Vila d'Abadal desinfla la polèmica amb ERC sobre la gestió de l'Atlàntida de Vic

La pròrroga del contracte amb la Fundació s’ha reduït a dos anys, la qual cosa permetrà al consistori entrant decidir quin és el model que vol per al teatre

Publicat el 15 de gener de 2015 a les 20:45
Actualitzat el 19 de gener de 2015 a les 07:41

Josep Maria Vila d'Abadal i Joan Ballana, en una roda de premsa. Foto d'arxiu: Osona.com


La sang no ha arribat al riu. La polèmica per la gestió de l’Atlàntida de Vic i l’Escola de Música s’ha desinflat després de la darrera proposta de l’alcalde, Josep Maria Vila d’Abadal, que portarà al ple del proper dilluns. En concret, el punt que es debatrà contempla una pròrroga de dos anys en el contracte de gestió amb la Fundació Atlàntida, que expira el 31 juliol i que també inclou l’Escola de Música. En un principi, l’alcalde havia proposat que es prorrogués aquesta concessió per un període de vuit anys, tal com marquen els estatuts. La decisió de reduir aquest termini és fruit de diverses reunions del Patronat de la Fundació i les comissions corresponents del consistori.

D’aquesta manera, s’ha arribat a una solució salomònica, en la que s’hi troba còmode ERC, el soci de CiU a l’equip de govern, que és qui havia estat més crític amb la proposta. Els republicans ja han anunciat que hi votaran a favor. La proposta, a més de CiU i ERC, comptarà com a mínim amb el suport de PSC i SI, amb la qual cosa la seva aprovació està més que garantida.

En el ple de dilluns, ICV-EUiA també portarà una moció per rebutjar la pròrroga del contracte de la gestió de l’Atlàntida. Si s’aprova el punt de l’ordre del dia que tracta el mateix tema, els ecosocialistes retiraran la moció.

Una crisi que no ha acabat d'esclatar

Joan Ballana, regidor d’ERC i candidat a l’alcaldia per ERC-Som Vic, va presentar fa uns dies alguns dels eixos del seu programa electoral. Entre les seves propostes, destacava la intenció d'obrir el teatre l’Atlàntida als vigatans, vinculant-lo al teixit associatiu, unificant la gestió dels espais culturals de la ciutat (institut del teatre, Orfeó, la Central, ETC) i alhora estudiant la viabilitat d’impulsar la producció pròpia. Per fer-ho, Ballana era partidari d’esgotar el termini de l’actual contracte de gestió amb la Fundació Atlàntida i recuperar aquesta gestió des de l’Ajuntament, amb la subrogació de tots els treballadors.

No era de la mateixa opinió l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, que considerava que s’havia de prorrogar en aquesta mateixa legislatura, abans de les eleccions de maig, la gestió de l’Atlàntida i l’Escola de Música a la Fundació, perquè el model ja funciona, és exitós i és un exemple en l’àmbit teatral català, on s’ha posicionat amb caràcter supracomarcal.

Per tot plegat, l’alcalde tenia decidit portar la proposta en algun dels plens de d’aquest any, abans d’esgotar la legislatura. En els termes que tenia previst fixar, per aprovar aquesta pròrroga hauria necessitat el suport dels dos regidors d’ERC de l’equip de govern, ja que hagués estat complicat obtenir els vots favorables d’altres forces de l’oposició. Si s’hagués arribat fins a les últimes conseqüències, amb la rebutja d’ERC al ple, Vila d’Abadal ho hauria pogut considerar una mostra de deslleialtat, amb conseqüències imprevisibles, entre les que no es descartava el trencament de la coalició de govern.

Ballana, per la seva part, defensava que una decisió tan important com aquesta s’hauria de deixar en mans de l’equip de govern entrant, de la mateixa manera que s’ha fet amb els pressupostos o les ordenances fiscals, que s’han prorrogat. Ara, el candidat republicà es mostra satisfet amb la nova proposta de l’alcalde: “Una pròrroga de dos anys és assumible i ja reflecteix el que demanàvem, que el nou consistori sortint de les eleccions fos el que decidís el nou model de gestió de l’Atlàntida. No volíem que aquest debat s’hipotequés durant dues legislatures més”.