Més de 20 entitats de Vic reclamen la retirada dels canvis del padró

Les associacions locals demanen una reunió urgent amb l’equip de govern i, per ara, descarten mobilitzacions. ICV de Vic reitera la seva oposició frontal a la iniciativa.

Publicat el 11 de gener de 2010 a les 21:22

Un moment de l'acte de les associacions al Casal Claret de Vic.

Més de 20 entitats locals, reunides aquesta tarda al Casal Claret de Vic, han acordat reclamar a l’Ajuntament la retirada immediata dels nous criteris d’empadronament, que endureixen l’accés als immigrants en situació irregular. En un manifest conjunt, les associacions han qualificat la postura del consistori d’”il•legal  i greument discriminatòria”. A més, consideren que contradiu el Pacte Nacional per a la Immigració.

A la trobada, organitzada per Veus Diverses i Càritas, hi han participat unes 40 persones d’entitats de tot tipus que treballen en l’àmbit de la convivència i l’acollida. A més de les dues associacions convocants, han assistit a la reunió representants de les seus comarcals dels sindicats CCOO i UGT, SOS Racisme, Associació Tapís, Casal Claret, diverses associacions d’immigrants i la Coordinadora d’Entitats d’Immigrants d’Osona, entre d’altres.

Les entitats han rebutjat les explicacions realitzades unes hores abans per l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, sobre la legalitat de la iniciativa, basada en l’article 25 de la llei orgànica sobre els drets i llibertats dels estrangers. “Són dues coses distintes. No pot vincular-se una llei que regula l’estada al país amb la de l’empadronament”, ha explicat Toni Iborra, advocat de Veus Diverses i portaveu de les entitats.

 
Els minuts previs a la trobada, que ha tingut un gran seguiment mediàtic. 

Les associacions també han anunciat la voluntat de continuar treballant “colze amb colze” amb l’Ajuntament per impulsar polítiques consensuades i han reclamat una reunió urgent amb l’equip de govern (CiU, ERC i PSC) per tractar d’adreçar el tema. De moment, han quedat descartades les mobilitzacions o qualsevol altre acte de protesta fins després de la trobada amb el consistori.
El manifest també fa públic el malestar dels firmants perquè l’Ajuntament els ha “marginat” quan s’han hagut de prendre decisions que els afectaven. “El primer requisit d’una bona convivència és el diàleg constructiu”, apunta el document.

La darrera petició de les entitats reconeix entre línies la dificultat de gestionar una ciutat amb un percentatge d’immigrants tan elevat, en el cas de Vic, superior al 23%. Per això, es reclama a totes les administracions superiors que “intensifiquin el seu esforç i suport” a favor dels municipis amb uns alts índexs de població estrangera, ja sigui a través de dotacions econòmiques o mitjans materials i humans. 

------------
NOTA DE PREMSA
ICV DE VIC

Tornafoch: “El govern de Vic persisteix en l’error d’endurir il•legalment l’empadronament amb falses coartades”

- ICV considera que la soledat de l’equip de govern de PSC, ERC i CiU demostra la manca de consistència jurídica en la proposta d’endurir l’empadronament dels “sense papers”

El regidor d’ICV-EUiA Xavier Tornafoch considera que el rebuig generalitzat de les declaracions del govern de l'Ajuntament de Vic demostra la soledat amb què actua el consistori vigatà. El rebuig de les institucions, la resta de municipis de la comarca, partits polítics, el Col•legi d’Advocats i entitats i col•lectius d’immigrants contrasta amb el suport de grups i persones d’ultra dreta com Josep Anglada i García Albiol, la qual cosa demostra que es tracta d’una mesura irresponsable i pròpia de postulats xenòfobs.

ICV considera que les declaracions de l’alcalde evidencien la política erràtica que persegueix el govern de Vic per endurir l’empadronament dels immigrants. Per Tornafoch “els arguments amb què s’empara el govern són falses coartades per intentat evadir la seva obligació de reflectir en el Padró Municipal a totes les persones que viuen a la ciutat de Vic. Per Tornafoch “l’Ajuntament de Vic s’atorga unes competències que no té, ja que no pot controlar a través del Padró Municipal les situacions irregulars dels seus ciutadans, ni la vigència de la residència en el territori espanyol de cap dels seus veïns, perquè simplement és una competència estatal.” Afegeix que l’Ajuntament de Vic utilitza “arguments jurídics falsos que no se sostenen en res.”

ICV recorda que demanarà al govern de la ciutat que retiri la proposta de canvi de criteris de l’empadronament a les persones migrades amb una moció d’urgència en el proper ple municipal del dimecres.
 

Toni Iborra, advocat de Veus Diverses i portaveu de les entitats, llegint el manifest conjuunt.