Osona vol atreure turisme amb Verdaguer, bruixes i bandolers

El conseller Huguet ha signat a Olost un conveni amb una dotzena de municipis i s'ha reunit a Prats amb empresaris del Lluçanès

Publicat el 04 de setembre de 2010 a les 18:22
Els alcaldes i regidors signants, amb el conseller Huguet i el delegat del Govern, Jordi Fàbrega.

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, acompanyat del director dels serveis territorials del Departament a la Catalunya Central, Josep Maria Palau, ha signat avui amb els Ajuntaments de d’Olost, Alpens, l’Esquirol, Folgueroles, Lluçà, Manlleu, Masies de Roda, Oristà, Roda de Ter, Santa Eulàlia de Riuprimer, Viladrau i Vic sengles convenis de col·laboració per promocionar els recursos turístics intangibles de la comarca d’Osona.

Amb els protocols signats avui a Olost, s’assenten les bases de la col·laboració entre el Departament i el món local, per promocionar els recursos turístics intangibles de la comarca, que giren al voltant d’il·lustres osonencs com el poeta Jacint Verdaguer o l’Abat Oliba de l’importantíssim llegat medieval del Comtat d’Osona (en el context del Pirineu Comtal), de l’imaginari al voltant de la Catalunya Rebel —a través de la bruixeria, el bandolerisme, o dels Segadors i Maulets— i de la Catalunya de la època de la Febre de l’Or, en el context de la industrialització.

Dins la temàtica del Pirineu Comtal, el Pla i el Catàleg de Recursos Intangibles identifiquen als municipis de Roda de Ter, Vic, Llucà i Masies de Roda, recursos intangibles vinculats al Comtat d’Osona, en el context històric del Naixement de Catalunya (700-1200).

Concretament, els intangibles identificats en cadascun d’aquest municipis són:  a Roda de Ter, el  poblat medieval d’Esquerda; a Vic, l’entorn la figura del bisbe i Abat Oliba;  a Lluçà, els voltants del monestir de Santa Maria de Lluçà, i a Masies re Roda el monestir de Sant Pere de Casserres.

Dins la temàtica de la Catalunya Rebel (1500-1740), el Pla i el Catàleg de Recursos Intangibles identifiquen als municipis de Viladrau, l’Esquirol, Santa Maria de Riuprimer, Oristà, Masies de Roda i Olost, recursos intangibles vinculats, d’una banda, a la bruixeria i els bandolers i d’una altra, als Segadors i Maulets.

En particular, els intangibles identificats en cadascun d’aquests municipis són: a Viladrau,  el recurs intangible al voltant de la bruixeria; a l’Esquirol, la figura del pagès Joan Guàrdia, personatge històric destacat de la Guerra dels Segadors; a Santa Eulàlia de Riuprimer, la història del Pacte dels Vigatans; mentre els municipis d’Oristà i Olost comparteixen l’intangible relacionat amb el bandoler Perot de Rocaguinarda. En el marc d’aquesta temàtica, a Masies de Roda, el Pla identifica el coronel Francesc Macià, conegut com a Bac de Roda.

Dins la temàtica de la Catalunya, la Febre d’Or. Catalanisme i Anarquisme, el Pla i el Catàleg identifica a Manlleu un important patrimoni i imaginari al voltant de la Industrialització de la comarca a partir de l’eix vertebrador del riu Ter.

Així mateix, el Pla identifica a Folgueroles l’intangible al voltant de la figura de Jacint Verdaguer. D’aquesta manera, prenent com a punt de partida la vida i obra del poeta català, es promocionarà turísticament el Romanticisme i la Renaixença, en el context històric que va de la Il·lustració a les Repúbliques.

En aquest mateix context històric de la Catalunya de la Il·lustració a les Repúbliques, el Pla identifica al municipi d’Alpens, el tema de la Batalla d’Alpens, en el context de les guerres carlines. Amb els protocols signats avui, el Departament  ja ha subscrit més d’una cinquantena els convenis de col·laboració en matèria d’intangibles arreu del país.

Integrat dins del Pla d’Implementació i el Catàleg de Recursos Turístics Intangibles

El Departament, a través de la Direcció General de Turisme, ha firmat ja altres 18 convenis de col·laboració en matèria d’intangibles amb diferents municipis catalans. Aquestes actuacions s’emmarquen en el Pla d’Implementació dels Recursos Turístics Intangibles de Catalunya, que ha impulsat el Departament i que identifica  prop de 2.000 recursos intangibles arreu de Catalunya,  tots ells amb potencial de ser posats en valor turístic.

La realització del Pla i també del Catàleg de recursos turístics intangibles de Catalunya s’emmarca en del Pla Estratègic del Turisme a Catalunya 2005-2010, que ha impulsat el Departament a través de la Direcció General de Turisme, i que és el resultat de tres anys de treball en el qual hi han col·laborat diversos equips interdisciplinars i prop una cinquantena d’especialistes.

La iniciativa vol ser una eina útil, que impulsi la creació de productes turístics de referència, que sigui capaç d’integrar les ofertes disperses i consolidar la posició de Catalunya com a destinació turística integral de qualitat. El Departament ha editat uns 500 exemplars d’aquest Pla, que també es pot consultar a través del web del Departament.


El conseller Josep Huguet, amb Isaac Peraire, a Prats.

Trobada amb empresaris a Prats

Dins la seva estada d'avui dissabte al Lluçanès, el conseller Huguet s'ha reunit també amb empresaris de Prats de Lluçanès, relacionats amb diferents sectors productius. El conseller ha estat acompanyat en la trobada pel candidat a l'alcaldia de Prats per ERC, Isaac Peraire.

Huguet ha fet un repàs a la problemàtica actual de les empreses i ha exposat les grans línies d'obra de govern que ha endegat aquests anys que ha estat al capdavant de la Conselleria en
qüestió. Per últim, ha intercanviat impressions i propostes amb els diferents empresaris que han participat a l'esmorzar.

Peraire, que ha presentat l'acte, ha explicat que la política de suport empresarial i al teixit econòmic local és i serà un dels principals eixos d'actuació pel grup d'Esquerra en la propera
legislatura.