Els rànquings universitaris són una de les mesures més objectives per calibrar l'evolució de les institucions acadèmiques. A partir d'una selecció d'indicadors objectius, fan una fotografia de cada universitat a diferents nivells: docència, investigació i transferència de coneixement, projecció internacional, responsabilitat social o contribució al desenvolupament territorial. Els rànquings permeten a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) mesurar-se i de comparar-se d'una forma transparent i reconeguda amb la resta d'universitats i mostrar-se davant dels estudiants i de la societat. Pel seu impacte territorial i internacional, els rànquings centren cada cop més l'atenció dels mitjans de comunicació, dels grups d'interès i de la classe política, que els tenen en compte a l'hora d'establir l'agenda de les actuacions públiques en educació superior.
Recentment han aparegut les dades més actualitzades de dos dels rànquings espanyols més rellevants, en els quals totes les universitats tenim la mirada posada. Per una banda, a principis de juliol s'ha publicat l'U-Ranking, elaborat per la Fundació BBVA i el Instituto Valenciano de Investigaciones Económicas (IVIE), que considera les dimensions de docència, investigació i innovació. A finals de maig es van fer públiques les dades del Ranking CyD que elabora la Fundación Conocimiento y Desarrollo, i que considera l'àmbit universitari espanyol des de perspectives molt diverses. La UVic-UCC ha estat present en ambdós.
Un salt de deu posicions en un curs. En aquesta edició del Ranking CyD, la UVic-UCC ha passat a ocupar el vintè lloc d'entre les 76 universitats espanyoles analitzades. D'acord amb aquestes dades i l'anàlisi realitzat per l'Àrea de Qualitat de la UVic-UCC, la nostra institució ha guanyat deu posicions respecte al lloc que ocupava el curs passat i ha passat a formar part de les vint millors.
Aquesta és sens dubte una bona notícia que ens ha de fer sentir orgullosos perquè són dades objectives que ens diuen que fem les coses ben fetes. De fet, vam entrar a formar part d'aquest rànquing gairebé en els seus inicis (ara fa 5 anys que hi som). Aleshores vam ocupar la posició 48, i ara podríem dir que som a tocar del primer quartil, sempre parlant en valors absoluts. Vist en perspectiva, aquest salt en només un lustre és molt significatiu, sobretot si tenim en compte que l'evolució sempre ha estat progressiva i ascendent.
La nostra missió com a Universitat diu que la UVic-UCC vol ser "un motor de coneixement i innovació al servei del territori amb una clara vocació internacional". No veig millor manera d'evidenciar que complim amb aquesta missió que amb dades com aquesta a la mà. En Orientació Internacional, per exemple, ocupem l'onzè lloc, i en el de Contribució al Desenvolupament Regional, que és el que vindria a mesurar la incidència de la UVic-UCC en el seu territori d'influència, el vuitè. És precisament en aquest àmbit on la nostra Universitat obté una millor posició, a més d'un ascens de vuit llocs respecte de l'edició anterior. En aquest aspecte destaquen els bons resultats obtinguts en els indicadors de Publicacions regionals, Fons d'investigació regionals i Publicacions amb empreses del territori.
Transferència de coneixement és l'àmbit del rànquing en què la Universitat més ha pujat en valors absoluts: 24 posicions en un any. Aquí hi juga un paper important el Centre Tecnològic BETA, que és la punta de llança de la recerca a la UVic-UCC i que l'ha ajudat a posicionar-se tan bé en aquest àmbit. Aquest curs (i això no es veu al rànquing, que beu de dades de dos anys anteriors), el centre de recerca ha fet un salt espectacular amb l'obtenció i el lideratge de diversos projectes internacionals de gran envergadura. És a més, una satisfacció, confirmar que aquest camí el van seguint cada dia més altres grups de recerca de la Universitat que comencen a ser també referents internacionals.
Millores en docència, investigació i innovació. Pel que fa a l'U-Ranking, la seva anàlisi és interessant perquè dona una visió clara del rendiment de les universitats espanyoles en dos àmbits concrets: docència i investigació i innovació. Analitza 70 universitats, 48 de públiques i 22 de privades, mitjançant el seguiment de 20 indicadors diferents i la construcció de diversos índexs sintètics. En aquest cas, amb les xifres del 2020 a la mà, llegim que la UVic-UCC ha passat de la novena a la sisena posició d'un total de dotze agrupacions d'universitats, espai que comparteix amb onze universitats més i que representa una millora substancial d'un 175% respecte de l'edició anterior.
En el rànquing de rendiment docent, la UVic-UCC ocupa la posició 4 de 6. Malgrat que en termes globals la posició de la UVic-UCC ha disminuït un 11% respecte de l'edició passada, ha millorat de forma significativa en l'àmbit d'internacionalització de la docència (ha crescut un 58%) i ocupa la posició 4 de 19. Destaquen també els indicadors de taxa d'èxit, taxa d'avaluació, taxa de no abandonament, percentatge d'estudiants estrangers i percentatge d'estudiants en programes de mobilitat internacional, els quals tenen un compliment superior a la mitjana de les universitats del rànquing.
Pel que fa a l'activitat investigadora i innovadora, la UVic-UCC ocupa la posició 10 de 17, fet que suposa un increment del 17% respecte de l'edició de 2019. Destaquen els avenços en els àmbits de producció, qualitat dels resultats i internacionalització, així com també els de contractes de personal investigador vs. pressupost, factor d'impacte mitjà de les publicacions indexades, percentatge de publicacions en el primer quartil, percentatge de publicacions amb coautoria internacional, on estem per sobre de la mitjana de les altres universitats.
Transparència i valor social. A tot plegat, encara falta afegir-hi que a finals de l'any passat la UVic-UCC repetia per quart any consecutiu la primera posició del rànquing elaborat per la Fundación Compromiso y Transparencia sobre transparència voluntària de les universitats, gràcies al portal de transparència del seu web. I que en l'Anàlisi del Valor Social de la UVic-UCC, un estudi portat a terme per les professores de la Facultat d'Empresa i Comunicació Núria Arimany i Elisenda Tarrats que presentàvem fa un mes, es demostra amb rigor científic que el valor social que genera la UVic-UCC és gairebé deu vegades superior a les subvencions que rep. Aquesta dada tan significativa constata l'efecte dinamitzador de la nostra universitat dins el seu àmbit d'influència, la qual cosa ja intuíem, però que no havíem pogut concretar amb dades fins ara.
Entre una cosa i l'altra, les dades objectives ens estan deixant ben clar que la UVic-UCC ha fet un salt endavant molt rellevant en pocs anys. I estic completament convençut que en un futur la corba de creixement i de millora continuarà apuntant a l'alça. Ho podem corroborar simplement veient els múltiples projectes i iniciatives ja endegats i el fet que les dades d'aquestes edicions dels rànquings no contemplen encara l'evolució dels darrers cursos en recerca i transferència de coneixement.
Les dades que analitzen els rànquings citats són l'aparador de l'esforç de la nostra comunitat universitària. Ens avisen a més del que fem bé i on tenim marge de millora. El progrés ha estat extraordinari i no tinc dubtes que així continuarà en el futur si som capaços d'assegurar els recursos necessaris per fer-ho possible.
ARA A PORTADA
-
Romà Casanova: «L'Església és una de les institucions que més i millor ha gestionat la pederàstia» Xavi Llambrich
-
El bisbe de Vic elogia el caràcter «proper a la gent» de Lleó XIV i la «defensa dels més necessitats» Redacció
-
Vic demanarà a la Generalitat ampliar el servei de bus que connecta amb el Lluçanès i el Berguedà Irene Giménez Vinyet
-
-