escola pública del centre, el nou recinte firal, el parc tecnològic o els equipaments del Graell (jutjat, escola i CAP), entre d’altres.
Ara, tres anys més tard i a pocs mesos de les eleccions, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, i el president de l’Àrea d’Economia i Hisenda, Josep Burgaya, s’han presentat davant de la premsa per fer balanç del pla. Els dos líders de CiU i PSC han estat acompanyats per alguns dels regidors de les seves formacions. No hi ha assistit ningú d’ERC.
Tant Vila d’Abadal com Burgaya no han amagat la seva satisfacció davant d’unes xifres que no han dubtat en qualificar de molts positives. En total, s’han executat 92 dels 117 projectes previstos (un 79%), el que ha suposat una inversió a la ciutat de 124.448.116€. Els dos pla de barris, el complex cultural i les obres en centres educatius han estat les actuacions més importants. L’alcalde ha manifestat que al llarg d’aquesta legislatura “la ciutat s’ha transformat com mai ho havia fet” i Burgaya ha afegit que “s’ha multiplicat per cinc la inversió de la legislatura passada”.
Entre els projectes executats, destaquen els següents (xifres en MEUR):
- 2008: abocador Cal Gitanet (4,4), escola la Sínia (3,4)
- 2009: complex cultural l’Atlàntida (25,4), mobiliari i instal•lacions de l’Atlàntida (6), pàrquing complex cultural (4), obres ampliació cementiri (1,7)
- 2010: La Farinera (3,8), IES la Plana (5,8),rotonda polígon Malloles (1,1), pla de barris Sud (9,6), Trinitaris, compra i reforma (1,2).
- 2011: urbanització JM Sert (5,1), escola pública centre (3,7), primera fase del parc tecnològic (1,2), VIT Espai d’integració digital (1,6), Can Pau Raba (1,5), Institut Jaume Callís (5,6), habitatge social (5,7)
En total, han estat 124.448.116€ que s’han invertit a la ciutat. El finançament s’ha distribuït de la següent manera: l’Ajuntament de Vic n’hi ha posat el 32%, mentre que Generalitat de Catalunya un 22%, el govern central un 13%, la Diputació de Barcelona un 3% i el 30% restant provinent d’altres fonts d’ingressos. L’alcalde ha remarcat la gran capacitat del consistori vigatà “a l’hora d’implicar altres administracions en el finançament de les inversions de la ciutat”.
L’alcalde ha posat de relleu “el gran esforç que ha fet la ciutat” i la millora en molts dels seus equipaments “que ens permet liderar encara més projectes i reforçar el nostre caràcter de capital”. Burgaya ha destacat que moltes de les actuacions que s’han realitzat “tenen una clara repercussió sobre l’activitat econòmica de la ciutat”.
Burgaya ha explicat que el Pla d’Inversions “és un projecte obert de referència” del qual algunes coses prioritàries “han perdut vigència” i altres coses no tant prioritàries “han pres relleu”. El president d’ImpeVic ha volgut ressaltar que al llarg d’aquesta legislatura “hi ha hagut un canvi de cicle econòmic” que afecta, evidentment, a l’Ajuntament de Vic. “Amb això vull dir”, ha afegit, “que difícilment puguem tornar a tenir un inversió com la d’aquest període”.
Obres en procés o posposades
Burgaya ha reconegut que projectes com els ARE de El Graell i La Bòbila o el recinte firal de Sant Sixt no s’han desenvolupat dins el calendari previst, a causa de la crisi econòmica. Tot i això, s’impulsaran al llarg de la propera legislatura. Aquest grup d’obres s’engloben en un apartat anomenat “Obres en projecte, negociació o estudi”, que puja gairebé 40 MEUR.
A més d’aquestes obres i dels projectes executats, el pla inclou tot un seguit d’obres que s’estan en procés, algunes de les quals també han sofert un retard considerable. Aquest grup de projectes tenen un pressupost de 43,7 MEUR. Entre aquests, n’hi ha de tant importants com la biblioteca, el centre esportiu Can Garrofa, el pla de barris centre o les obres al Consorci Hospitalari de Catalunya.
Vila d’Abadal ha aclarit que el projecte de la biblioteca no s’havia “abandonat” i que ja estava contemplat en el nou POUM. “Es podrà realitzar, esperem, a la propera legislatura”. També ha parlat del centre esportiu Can Garrofa, que representa una inversió privada de 6 MEUR, però que està encallat per manca de finançament. “Nosaltres mantenim l’oferta. Quan els inversors aconsegueixen els diners, el tirarem endavant”, ha reblat.
Segons ha explicat Burgaya, per la situació econòmica i la conjuntura global, hi ha projectes que no s'han prioritzat com el carril bici que ha d'unir el nucli urbà amb els polígons industrials o la creació d'un equip de difusió del romànic.
El parc tecnològic ja batega
Capítol apart es mereix el parc tecnològic. De moment, les obres del complex no s’han iniciat, però ja s’han invertit 1,2 MEUR en la primera fase del projecte. “El parc és viu. S’està treballant en molts camps des de la UVic, com en la mecatrònica o el sector carni”, ha assegurat Vila d’Abadal.
L’alcalde ha aclarit que el projecte s’havia retardat a causa del POUM i la reubicació dels terrenys definitius. També ha assegurat que el finançament està garantit
Notícies publicades del parc tecnològic
Presentació de les inversions realitzades (POWERPOINT)
