​La universitat que avança

09 de març de 2021
Un dels eslògans que la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya havia utilitzat ja fa uns anys, en el moment de la federació amb la FUB de Manresa, era "La universitat que creix, la universitat que avança". Aquesta idea de creixement i d'avanç continua vigent i ben viva en l'actualitat a la nostra universitat a pesar de les dificultats que la pandèmia i la frenada econòmica del país ens van posant. Estem convençuts que és en els moments de dificultat quan més esforços cal fer per desenvolupar els projectes per tal que quan la situació es normalitzi ens trobi ben posicionats com a institució de referència en formació universitària.

La UVic-UCC creix territorialment a Vic, a Manresa, a Granollers, a Manlleu i a Barcelona, ciutat on ara també està plenament representada gràcies a la federació amb l'Escola Universitària de Disseny i Enginyeria Elisava, que passarà a ser Facultat de Disseny. I Enginyeria. Incorporem doncs a l'estructura federada una entitat amb una cultura semblant a la nostra i amb uns estudis universitaris de qualitat i de reconegut prestigi, ja que és la primera escola de disseny que es va fundar a Espanya fa gairebé 60 anys, i que a més aporta una nova dimensió de transversalitat territorial pel fet d'estar ubicada a Barcelona.

Un altre dels pilars de l'acord és l'aposta estratègica per la internacionalització que la nova federació s'ha fixat com a objectiu prioritari. Les dues institucions compartim la mateixa visió de la internacionalització dels nostres projectes acadèmics, de manera que integrarem les polítiques en aquest àmbit i treballarem juntes per dotar d'una dimensió global la nostra docència, recerca i transferència de coneixement.

La UVic-UCC avança mediambientalment i passa a ser la tercera universitat catalana més respectuosa amb el medi ambient en el rànquing mundial d'universitats sostenibles UI Greenmetric de l'any 2020. Feia tres anys que ocupava la cinquena posició. A nivell nacional, ha passat de ser la dissetena a la tretzena i a nivell global es troba al número 255 d'un total de 912 universitats participants, millorant el resultat respecte als anys anteriors.

El rànquing avalua el compromís i les accions de sostenibilitat dutes a terme i es fixa en sis indicadors. Els millors indicadors els ha obtingut en energia i canvi climàtic, residus i educació, seguits de transport, aigua, ubicació i infraestructura. Respecte als resultats obtinguts l'any 2019, ha incrementat la puntuació en tots els àmbits tret d'energia i canvi climàtic i transport. La puntuació total és la més alta obtinguda en tots els anys de participació.

La UVic-UCC creix en transparència i torna a ocupar per quart any consecutiu la primera posició en el rànquing de transparència de les universitats privades espanyoles, aquest cop juntament amb la Universidad Nebrija. Així ho indica l'Examen de Transparencia 2019, que impulsa la Fundación Compromiso y Transparencia. Aquest rànquing analitza la informació que publiquen al web de manera voluntària les 49 universitats públiques i les 26 privades, sobre el seu personal, el govern, el consell social, l'oferta i la demanda acadèmiques, la informació econòmica i els resultats, entre altres indicadors. La UVic-UCC ha aconseguit 47 punts sobre un barem de 48, la qual cosa mostra el compliment del 98% dels indicadors avaluats. L'evolució de la UVic-UCC en el rànquing és clarament ascendent i situada en el primer lloc els darrers quatre anys.

La UVic-UCC creix en beques per tal que cap estudiant que vulgui estudiar-hi hagi de deixar de fer-ho per raons econòmiques. El curs vinent incorporarà a la seva oferta de beques el programa "Universitat a l'abast de tothom" (UAT) adreçat a joves estudiants amb bona trajectòria escolar però amb poques expectatives de poder fer estudis universitaris. Les beques pretenen crear sinergies amb altres institucions i agents socials i educatius del territori, així com impulsar, construir i liderar una xarxa social i educativa que fomenti l'èxit acadèmic d'aquest col·lectiu. De fet, seran els mateixos instituts i centres que formin part d'aquesta xarxa els que proposaran els noms dels i les joves candidats a l'obtenció de les beques UAT, estudiants de batxillerat o de cicles formatius de grau superior d'instituts, centres de secundària o centres de formació d'adults del territori d'influència de la UVic-UCC, essencialment les comarques d'Osona, el Moianès, el Bages, el Ripollès, el Berguedà, la Garrotxa, el Solsonès i el Vallès Oriental.

El curs 2021-2022 es convocaran set beques que cobriran un terç del preu de la matrícula durant tots els estudis de grau, sempre i quan l'estudiant compleixi uns requisits acadèmics fixats. L'altre terç anirà a càrrec de la fundació titular de la facultat a la qual estigui matriculat l'estudiant mentre el terç restant l'assumirà la família, que ho podrà fer amb pressupost procedent d'altres beques o fons d'ajuts, si s'escau. Per al primer curs el programa preveu un pressupost de 28.000 euros, que anirà creixent de forma escalada curs rere curs. El programa s'afegeix i complementa d'altres beques de caràcter social que ja ofereix la Universitat, com el fons social de beques UVic-UCC o aquelles derivades del fons Modolell-Calderó.

La UVic-UCC avança en formació en línia amb la creació de la plataforma eDiversity. El projecte, gestat al llarg del curs acadèmic passat, depèn orgànicament del Vicerectorat d'Ordenació Acadèmica, i específicament del seu adjunt per a la Formació Contínua, Josep Ayats, i dels centres internacionals de formació contínua de Vic i de Manresa.

Es tracta d'un ecosistema educatiu de caràcter global, adreçat a un públic internacional i orientat a compatir i generar coneixement en tota mena de disciplines a través de cursos d'extensió universitària i de programes de màster i postgrau. La plataforma eDiversity s'ha gestat com un projecte estratègic que esdevindrà referent a la nostra institució.

Inicialment, l'oferta acadèmica d'e-Diversity s'adreça sobretot al públic espanyol i hispanoamericà, però la plataforma està preparada per ampliar el seu abast lingüístic a altres àmbits del ventall universitari internacional online. Certament, i a pesar de tot, la UVic-UCC és una universitat que creix, una universitat que avança.