AJUNTAMENT DE TORELLÓ
A instàncies d'una moció d'ICV-CdG que es va aprovar en la sessió plenària del passat 23 d'abril de 2007, es va dictar una resolució d'Alcaldia en què s'incoava expedient per determinar els mèrits i/o demèrits del general Francisco Franco Bahamonde per a la revocació de l'acord del consistori de Torelló pel qual se li atorgava la Medalla d'Or del municipi de Torelló. L'expedient ha estat instruït per la regidora d'ICV-CdG, Montse Ayats, i durant el termini d'exposició pública els ciutadans hi ha pogut fer aportacions o expressar la seva opinió a través de diversos canals, com ara la pàgina web de l'Ajuntament.
Segons la instructora de l'expedient, "la immensa majoria de les aportacions han manifestat el sentit favorable a la revocació de la medalla" adduint motius segons l'expedient- com ara que el general Franco no va fer cap mèrit per obtenir-la, atès que els motius que va considerar el Consistori de 1967 per concedir-li no poden prendre's com un mèrit, sinó que han de considerar-se en tot cas una obligació de qualsevol governant cap als ciutadans i les viles en situacions de desastre natural. A més, no es considera que un dictador i persona responsable de nombrosos assassinats i de la privació de les llibertats sigui mereixedor de la màxima distinció que atorga el municipi'. Per tant, atesos els resultats obtinguts en la instrucció de l'expedient, la seva instructora, la regidora Montserrat Ayats i Coromina, emet informe en sentit totalment favorable a la revocació de la Medalla d'Or, atès que ha estat provat que els mèrits que va considerar el consistori per a la concessió no eren res més que una obligació moral de qualsevol governant cap a la ciutadania i per considerar improcedent que es mantingui el guardó a una persona responsable de tant dolor i tanta indignitat amb la memòria i el respecte cap als valors que representen la democràcia, els drets humans i la lluita de moltes persones'.
Les ordenances fiscals de Torelló s'apujaran, majoritàriament, en base a l'IPC
Així ho va acordar el ple municipal reunir dilluns al vespre. La unanimitat va ser gairebé total ja que els grups de CiU i ERC van donar suport a totes les propostes (els impostos i taxes es van votar un a un) de l'equip de govern, i el grup d'ICV-CdG només va votar en contra de tres ordenances: la taxa pel subministrament d'aigua potable; la taxa per recollida, eliminació i tractament de residus sòlids urbans; i la taxa per la intervenció administrativa en activitats i installacions que es desenvolupin o realitzin en el terme municipal.
El Grup Municipal d'Esquerra-AM Torelló ha donat suport a les ordenances fiscals aprovades en el ple corresponent al mes d'octubre.
Lluís Sabatés, que és el regidor independentista que ha defensat el posicionament d'Esquerra ha anat desgranant les raons del suport dels republicans.
Enguany, les ordenances han vingut marcades per l'any d'impàs que suposa el fet de la renovació del cadastre, fet que no permet saber quina serà la recaptació de l'IBI durant el 2008. L'IBI, que és el principal font d'ingrés de l'ajuntament, ha vist com se li reduïa el tipus de gravamen del 0'82 al 0'76.
Aquesta reducció, segons Sabatés, "és correcte" però ha volgut fer notar que "un cop actualitzats els valors cadastrals és el moment que des de l'aplicació d'aquest impost es visualitzin les polítiques de suport a sectors de la població més sensibles al problema de l'habitatge ", convidant a l'equip socialista a fer "uns plantejaments valents de cara a les properes ordenances en exempcions i bonificacions de l'IBI" sense oblidar, però, "l'equilibri que necessita el finançament de Torelló ".
Lligat amb l'IBI, també s'ha donat suport amb una reclamació constant dels darrers anys, que la taxa de clavegueram vagi lligada al consum de l'aigua i no amb l'IBI, fent pagar més a qui consumeix més aigua.
En l'impost dels increments dels terrenys urbans, Lluís Sabatés ha mostrat la seva satisfacció per l'augment fins el 95% de la bonificació en la quota d'aquest impost per descendents i ascendents de primer grau, així com per els cònjuges per causa de mort del titular.
En la taxa de les deixalles, que augmenta un 11,69%, el regidor d'Esquerra ha dit que en l'informe ha fet arribar l'equip de govern es justifica "d'una forma versemblant" l'increment per tal d'assolir els costos de la recollida de deixalles, fruit d'un error en les dades de l'any anterior on es va errar en 1000Tn de diferència el multiproducte.
Esquerra, però, ha demanat a l'equip de govern que per el proper any es pugui afegir algun servei més en la recollida de deixalles com per exemple la dels olis usats domèstics i que es sigui molt estricte en la gestió i el control de la despesa d'aquesta taxa municipal. També ha expressat el desencant per " la tardança i la inoperància en la tramesa de la informació per part del Consell Comarcal", concessionària del servei, fet que "ha impedit poder estudiar amb més calma la millora del servei que ens ocupa ".
Per altra banda Sabatés va aplaudir la decisió d'unificar en un sol punt les exempcions a aquesta taxa que afavorirà un sector de la població com és el dels pensionistes.
Esquerra Republicana de Catalunya, a més, ha aconseguit que l'alcalde i el regidor d'Hisenda s'hagin compromès a facilitar i promocionar el dret a un pagament fraccionat sense interessos per part dels ciutadans de Torelló, fet que els republicans demanaven des del passat mandat.
El regidor de Joventut, Marc Fontserè, s'ha inclinat per la tesi d'Esquerra d'elaborar primer un Pla Local de Joventut participatiu que inclogui un Consell de la Joventut, enlloc de la tesi del portaveu de CiU, Lluís Bassas de crear abans el Consell de Joventut i després el Pla Local.
Per Casals, no és una qüestió de "què és el primer, si l'ou o la gallina?", com ha manifestat el portaveu convergent, sinó que és una qüestió d'eficiència i de fer les coses tal com s'han de fer.
El portaveu republicà ha apostat per refer el Pla Local i començar de zero la planificació de les polítiques de joventut a Torelló.
L'ajuntament de Torelló ha retirat finalment la medalla d'or a Franco que se li havia concedit al 1967 per "l'ajuda" rebuda per Torelló en els aiguats del 1940.
El portaveu d'Esquerra, Jordi Casals, ha celebrat que el procés de la retirada hagi reeixit, perquè no Torelló no es podia "permetre haver concedit aquesta medalla a un dictador enemic de la llibertat i enemic de Catalunya i menys per uns mèrits que no van més enllà de les obligatorietats d'un govern, democràtic o no".
Casals també va voler felicitar a la regidora Montse Ayats per la feina feta com a regidora instructora de l'expedient.
Per altra banda, però, va reiterar la idea, dita en un ple anterior, que hauria estat interessant fer un acte públic en motiu de la retirada de la medalla. "La memòria històrica demanda molta pedagogia i ara seria un bon moment", va dir Casals, qui va declara que respectaven, però, que la regidora instructora, l'ecosocialista Ayats, i l'equip de govern hagin decidit que no és fes l'acte públic.
Esquerra es preocupa pels camions de les obres de l'edifici dels bombers, pels problemes pels talls a la C-17 i demana fer extensives mesures d'estalvi energèric als equipaments municipals
El grup municipal d'Esquerra va demanar que els serveis tècnics d'urbanisme tinguessin molta cura amb la seguretat de les tanques de les obres que s'estan fent a l'edifici dels bombers, ja que, segons Lluís Sabatés, hi ha certa preocupació entre les mares i pares que habitualment utilitzen aquesta via d'accés a les escoles per la precarietat de les tanques de seguretat. A més, el regidor d'ERC va demanar que es millorés la planificació en l'entrada i sortida de camions en hores puntes que creen collapses habitables i innecessaris. Per altra banda, Albert Soldevila va demanar si hi havia hagut o estaven previstes reunions de planificació amb l'empresa que fa les obres de la carretera de Ripoll pels possibles desviaments de trànsit que hi hauran si no és que ja n'hi ha hagut algun i que pugui afectar el trànsit a Torelló. Miquel Franch va informar que tristament d'aquests talls no se n'ha informat ni a l'ajuntament ni a la policia.
Soldevila va aprofitar per demanar que s'accelerés el trobar solució per les disfuncions en la glorieta de la Plaça de Fortià Solà.
Abans, Soldevila, portaveu en la comissió d'Urbanisme i Obres i Serveis, va mostrar la seva satisfacció pel canvi de balasts electrònics de la biblioteca municipal, ja que així s'estalvia en consum i en manteniment. El republicà, però, va demanar que es treballi per fer-ho extensiu a tots els equipaments municipals.
Al ple d'ahir, ICV-CdG va votar en contra d'algunes ordenances prou importants com la taxa de subministrament d'aigua, la taxa de recollida de deixalles. També va votar en contra de la taxa per a la tramitació de la LIIA.
ICV-CdG, malgrat reconèixer que es tracta de taxes i que, per tant, se suposa que responen a uns serveis que tenen aquests costos, va dir "que considera que no n'hi ha prou d'anar dient que només s'apuja l'IPC, que cal anar cap a la millora de la gestió d'aquests serveis, aplicant criteris d'eficàcia i eficiència, que cal tendir a premiar les bones conductes i a penalitzar els consums desmesurats i que l'ajuntament ha de vetllar per això i, a més, havia d'impulsar campanyes concretes". Per ICV- CdG, la política del "anar fent" del PSC no ajuda ni a fomentar l'estalvi econòmic ni l'estalvi energètic en temes tan importants com el de la taxa d'aigua, ni tampoc a millorar els serveis.
ICV-CdG considera que les xifres que es van donar en relació amb la recollida de les deixalles i que han fet que s'hagin d'apujar un 11,9% perquè "han aparegut 1.000 tones més de multiproducte" no generen cap confiança cap a la feina de l'equip de govern. La regidora Montse Ayats va criticar el fet que el regidor d'hisenda, Pere Galobardes qualifiqués la pujada de poc important, no donés tota la informació per poder treballar en condicions i li va recordar que un 11,9% no és la suma de l'IPC de dos anys, afirmació que Galobardes va realitzar durant la seva exposició. Per ICV-CdG, el fet que Galobardes sigui incapaç, encara a hores d'ara, de saber on s'ha produït l'error de càlcul, i el fet que el PSC hagi estat incapaç d'establir controls eficaços per preveure aquesta pujada, demostra la improvisació i deixadesa de l'equip de govern.
El fet que PSC, ERC i CIU anessin de bracet en totes votacions d'aquestes ordenances fa palesa l'apatia per la qual passa la política municipal torellonenca.
El ple va aprovar per unanimitat la revocació de l'acord d'atorgament de la medalla d'or del municipi de Torelló que s'havia pres l'any 1967. M. Ayats (ICV- CdG), regidora-instructora de l'expedient va donar compte de l'informe que havia elaborat per justificar la revocació (vegeu document adjunt) i que inclou un resum dels fets i de les aportacions que han fet els ciutadans i ciutadanes i algunes entitats durant el període d'exposició pública de la proposta. La immensa majoria de les aportacions s'han manifestat a favor de la revocació.
Tots els grups amb representació al ple es van mostrar favorables a la revocació i van felicitar la regidora M. Ayats per la feina feta. En un intent de treure importància a tot el procés, la regidora del PSC, Flora Vilalta, va menystenir la participació dels torellonencs en tot el procés. Ayats va rebatre l'afirmació de Vilalta afirmant que hi havia hagut un bon nombre d'aportacions de particulars i entitats (moltes més que en d'altres ocasions). D'altra banda, Ayats també li va recordar al regidor Jordi Casals (ERC) que l'acord de com es tancaria el procés es va prendre en una Junta de Govern en què hi eren representats tots els grups i que en cap moment ell no va proposar de fer un acte públic.
ICV-CdG va votar en contra de la modificació del pressupost que, entre d'altres, preveu que els diners que s'havien pressupostat per a la Beca Segimon Serrallonga es destinin a suplementar partides diverses com ara la de subministrament de gas i gasoil. Montse Ayats va retreure a l'Alcalde que no complís els seus compromisos, ja que en una Junta de Govern de fa pocs dies l'alcalde havia dit que "tenint en compte que ja no hi havia temps per fer la convocatòria abans d'acabar l'any, es destinarien els diners a encarregar el projecte d'adequació de l'espai (carrer i plaça) que portarà el nom de Segimon Serrallonga". ICV-CdG també va criticar que el PSC utilitzés el premi Segimon Serrallonga com un dels elements a destacar dels pressupostos de cultura de l'any 2007 i que ningú no hagi estat capaç de planificar un calendari d'actuacions.
Al ple també es va donar compte de la liquidació del pressupost de Ràdio Ona de 2006, amb un romanent de prop de 13.500. M. Ayats, regidora d'ICV-CdG, va manifestar "que no podien entendre que ara sortís aquesta xifra positiva i que, en canvi, s'hagués arribat a dir que els mateixos collaboradors havien de finançar les aigües que donaven als convidats o que s'insinués o s'arribés a dir que els collaboradors potser no cobrarien...". ICV-CdG va demanar que s'analitzés què havia fallat i que es procurés que es no tornés a repetir.
En el torn de precs i preguntes, M. Ayats va manifestar que el seu grup no considerava que els actes que es van fer el dissabte dia 29 de setembre no eren els més adequats per acostar la policia local als ciutadans i per fomentar determinats valors: escassa presència de la policia catalana, gorres de Fernando Alonso, grup de los Ángeles Guardianes, amb banderes espanyoles a l'uniforme, o enganxines i material publicitari que no incitava precisament a la pau, van ser alguns dels elements criticats per ICV-CdG.