Segons Josep Colomer una planta de transferència per una comarca com Osona són de ràpida construcció pel que el procés no s'allargarà. En les properes setmanes es disposarà de tota la maquinaria com la caixa on dipositar aquest material i del vehicle per fer el transport. Quan s'acabi el procés podrà començar a funcionar.
En el cas de la planta de minimització que el Consell Comarcal espera construir, es considera una instal•lació molt important per tal d'allargar el període de vida del terrenys on actualment s'aboquen els residus al terme municipal d'Orís. Amb les actuals previsions aquest vas quedaria ple l'any 2012.
L'objectiu però es fer un procés molt més selectiu amb el material que entra a la planta. D'aquest material -segons Colomer- el 40% són fracció orgànica. Aquesta matèria orgànica però no es pot destinar a l'agricultura però si que serviria per “tapar” el material que s'aboca al mateix abocador.
Des del 2007, a l'abocador comarcal d'Orís hi porten els residus tots els municipis d'Osona i els del Ripollès. El compromís inicial era que el Ripollès traslladava els seus residus a Osona a canvi de que la comarca gironina acollís una nova planta de compostatge conjunta de les dues comarques. Segons ha explicat Colomer, després d'un temps encallat, el Consell Comarcal del Ripollès “s'ha posat les piles” i en breu es pot desencallar l'habilitació de l'antic abocador de les Llosses per aquesta finalitat.
Bon balanç de la planta de triatge
L'any 2007 van entrar a la planta de triatge d'Osona (on ara es construeix la planta de transferència) un total de 11.700 tones de residus. En ella es van aconseguir separar 7.300 tones amb una qualitat “prou bona” com per poder ser separat, segons va explicar Fran Quintero, responsable de la planta.
Actualment la planta que va entrar en funcionament l'any 2006 té una capacitat d'entrada de 14.000 tones que es preveu que es puguin ampliar properament a un màxim de 17.000 tones “sense haver de fer massa modificacions”. Actualment el nivell d'eficiència del tractament que es fa a la planta és d'un 62% i es preveu que durant aquest any arribi al 65%.
En l'assemblea d'alcaldes d'aquest dimecres tècnics de les empreses que realitzen la gestió de les deixalles i les instal•lacions de residus van presentar les actuacions futures que també passen perquè els 51 municipis de la comarca acabin fent la recollida selectiva d'orgànic.