ALLEGACIONS AL POUM DE LES MASIES DE RODA
AJUNTAMENT DE RODA DE TER
En JORDI SERRA MACIÀ, actuant com a Alcalde-President de l'Ajuntament de Roda de Ter i en el seu nom i representació
E X P O S O
Que l'Ajuntament de les Masies de Roda ha publicat un anunci al BOP de data 15 d'agost de 2006, en el que s'exposa que en data 7 d'agost de 2006 el Ple de l'Ajuntament va aprovar inicialment el POUM, i es convoca un període d'informació pública fins el dia 1 d'octubre de 2006 per presentar al.legacions.
Que dins del termini establert presento les següents
A L.L E G A C I O N S
PRIMERA.- Ampliació del termini d'exposició pública a 45 dies
La disposició transitòria dotzena del Reglament de la llei d'urbanisme, aprovat per Decret 305/2006, de 18 de juliol, estableix :
"Els plans sotmesos a avaluació ambiental, que estiguin en tràmit en el moment de l'entrada en vigor d'aquest Reglament, s'han de subjectar a les regles que estableix l'article 115, en els successius tràmits que s'hagin d'efectuar. En tot cas, els plans que s'hagin aprovat inicialment amb posterioritat al 30 d'abril de 2006, data d'entrada en vigor de la Llei estatal 9/2006, de 28 d'abril, sobre avaluació dels efectes de determinats plans i programes en el medi ambient, si ja han efectuat la informació pública, hauran de completar-la fins al termini de 45 dies i donar compliment a les regles que estableixen d) i e) de l'article 115 d'aquest Reglament.
El POUM de les Masies de Roda ha estat aprovat inicialment posteriorment a 30 d'abril de 2006, per tant s'ha d'ampliar el termini d'exposició al públic a 45 dies, i s'ha de tenir en compte també la disposició adicional setena del Text Refós, que estableix que els terminis per la tramitació i la resolució definitiva de les figures de planejament urbanístic s'amplien en un mes, en cas que concideixin totalment o parcialment amb el mes d'agost.
SEGONA.- La ubicació del polígon industrial SUD 7 Lacombe no compleix amb l'objectiu de planificació supramunicipal
La memòria d'avaluació ambiental insisteix de forma reiterada que es vol anar cap a un model industrial que compleixi l'objectiu de programar el creixement industrial des d'una òptica comarcal. En la pàgina 11 en l'apartat 3 d'objectius recull com a objectiu del pla "anar cap a un model industrial basat en una planificació supramunicipal dels polígons industrials, minimitzant l'efecte sobre el territori". Més endavant en la pàgina 30 en l'apartat 5.3.1 d'adequació als principis de sostenibilitat, recull com un dels principis de sotenibilitat: "anar cap a un model industrial basat en una planificació supramunicipal dels polígons industrials, minimitzant l'efecte sobre el territori" .
Finalment a la pàgina 43, en l'apartat 8 anomenat de síntesi, estableix que un dels objectius i criteris del pla és "Afavorir una planificació supramunicipal dels polígons industrials, evitant la dispersió en el territori".
Sorprenentment però, el POUM de les Masies de Roda no respecta aquest creixement comarcal del sòl industrial perquè ubica el SUD 7 Lacombe a l'altre cantó del Barri de Fontanelles, enlloc d'ubicar-lo annexe al polígon industrial de Roda de Ter, en uns terrenys que en el seu dia INCASOL va començar a comprar amb el fi de fer un polígon comarcal que afectava els municipis de Roda de Ter, les Masies de Roda i Tavèrnoles, de conformitat amb un estudi encarregat pel Consell Comarcal d'Osona.
Per tant, demanem que el POUM de les Masies de Roda situi el polígon industrial en els terrenys colindants al polígon industrial de Roda de Ter, tal com estava previst en l'estudi encarregat pel Consell Comarcal.
TERCERA.- Els polígons industrials SUD 5 i 6 Malars 1 i 2 no es poden qualificar sinó que s'han de mantenir com a sòl no urbanitzable
Actualment en el sector de Malars del municipi de les Masies de Roda hi ha una petita zona industrial que és annexe a la zona industrial Malars del municipi de Roda de Ter. Aquesta zona el POUM la qualifica com a PAU 5 industrial. Però a més el POUM amplia aquesta zona industrial amb dos plans parcials, el SUD-5 Malars 1 i SUD-6 Malars 2. Segons l'agenda de les actuacions a desenvolupar del POUM de les Masies de Roda el SUP- 5 Malars 1 es desenvoluparà en el segon quinqueni, i el SUD-6 Malars 2 es desenvoluparà al 3r-4rt quinqueni.
Com ja hem dit en l'anterior apartat, s'hauria d'ubicar tota la zona industrial al costat del polígon industrial de Roda de Ter, tal com estava previst en el pla redactat pel Consell Comarcal, concentrant tota la zona industrial en un mateix territori, complint d'aquesta manera amb l'objectiu del POUM de les Masies de fer una planificació supramunicipal del sòl industrial.
Per altra part, no té sentit ubicar un polígon industrial en una zona que la major part és inundable, al costat de riu Ter, en una zona que hauria de mantenir-se com a sòl no urbanitzable, i servir de passeig a la vora del Ter.
Finalment, hem de dir que per tal d'accedir a aquestes polígons industrials es preveu un vial de circumval.lació al nucli de Roda de Ter, amb la construcció d'un tercer pont per atrevessar el riu Ter. Aquesta inversió no té cap termini d'execució, perquè la propia agenda d'inversions al final de tot exposa que "les actuacions atribuibles a l'administració central, a la Generalitat i a la Diputació, de carácter infraestructural o de construcció d'equipaments o el parc d'habitatges protegits, no són objecte de cap valoració, al no estar imputats a cap sector de planejament derivat".
El que no és possible és permetre desenvolupar aquests dos plans parcials de Malars, sense prèviament haver construït el vial de circumval.lació, perquè l'accés actual des del Pont Vell de Roda de Ter, és totalment insuficient.
Per tot això, se sol.licita que no es qualifiqui la zona SUD 5 Malars 1 i la zona SUD 6 Malars 2 com sòl industrial, sinó que es mantingui com a sòl no urbanitzable, i que únicament es mantingui el PAU 5 del C/ de la Noguera per reordenar i acabar d'urbanitzar el sector que actualment està construït.
QUARTA.- El SUD 4 Fontanelles 2 qualificat com a residencials hauria de qualificar-se com a industrial
L'àmbit del SUD 4 Fontanelles 2 residencial està inclòs dins de l'àmbit del polígon industrial supramunicipal dels municipis de Roda de Ter, les Masies de Roda i Tavèrnoles segons l'estudi encarregat pel Consell Comarcal.
Per tant, tal com hem exposat en els apartats anteriors, demanem que es mantingui el polígon industrial supramunicipal dels municipis de Roda de Ter, les Masies de Roda i Tavèrnoles, i per tant que aquest sector del SUD 4 Fontanelles 2 es qualifiqui com a sòl industrial, amb coherencia amb el Pla General de Roda de Ter.
Per altra banda, actualment el Barri de Fontanelles disposa de 50 habitatges i una vintena de naus industrials segons la memòria del POUM (pàgina 46). El POUM manté la qualificació de zona industrial a part d'aquest antic barri, però preveu una ampliació de 285 habitatges colindants amb aquestes naus industrials. Els habitatges actualment existents reben la majoria dels serveis mínims del municipi de Roda de Ter: aigua, desaigües, neteja de carrers, cementiri municipal... La memòria del POUM no preveu que aquests serveis mínims i obligatoris es puguin prestar per l'Ajuntament de les Masies de Roda.
El barri de Fontanelles actualment es troba en un dels casos de disfunció territorial recollida en l'article 41 del Reglament de demarcació i població dels ens locals aprovat per Decret 140/88, de 24 de maig, que estableix que és una disfunció territorial:
a) Nucli , no capital de municipi, annex al nucli d'un municipi veí.
Aquesta disfunció s'agreujarà amb el creixement de 285 habitatges en el barri.
Per tant, demanem la desqualificació del SUD 4 Fontanelles com a residencial, i la seva qualificació com a industrial pels motius exposats en aquest apartat que resumidament són els següents:
a) Complir amb un dels objectius del POUM que és fer una planificació supramunicipal del sòl industrial.
b) No agreujar la disfunció territorial actualment existent, atès que el barri de Fontanelles és un nucli annexe al nucli de Roda de Ter, i del que rep la major part dels serveis mínims i obligatoris.
CINQUENA.- El Polígon d'Actuació Urbanístic 2 de l'Esquerda no es apte per ser urbanitzat perquè té terrenys amb pendent superior al 20 per cent, i perquè s'agreuja la disfuncionalitat territorial que actualment ja existeix
La memòria d'avaluació ambiental del POUM en el seu apartat 6.3 reconeix que l'actuació prevista a l'Esquerda podria afectar a sòls amb pendents superiors al 20 per cent.
I en l'apartat 3.2 de l'esmentada memòria afirma que "es crea així una zona residencial de qualitat que donarà continuïtat al barri de l'Atalaia de Roda de Ter".
Actualment en el sector de l'Esquerda que pertany al municipi de les Masies de Roda , hi ha 18 habitatges, amb uns 44 habitants, colindants amb el nucli urbà de Roda de Ter, i que reben la majoria dels serveis mínims i obligatoris del nostre municipi: aigua, clavegueram, cementiri, neteja viària
El POUM de les Masies preveu un creixement de 85 habitatges en aquest sector de l'Esquerda, amb un àmbit de 15.540 m2 que suposen una densitat de 54'5 habitatges/Ha.
L'article 9.4 del Text Refós de la llei d'urbanisme estableix que el planejament urbanístic ha de preservar de la urbanització els terrenys de pendent superior al 20 per cent, sempre que això no comporti la impossibilitat absoluta de creixement als nuclis existents.
L'article 41 del Reglament de demarcació i població dels ens locals aprovat per Decret 140/88, de 24 de maig, estableix que és una disfunció territorial:
b) Nucli , no capital de municipi, annex al nucli d'un municipi veí.
Per tant, considerem que el nucli de l'Esquerda no ha de créixer, pels següents motius:
a) Es tracta d'un sòl amb pendents superiors al 20 per cent i això contravé l'aricle 9.4 de la llei d'urbanisme.
b) El seu creixement agreujarà una disfunció que actualment ja existeix, amb l'augment de 85 habitatges nous que hauran de rebre els serveis del municipi de Roda de Ter.
c) S'estableix una densitat de 54'5 vivendes/Ha quan en la zona colindant pertanyent al municipi de Roda de Ter, hi ha el pla parcial l'Esquerda que té una densitat de 18 vivendes/Ha.
SISENA.- SUD 2 el Bac es preveu un nou nucli urbà amb 310 habitatges annexe al nucli de Roda de Ter creant una nova disfuncionalitat territorial
Al voltant de l'actual edifici de l'Ajuntament de les Masies de Roda es crea un nou nucli amb una previsió de 310 habitatges, que la memòria del POUM diu que és necessari per donar al muncipi una estructura de "poble": "s'ha de passar d'un municipi disseminat integra per diferents barris (Fontanelles, les Cases Noves, el Vicenç i l'Esquerda) a un poble "( pag 27).
Aquest nou nucli es torna a ubicar annexe al nucli de Roda de Ter, creant una nova disfuncionalitat territorial, preveient que el municipi de Roda de Ter li continuarà prestant la major part de serveis mínims obligatoris : aigua, desaigües, cementiri municipal, neteja de vies publiques.., i la resta de serveis bàsics actualment: escola pública, dispensari municipal, piscina, pavellons esportius, biblioteca, escola de música....
Creiem que si Masies de Roda creu que necessita crear un nucli central, l'ha de crear en un territori que no sigui annexe al nucli urbà de Roda de Ter, perquè en cas contrari s'agreujaran els poblemes que actualment ja té el municipi de Roda de Ter: ha de prestar serveis per una població que no paga els seus impostos en el municipi,sinó en el municipi veí.
Per tot això, sol.licitem que es desqualifiqui el sector SUD 2 Bac.
SETENA.- Manca d'infraestructures i equipaments pel creixement que es preveu
El POUM de les Masies de Roda preveu un creixement de 700 habitatges i es calcula que això suposa un creixement de població de 1.942 habitants, amb l'ampliació dels quatre nuclis actualment existents (Fontanelles, les Cases Noves, l'Esquerda i el Vicenç), i amb la creació d'un nou nucli de poblaciò al voltant de l'actual Ajuntament de les Masies. Per tant, per l'any 2019 la pròpia memòria del POUM preveu que les Masies de Roda tindrà una població que estarà al voltant dels 3000 habitants.
Aquest creixement dispers, amb cinc nuclis de població, encareix i complica la prestació de serveis i dificulta que la població tingui un fácil accès als equipaments, i això és especialment greu quan a més el POUM no preveu com es prestaran aquests serveis.
Aquesta proposta no hauria d'afectar a l'Ajuntament de Roda de Ter si no fos pel fet de que la majoria de serveis i de les infraestructures i equipaments s'han de resoldre a través del municipi de Roda de Ter. A continuació passem a detallar tots els serveis que presta l'Ajuntament de Roda de Ter a les Masies de Roda:
a) Aigua potable
La memòria del POUM en el seu apartat 2.2.1 anomenat les infraestructures ( pàgina 13-14), reconeix que l'aigua potable del barri de l'Esquerda i Fontanelles se subministra de la xarxa de Roda de Ter. En aquests dos barris es preveu un creixement de 85 i 310 habitatges respectivament, Per altra part, el barri del Bac de nova creació i amb una previsió de 310 habitantges, també es preveu que se subministrarà de la xarxa de Roda de Ter, perquè la xarxa d'aigua de Masies de Roda tampoc passa per aquest territori i no es preveu cap inversió en aquest sentit. En l'esmentada memòria s'afirma que "l'aigua potable que es proporciona a la població s'obtè de la xarxa comarcal d'aigua potable d'Osona Sud...". El cabal atorgat al municipi de les Masies de Roda de la xarxa comarcal d'Osona Sud és de 412 m3/diaris. Es calcula que el consum d'aigua per persona/dia és de 180 litres. Si la població es preveu que a l'any 2019 haurà augmentat 1942 habitants, tindrà una població total de :
858 habitants (actuals) + 1942 = 2.800 habitants
2.800 habitants X 180 litres/dia = 504 m3 /dia
En aquest consum domèstic s'hi ha d'afegir el consum de tots els equipaments municipals d'una població de 2800 habitants, i de les indústries. Es evident que amb 412 m3/diaris de concessió de la xarxa comarcal Osona Sud, és totalment insuficient per atendre aquest servei mínim i necessari. Però el municipi de Masies de Roda està acostumat a cobrir les seves mancances amb l'ajuda del municipi veí de Roda de Ter i per tant no li preocupa aquest tema, però al municipi de Roda de Ter si , i no estem disposats a continuar costejant els seus serveis, i a ampliar-los amb modificacions urbanístiques que no se sostenen.
Per tant, és totalment falsa l'afirmació que "l'increment de població que suposa el sòl urbanitzable de creixement residencial i industrial, i que representa uns 700 habitatges, i per tant usn 1.900 habitants, és assumible per l'actual sistema de captació".
b) Sanejament
La memòria del POUM en el mateix apartat 2.2.1 (pàgina 14) també reconeix que hi ha uns barris amb col.lectors que porten a la EDAR de Roda de Ter. Aquests barris són el de Fontanelles i l'Esquerda. També diu que s'aprofitaran en el possible les xarxes existents per assolir els nous creixements. Al barri de nova creació a l'entorn de l'Ajuntament es desguassarà amb un nou col.lector que es connexionarà al col.lector general de Puigneró, en terme de Roda de Ter.
Com en el cas de l'aigua es continua pensant que el creixement del nou municipi es farà a càrrec del municipi de Roda de Ter, aprofitant els seus serveis, i sense cost per les Masies de Roda.
c) Equipaments
L'agenda de les actuacions a desenvolupar del POUM de les Masies de Roda preveu les següents inversions:
Pel primer quinqueni: Llar d'Infants 1ª Fase, Edifici Ajuntament 1ª Fase, Nou Dipòsit de 2000m3 i magatzem de brigada.
Pel segon quinqueni: Llar d'Infants 2ª Fase, Sala Polivalent, Pista poliesportiva 1ª Fase i Cementiri 1ª Fase.
Pel tercer quinqueni: Pista poliesportiva 2 Fase, Edifici Ajuntament 2ª Fase i Cementiri 2ª Fase.
Es evident doncs que el planejament no contempla la construcció dels equipaments bàsics per un municipi de 3000 habitants: col.legi públic, dispensari municipal, biblioteca, piscina municipal, escola de música,... Una altra vegada, el planejament confia que la població veïna de Roda de Ter suplirà tots aquests dèficits com està fent actualment amb els veïns dels barris de Fontanelles, l'Esquerda i les Cases Noves.
Per tot això, considerem que el planejament no preveu les infraestructures per prestar els serveis mínims i obligatoris a la nova població, ni els equipaments bàsics per una població de 3000 habitants. Com a municipi colindant i que actualment ja està suplint tota aquesta manca de serveis del municipi de les Masies de Roda, ens oposem a aquest creixement a càrrec nostre.
En base a aquestes al.legacions
S O L.L I C I T O
Primer.- Que es completi el termini d'informació pública del POUM fins a 45 dies, en compliment de la disposició transitòria dotzena del Reglament de la llei d'urbanisme, i que se'ns informi d'aquesta ampliació.
Segon.- Que el POUM de les Masies de Roda situi el polígon industrial en els terrenys colindants al polígon industrial de Roda de Ter, tal com estava previst en l'estudi encarregat pel Consell Comarcal que s'adjunta a la present, i en conseqüència:
a) Es desqualifiqui la zona SUD 5 i SUD 6 Malars 1 i Malars 2 com a sòl industrial, i es mantingui com a sòl no urbanitzable.
b) Es desqualifiqui la zona SUD 4 Fontanelles 2 com a sòl residencial, i es qualifiqui com a sòl industrial, als efectes de cumplir amb l'objectiu de fer una planificació supramunicipal dels polígons industrials.
c) Es desqualifiqui la zona SUD 7 Lacombe industrial i es mantingui com a sòl no urbanitzable.
b) Es desqualifiqui la zona SUD 4 Fontanelles 2 com a sòl residencial, i es qualifiqui com a sòl industrial, als efectes de cumplir amb l'objectiu de fer una planificació supramunicipal dels polígons industrials.
c) Es desqualifiqui la zona SUD 7 Lacombe industrial i es mantingui com a sòl no urbanitzable.
Tercer.- Que es desqualifiqui l'ampliació del PAU 2 l'Esquerda, atès que s'urbanitzen uns terrenys amb pendent superior al 20 per cent, s'amplia aquest nucli amb 85 habitatges agreujant la disfuncionalitat territorial que actualment ja existeix, i s'estableix una densitat de vivendes molt superior als sectors colindants del municipi de Roda de Ter.
Quart.- Que es desqualifiqui el sector SUD 2 Bac perquè la creació d'un nou nucli de 310 habitatges annexe al nucli de Roda de Ter crearà una nova disfunció territorial.
Cinquè.- Que es tingui en compte que el planejament no preveu les infraestructuras per prestar els serveis mínims i obligatoris a la nova població, ni els equipaments bàsics per una població de quasi 3000 habitants, i que per tant com a municipi colindant ens oposem a aquest creixement a càrrec del nostre municipi.
Roda de Ter, a 28 de setembre de 2007