Oferta esportiva de primera qualitat
Els equipaments que hi haurà dins del complex de Can Garrofa són els següents: piscines cobertes, àrea d’aigües i relax, àrea de fitness/polivalent (musculació, cardio, spinning, balls de saló, gimnàstica, activitats diverses), vestidors, espais complementaris (cafeteria, magatzems, oficines…), pista polivalent exterior, solàrium i quatre pistes de pàdel. En total, tindrà 4.000 metres quadrats construïts. Les empreses explotadores calculen obtenir uns 3.300 abonats, amb usuaris inclosos de fora de la ciutat de Vic (tots tindran les mateixes condicions). Les dues empreses concessionàries gestionaran aquest equipament esportiu durant els propers 35 anys.
El termini d’execució del projecte es fixa en uns dos anys: uns vuit o nou mesos per a la redacció final del projecte, amb tots els processos administratius corresponents, i 15 mesos de construcció. Així, el complex podria estar enllestit a finals d’estiu del 2010.

Xavier Solà (CiU), explicant a la premsa el projecte de Can Garrofa, després del ple
Els set milions d’euros de pressupost inclouen tot l’equipament interior. L’Ajuntament havia fixat una licitació mínima de 4,8 milions d’euros. Al concurs només s’hi va presentar l’empresa que ha obtingut la concessió. Aquesta companyia, de recent creació, ja ha construït un complex similar a Lleida i n’esta construint d’altres en llocs com Santa Coloma de Farners o Sant Cugat.
El complex de Can Garrofa, segons ha explicat Xavier Solà, tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, es defineix en quatre grans trets: “Una oferta esportiva de primera qualitat, una oferta esportiva a Vic des del sud de la ciutat, afavorirà la pràctica de l’esport posant a disposició dels veïns un centre d’alta qualitat de caràcter multidisciplinar i crearà un espai de trobada generant dinàmiques de barri i consolidació d’entremats socials”.
El complex esportiu de Can Garrofa és un equipament que representa un nou model urbanístic, segons Solà: “Està finançat amb capital privat, però serà gestionat en clau municipal”. Es per aquest motiu, que s’oferiran quotes de caràcter “social”, amb uns preus que "no són molt elevats". En un primer moment, es va criticar l’equip de govern per l’excessiu cost que suposarien aquestes quotes.
Finalment, la licitació ha deixat unes quotes que oscil•len entre els 10 euros mensuals dels jubilats i la màxima de 42 (per a una persona que només vulgui apuntar-se un mes i vulgui fer ús de les instal•lacions durant tot el dia). La tarifa bàsica, per aquelles persones que vulguin inscriure durant tot l’any serà de 29 euros, per sota de la mitja catalana (Solà ha volgut destacar que a Manresa, per exemple, la tarifa era de 32 euros). La infantil costarà 29 euros i hi haurà reduccions per als paquets familiars (famílies de tot tipus, la condició només serà que paguin des del mateix compte bancari) i “tarifes socials”, per a col•lectius determinats.
La xifra encara ha estat criticada per Josep Anglada, portaveu de PxC, que la considera “desproporcionada”. També per Xavier Tornafoch, regidor d’ICV-EUiA, que l’ha qualificat d’“excessiva”.
Arribats en aquest punt, hi ha hagut una topada força desagradable entre Solà i Tornafoch. Aquest últim havia estat molt crític amb les tarifes proposades inicialment per l’equip de govern.
Solà ha titllat el regidor ecosocialista de “demagog” i de fer una política “rastrera”, ja que la proposta inicial de l’equip de govern només fixava uns topalls màxims per garantir les “tarifes públiques”. Tornafoch ha demana una rectificació d’aquests "insults" (Solà s’hi ha negat) i, tot i la controvèrsia, ha decidit no oposar-se frontalment al projecte i donar un marge de confiança a l’equip de govern, abtsenint-se en la votació.
Crisi econòmica, austeritat i “contractes precaris”
La secretaria tècnica de direcció d’Afers Socials, àrea vinculada a ERC, l’ocuparà Elisabeth Freixer. El nou director d’ImpeVic, que substituirà el gerent Xavier Mercadal, és l’economista Josep Comas.
Tota la oposició ha reclamat a l’equip de govern més “austeritat” i han qualificat els nomenaments com la continuïtat de la creació d’una estructura paral•lela a dins de l’Ajuntament, molt més opaca i sense control. També han criticat com agosarades aquestes contractacions, sobretot tenint en compte el context de crisi econòmica actual.
Tota la oposició ha reclamat a l’equip de govern més “austeritat” i han qualificat els nomenaments com la continuïtat de la creació d’una estructura paral•lela a dins de l’Ajuntament, molt més opaca i sense control. També han criticat com agosarades aquestes contractacions, sobretot tenint en compte el context de crisi econòmica actual.
“Cal una reflexió i més austeritat. En 15 mesos s’han creat 23 càrrecs de confiança i molts no sabem ni el que fan”, s’ha lamentat Tornafoch. Josep Anglada, en la seva línia habitual, ha estat el més dur i ha dit que l’equip de govern només es dedicava a “enxufar les seves amistats”. Quim Soler, de la CUP, ha criticat la decisió des d’una altra vessant: “El nomenament d’un director a ImpeVic destaca la gran mentida de l’oficina de promoció econòmica, ja que es va dir que no suposaria cap cost addicional”.

Joan López i Gràcia Ferrer (ERC)
Gràcia Ferrer (ERC) ha defensat la nova organització de l’àrea d’Afers Socials, que ella dirigeix, dient que calien horaris flexibles i gent de tota confiança per coordinar les necessitats del departament. També ha dit que el nou lloc disposaria d’un contracte “precari”, ja que anava lligat a la legislatura (l’expressió de Gràcia ha provocat les rialles iròniques d’alguns dels membres de l’oposició).
Josep Burgaya (PSC), regidor d’Economia i president d’ImpeVic, ha dit que la figura del gerent era “crucial” i que, “tècnicament”, no representava cap cost addicional per a l’ImpeVic, ja que es substituïa el lloc que fins ara havia ocupat Mercadal.
Vila d’Abadal també ha defensat la contractació de nous càrrecs: “Feia molt de temps que el cos de funcionaris no es renovava. I necessitava ajudes”. Tant Burgaya com Abadal han coincidit en afirmar que no s’estava engreixant cap estructura de personal, ans al contrari, ja que tots els càrrecs anaven lligats a l’actual equip de govern, i a la propera legisltura, en cas d’haver-hi canvis, el nou equip de govern no haurà de carregar amb aquests càrrecs de confiança.
Fundació Osona Gastronomia
El ple ha aprovat la participació de l’Ajuntament de Vic en la Fundació privada Osona Gastronomia, un projecte de promoció del territori al voltant de l’Escola d’Hosteleria d’Osona (a Tona) i en el que hi participen l’Ajuntament de Tona, l’Ajuntament de Vic (a través d’ImpeVic), el Consell Comarcal d’Osona i el Gremi d’Hostaleria d’Osona. Més endavant s’hi podria afegir la Universitat de Vic, que també ha estat convidada a adherir-s’hi.
Josep Burgaya ha dit que aquesta decisió, que s’havia impulsat des d’un altre Ajuntament (Tona), demostrava la capitalitat de Vic.
- Notícies publicades
---------
CONTRACRÒNICA DEL PLE
PER QUICO SALLÉS
PER QUICO SALLÉS
SÓC D’INICIATIVA I NO SÓC L’ALTERNANÇA
Havia de ser una sopeta suau i una mica més i s’ennueguen. Així ha estat el ple. El tripartit opositor (PxC, CUP, ICV) ha fet el corcó, i ha preguntat al tripartit governant: “Perdonin, queda algú a Vic que no treballi per l’Ajuntament?”. La resposta del tripartit governant ha estat: “Però què més dóna un gerent més o un altre, què no ho fem bé?”. Si amb aquesta explicació no n’hi ha hagut prou, la regidora Ferrer ha reblat el clau regalant una nova perla a l’auditori: “De què us queixeu si els càrrecs de confiança són contractes a precari!”. Una mica més i el regidor ecosocialista pateix un cobriment. Ja ho deia en Rotchild, 23 treballadors a un cost de 600.000 euros l’any és una precarietat. La CUP i ICV cridaven: “Austeritat, austeritat”. I els altres deien: “Ja ho som, tot és perspectiva”. La Plataforma fins i tot ha explicat una original norma d’aritmètica bàsica dels recursos humans de l’Ajuntament :”Un gerent menys un director fan dos càrrecs”. Aplaudiments. I la calma.

Xavier Solà i l'alcalde Josep M. Vila d'Abadal (CiU)
El darrer punt ha tingut més molla. Solà es treia el ventre de pena de poder explicar les tarifes socials del futur complex esportiu de Can Garrofa. L’ecosocialista no ho ha vist clar, i el teva meva amb dedicatòria entre els dos Xaviers ha estat brusc, aspre i ha acabat amb un “sóc fluix, sinó seria d’Iniciativa”, per part del portaveu del tripartit governant. Ai...Sort que de les tenebres ha aparegut la llum del regidor López, i en nom de no sabem perquè ha explicat al respectable que “ell no té oposició, sinó alternativa”. És clar, que no era d’esquerra?
---------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC
El complex esportiu de Can Garrofa serà un equipament de referència per a tota la ciutat
AJUNTAMENT DE VIC
El complex esportiu de Can Garrofa serà un equipament de referència per a tota la ciutat
Ampliarà l’oferta esportiva municipal amb un centre d’alta qualitat i de tipus multidisciplinar
L’adjudicació provisional de la concessió administrativa per a la construcció, gestió i explotació del complex Cultural de Can Garrofa és el primer pas per tal que aquest equipament municipal sigui una realitat l’any 2010. Es tracta d’un centre esportiu d’alta qualitat que comptarà amb piscina coberta, pista poliesportiva i àrea de fitness, entre d’altres instal•lacions.
El Ple Municipal extraordinari d’avui ha aprovat provisionalment la concessió administrativa per a la construcció, gestió i explotació del Complex Cultural de Can Garrofa. Es tracta d’una instal•lació esportiva situada al sud de la ciutat (entre els habitatges Montseny, la carretera de la Guixa i l’antiga N-152) que aglutinarà una gran oferta esportiva entra la que s’hi troba piscina coberta, gimnàs, solàrium i jardí exterior, zona de jocs i espais infantils, zona de SPA i sala de ciclisme Indoor, entre altres coses. Aquest espai està previst que estigui acabat l’any 2010.
El primer tinent d’alcalde Xavier Solà ha manifestat que “aquest és un dels grans temes d’aquesta legislatura” i que serà “un equipament de referència per a tota la ciutat”. La inversió prevista en aquest espai és de set milions d’€. Amb aquest equipament “es vol afavorir la pràctica de l’esport” però també “crear un espai de trobada”. L’espai està pensant per tenir al voltant dels 3.300 abonats.
Altres punts de l’Ordre del dia han estat els següents:

1. Convenis de col•laboració amb Càritas Arxiprestal de Vic: el primer, pel programa d’arranjament d’habitatges. Aquest programa té per objectiu ajudar de forma directa les famílies necessitades, amb l’objectiu de pal•liar deficiències que poden tenir determinats habitatges ocupats i millorar la situació de les persones que hi viuen. L’Ajuntament de Vic hi aportarà 14.750,00 € per a l’arranjament d’habitatges durant aquest any.
El segon conveni signat amb Càritas Arxiprestal de Vic fa referència al programa d’acollida i a l’atenció a la persona, amb l’aportació de 4.000,00 € per part de l’Ajuntament de Vic.
Nova organització de l’Àrea d’Afers Socials i Ciutadania. Es crea la plaça de secretària tècnica de direcció que estarà ocupada per Elisabet Freixer (Vic, 1966) de forma eventual. Freixer ha treballat fins aquest moment com a cap de l’Àrea d’Atenció al Client del Consorci Hospitalari de Vic i anteriorment havia desenvolupat les tasques de secretària de direcció de la Clínica de Vic.
Modificació de la plantilla de l’ImpeVic. És crea la plaça de director de l’ImpeVic que estarà ocupada per Josep Comas (Barcelona, 1964) però resident de Vic des de fa molts anys. Comas, és en aquests moments gerent de l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals. Anteriorment havia estat vicegerent i cap de l’Àrea de Comunicació i Relacions Exterior de la Universitat de Girona; director de Màrqueting i Comunicació de la UVic; director del Servei d’Estudis i Empresa (SEREM), de la UVic i director de formació continuada de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic. Comas és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la UB. La plaça de gerent queda vacant ja Xavier Mercadal (en comissió de serveis) passarà a ocupar la plaça de director de l’Oficina de Planificació, Contractació i Compres.
Adhesió de l’Ajuntament de Vic a la Fundació Privada Osona Gastronomia, amb una aportació de 15.000,00 € en concepte de participació com a patró institucional. Aquesta fundació té per objecte potenciar la cultura gastronòmica i la formació professional relacionada amb aquest camp a la comarca d’Osona. Segons ha explicat el tinent d’alcalde, Josep Burgaya, és una iniciativa de l’Ajuntament de Tona que concorda perfectament “amb l’estratègia de l’Ajuntament de Vic” i que contribueix “a fer comarca”.

Josep Burgaya (PSC)