Ple municipal: Vic dóna suport a un aeroport corporatiu que sembla més a prop d’Osona

Publicat el 09 de febrer de 2009 a les 19:40
 
L’ordre del dia del ple d’avui constava de dos punts de l’ordre del dia i sis mocions. En el primer punt s’ha donat llum verda a l’adjudicació definitiva  per a la construcció, gestió i explotació del complex esportiu amb piscina coberta de Can Garrofa.
- Més informació del complex esportiu
 
Pel que fa a les mocions, se n’han aprovat dues que han estat presentades de manera conjunta per tots els partits del consistori. Una de les propostes insta a defensar l’ús del material pirotècnic en les festes populars, davant la nova Directiva del Parlament Europeu que limita l'ús dels artificis pirotècnics sense fer-ne distinció entre l'ús privat i l'ús popular i festiu. Una segona moció fa referència a l’adhesió a la iniciativa “Alcaldes per la pau” contra l’ús de les armes nuclears.
- Notícies publicades sobre la cultura del foc
 
Si l’harmonia ha regnat en aquestes dues primeres mocions, aprovades totes per unanimitat, no ha passat el mateix en les següents, on s’han evidenciat fortes discrepàncies.
 
Avions privats i helicòpters per a l’hospital
 
Tots els partits de l’equip de govern (CiU, ERC i PSC) i PxC han donat el seu suport a la candidatura del Consell Comarca d’Osona per acollir l’aeroport corporatiu en algun punt de la plana de Vic. La moció també inclou la petició d’ubicar un heliport a Vic, al voltant de l’Hospital General de Vic i amb una clara funció sanitària. ICV-EUiA i la CUP hi han votat en contra (tot i que han estat d’acord amb la petició de l’heliport).
 
Josep Burgaya (PSC), regidor de l’àrea d’Economia i Hisenda, ha defensat l’aeroport per la inversió que suposarà per a la comarca (uns 80 milions d’euros) i per l’ocupació que generarà (400 llocs de treball directe i uns quants centenars més d’indirectes). Però el regidor socialista també ha volgut destacar el caràcter “estratègic” de la iniciativa, amb un equipament que serà “fonamental” en els propers 10 anys.
 
 
Jaume Puig, regidor i conseller comarcal (a sobre, amb Vila d'Abadal), ha explicat com estava la situació al Consell Comarcal. Les condicions per acollir l'aeroport corporatiu són les següents: l'àrea ha de tenir una superfície plana de 2 km per a la pista d’aterratge i al seu voltant un espai protegit de 6 km. Osona és una comarca que reuneix les condicions exposades per la Generalitat i, a més, està a menys de 80 km de Barcelona i té bones comunicacions a través de la C17 i l’Eix Transversal.
 
En aquests moments, el Consell Comarcal està estudiant cinc possibles ubicacions. D’aquestes, dues reuneixen les condicions, segons Puig, i no s’ha de fer cap modificació substancial de les infraestructures existents, com és el cas de la Conca d’Òdena. D’aquí uns dies, el Consell Comarcal farà la presentació de l’informe i decidirà a quin punt s’ubicarà la proposta de l’aeroport.
 
Quim Soler (CUP) i Xavier Tornafoch (ICV-EUiA) han coincidit en criticar el projecte pel seu impacte ambiental (acústic, atmosfèric i d’infraestructures) i per la satelització que suposarà de l’àrea metropolitana. També han exigit que es doni prioritat a altres demandes, “menys elitistes i populars”, com el desdoblament de la via del tren.
 
L’anècdota del debat l’ha protagonitzat el regidor de PxC, Josep M. Paré (foto, a sota), que ha defensat la posició del seu partit amb una llarga explicació sobre la història de l’aviació catalana i vigatana. La dissertació, insòlita i sense massa sentit en un debat d’aquestes característiques, ha durat gairebé mitja hora.
 
 
Els regidors d'ERC i ICV-EUiA, escoltant el discurs de Paré
 
En acabar, l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal ha dit en to irònic que havia superat el discurs del “mosquit tigre”, que havia fet la mateixa formació fa uns mesos. Tot seguit, els assistents han irromput amb un fort aplaudiment (no se sap ben bé si dirigit a l’alcalde, al regidor de PxC o la pròpia concurrència per haver aguantat estoicament tot el discurs).

La memòria històrica, un tema sensible
 
La moció sobre la memòria històrica que ha presentat ICV-EUiA ha tingut un final un xic rocambolesc, amb un debat on les sensacions han estat a flor de pell. Els ecosocialistes demanaven un homenatge en memòria de les víctimes del bombardeig franquista sobre Vic, just quan es compleixen 70 anys de l’atac, i també de l’alcalde republicà Serra i Badell.
 
Els dos grups majoritaris de l’equip de govern, CiU i PSC, no han deixat que la moció ni es votés i n’han presentat una d’alternativa, on es reconegués a les víctimes de tots els dos bàndols i es rehabilités el bon nom de les persones que van patir persecució durant la guerra civil i el franquisme, també dels dos bàndols. L’homenatge a Serra i Badell ja no hi apareix.
 
“És una moció sense rancúnies, integradora, de caràcter global, que reconeix totes les víctimes i retorna el bon nom a tots els que van patir la persecució”, ha explicat Burgaya. La proposta també inclou la creació d’una comissió que elaborarà un informe per tal de delimitar els noms de totes aquestes persones.
 
ERC s’ha desmarcat de la iniciativa dels seus socis de govern. “Trobem a faltar el reconeixement públic a la figura de Serra i Badell. Contradiu les nostres creences”, ha explicat la republicana Gràcia Ferrer. “A més, nosaltres haguéssim afegit a la moció d’ICV-EUiA la proposta de posar el nom de Serra i Badell a un carrer o una plaça de la ciutat”, ha afegit.
 
 
Quim Soler (CUP)
 
Tant la CUP com ICV-EUiA han coincidit també en qualificar la nova moció com una proposta totalment diferent, sense res a veure amb la que havien presentat els ecosocialistes. “La proposta inicial no era tan descabellada. D’un bàndol, el perdedor, no se n’ha parlat durant 40 anys”, s’ha lamentat Quim Soler (CUP). “Això és una maniobra de distracció. I la comissió d’estudi és fotre-se’n del personal”, ha criticat amb duresa Tornefoch.
 
--------
 
EN BREU
 
Les pintades de la catedral Tots els grups del consistori han votat en contra de la moció presentada per PxC per tal de castigar els autors de les pintades a la zona de la catedral de Vic. Els grups han al•legat que el procés ja s’havia realitzat per via judical i que no calia obrir-ne un altre de paral•lel. El jutjat de primera instància número dos de Vic va condemnar fa uns dies als joves  Martí Roca Pou i Julia Alba Fernández Gaya a la pena de nou dies de treball en benefici de la comunitat i a indemnitzar l’Ajuntament de Vic amb 986,58 euros per una falta de deslluïments de bens immobles. La sentència feia referència a les pintades vandàliques i les pancartes que van aparèixer el 5 d’abril de 2008 a la zona de la catedral.
- Notícies publicades

 
 
Josep Anglada, portaveu de PxC
 
“Ocupacions musulmanes a la plaça Major” Tots els grups polítics també han desestimat una moció de PxC contra les “ocupacions musulmanes” de la plaça Major en contra de l’ocupació de Gaza, de caràcter “racista” vers els jueus. Josep Rafús (foto, a sobre) ha sol•licitat a PxC que retiressin la proposta perquè ja s’estava complint el que es demanava: que des del Departament de Governació i la Guàrdia Urbana es fes complir la normativa municipal i que es procedís a sancionar als responsables (aquesta darrera opció no és possible perquè la policia local no va creure convenient identificar a ningú). PxC ha acceptat i la moció s’ha quedat en un prec.
- Galeria de fotos de les concentracions
 
Les plaques franquistes Dos membres de Maulets plana de Vic han irromput al ple i han deixat damunt de la taula de l’alcalde la vintena de plaques de carrers de l’Instituto Nacional de la Vivienda amb l’insigne de la Falange que van retirar d’alguns edificis de la ciutat (foto, a sota). L’acció ha anat seguida d’una pregunta de la CUP, en nom de Maulets, a veure què pensava fer l’alcalde amb les plaques. Vila d’Abadal s’ha negat a contestar.
- Notícies publicades
 
 
 
Més preguntes sense contestar “Quines són les noves activitats que es portaran a terme a la mesquita de Sant Francesc? No tindran res a veure amb Al Qaeda?”, ha demanat el regidor de PxC Joan Carles Fuentes. “Aquestes no són maneres de fer les preguntes”, ha dit l’alcalde, que també s’ha negat a contestar.
 
El POUM, a punt El proper 23 de febrer se celebrarà un ple extraordinari per aprovar inicialment el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Xavier Tornafoch s’ha queixat que, 15 dies abans d’una sessió tan important, encara no tenia la documentació del pla urbanístic. “El gruix central del pla ja fa molts dies que es pot consultar a l’oficina del POUM”, ha contestat Xavier Solà (CiU).
- Notícies publicades del POUM
 
L’aparcament de la Letel, que ara ja està obert, començarà a funcionar amb targetes a partir del dimecres que ve.
 
------------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC
 
L’Ajuntament de Vic dóna suport a la construcció d’un nou aeroport corporatiu a Osona

S’aprova una moció alternativa per recordar totes les víctimes de la guerra civil i del franquisme
 
El Ple Municipal Ordinari d’avui dilluns, dia 9 de gener, només tenia dos punts a l’ordre del dia però ha estat intens en les mocions, ja que se n’han presentat sis. El Ple ha acordat donar suport a la construcció d’un nou aeroport corporatiu a Osona, sumant-se així a la proposta del Consell Comarcal d’Osona. També ha aprovat una moció alternativa de CiU i PSC en record de totes les víctimes i represaliats per la guerra civil i el franquisme.
 
Aeroport corporatiu

L’Ajuntament de Vic ha aprovat donar suport a una moció sobre la conveniència que Osona aculli el nou aeroport corporatiu de la Generalitat de Catalunya i també que es construeixi un heliport a Vic, al voltant de l’Hospital General de Vic amb una clara funció sanitària. Ha estat aprovada amb el vot favorable dels regidors de CiU, PSC, ERC i PxC. Els grups municipals de la CUP i ICV hi han votat en contra.
 
 

El segon tinent d’alcalde, Josep Burgaya (foto, a sobre) ha explicat que és una decisió “de caràcter estratègic” i que suposa “una ocasió molt important per a la inversió i l’ocupació” en uns moments especialment difícils.  El tinent d’alcalde ha explicat que tot i que la decisió s’ha de prendre ara, probablement no es materialitzarà fins d’aquí a uns cinc anys.

La construcció de l’aeroport corporatiu suposarà una inversió de 80 M€ i la creació de 400 llocs de treball directes, més els que es puguin crear d’indirectes. En aquests moments s’estan estudiant cinc possibles ubicacions. Les condicions han de ser que tingui una superfície plana de 2 km. i al seu voltant un espai protegit de 6 km. Osona és una comarca que reuneix les condicions exposades per la Generalitat ja que les comunicacions són bones a través de la C17 i l’Eix Transversal i està a menys de 80 Km. de Barcelona.  
 
Víctimes de la guerra civil i el franquisme

El regidor d’ICV, Xavier Tornafoch (foto, a sota), ha presentat una moció en memòria de les víctimes del bombardeig franquista sobre Vic, en el seu 70è aniversari. Tornafoch ha manifestat que “volia treure de l’armari la memòria històrica d’aquesta ciutat” i també “homenatjar l’alcalde republicà Serra i Badell”. La seva moció però, no ha tingut el suport necessari i no s’ha arribat ni a votar. Una moció alternativa de PSC i CiU ha estat finalment l’aprovada amb l’abstenció d’ERC i PxC i el vot en contra d’ICV i CUP.
 
 
Burgaya, ha defensat la moció afirmant que “s’ha de rehabilitar totes les persones que van patir persecució” partint de la premissa que a la Guerra Civil “tots hi varem perdre.” L’Ajuntament de Vic vol renovar “la seva aposta infrangible per la pau, la concòrdia i a la convivència. Uns valors que sols es poden desenvolupar plenament en un marc polític fonamentat en la tolerància, la llibertat i la democràcia, tot esperant generositat i capacitat de perdó a tots aquells ciutadans que varen ser víctimes de situacions que no s’haurien de repetir mai més”, afirma la moció aprovada.  
 
També s’ha acordat crear una Comissió d’Estudi formada per 10 persones que sigui l’encarregada d’elaborar un informe i un Pla d’actuació en aquest tema.