L'anuari econòmic comarcal que anualment publica el BBVA des de fa 29 edicions analitza el creixement a partir del Valor Afegit Brut (VAB), un indicador que mesura la riquesa generada. Segons aquest índex, l'any passat les comarques centrals van créixer un 3,3%, una xifra inferior a la mitjana catalana, que va ser del 5,6%.
El catedràtic Josep Oliver atribueix aquest menor creixement al fet que la Catalunya Central té una estructura productiva "més manufacturera" i enguany el motor de l'economia catalana l'han liderat les activitats relacionades amb el turisme, com l'hostaleria i la restauració, però també el comerç, els serveis recreatius o el transport. Tot i que els serveis privats a la Catalunya Central també van obtenir uns bons resultats, el pes d'aquest sector en el conjunt de la vegueria és molt menor.
[noticia]70442[/noticia]
A més, segons Oliver, la indústria es va veure perjudicada també pel "xoc" del preu de les matèries primeres o l'energia i per les conseqüències de la guerra amb Ucraïna. "L'any passat va ser un any atípic. A mesura que el preu de les matèries s'ha anat alentint i s'ha donat la recuperació del comerç internacional, aquest any la indústria hauria de créixer al voltant del 2%", ha assenyalat el catedràtic.
El fort pes de la indústria (34%) i la caiguda del VAB el 2022 (-1,3%) a les comarques centrals va frenar el fort avenç dels serveis (7,6%), als quals es va afegir la construcció (3,3%), mentre que el primari va caure amb intensitat (-19%).
D'aquesta manera, malgrat l'empenta de les dades del 2021 (6,8% de VAB), la forta contracció del 2020 (-10,9%) deixen un saldo acumulat en VAB d'un -1,6% per sota d'allò que es produir el 2019.

El catedràtic Josep Oliver i Robert Figuera, director de zona del BBVA a la Catalunya Central. Foto: L.Busquets/ACN
Recuperació
Josep Oliver veu amb esperança el futur i parla de "recuperació" en el quadrienni 2019-2023 que finalitzarà amb la publicació de l'estudi de l'any que ve. Osona és l'única comarca de la Catalunya Central que ha crescut aquest 2022, tot i que molt tímidament (0,1%), en comparació a les xifres del 2019. Les previsions per la resta de comarques de la Catalunya Central per l'any que ve són positives, i es preveu arribar aquest 2023 a valors precovid. L'excepció pot ser el Moianès, "que potser encara haurà d'esperar un altre any per parlar de recuperació".Amb Osona només són set les comarques que han superat l'impacte de la covid. També ho han fet Girona, Pla de l'Estany, la Garrotxa, el Baix Llobregat, el Baix Ebre i Montsià.