Els pobles i ciutats d’Osona estan molt lluny de ser accessibles per a tothom. Sovint trobem barreres arquitectòniques així com dissenys no inclusius que fan que la gent amb discapacitat o diversitat funcional trobin serioses dificultats per accedir a determinats espais i la impossiblitat de fer-ne ús d’altres.
La supressió d’aquestes barreres arquitectòniques suposaria avançar en la igualtat d’oportunitats per a les persones amb discapacitat, però més enllà de suprimir barreres d’infraestructures mal dissenyades d’origen, s’hauria de tendir al disseny universal i l’accessibilitat integral o, dit d’una altra manera, a l’accessibilitat i el disseny per a tothom.
En els darrers dies, la supressió de barreres arquitectòniques ha estat fruit de diferents propostes en diversos plens municipals d’Osona, propostes d’intervencions que beneficiaran un bast col·lectiu que va molt més enllà de les persones amb discapacitat, perquè el disseny inclusiu és, sens dubte, un benefici per a tothom.
Al ple de Centelles es va parlar de com pal·liar les mancances de part de l’andana de l’estació, que actualment està a una elevada distància del tren. Aquesta millora facilitaria l’accés al tren a les persones amb mobilitat reduïda, però també a la gent gran, persones amb maletes o gent amb cotxets, crosses, dolor a les articulacions o que per qualsevol altre motiu els hi seria més fàcil o més còmode salvar sense perill la distància que hi ha entre l’andana i el tren. Cal tenir en consideració que l’accessibilitat al tren no es garantirà fins que tots els trens i estacions estiguin adaptades.
El ple de Vic va aprovar la moció de Vic per a Tots per a l’arranjament de voreres en diversos carrers de la ciutat, fet que suposarà, en definitiva, que tots i totes hi puguem caminar amb major seguretat.
D’altra banda, la unitat de participació ciutadana de l’Ajuntament de Vic va realitzar una reunió informativa per explicar en quin punt es troben les propostes guanyadores dels pressupostos participatius, en els que es van votar mesures com la creació d’un lavabo públic al centre de la ciutat, un equipament que serà indispensable per a persones amb cistitis intersticial, colon irritable o Crohn, però també per a gent gran, infants, o tothom que necessiti anar al lavabo mentre està al centre de la ciutat.
També les dues propostes dels pressupostos participatius infantils de Vic, dotar d’un gronxador adaptat un parc de la ciutat i la creació d’una rampa d’accés a la sorra de la plaça, beneficien un ampli col·lectiu de persones.
Cal que més enllà d’accions concretes que millorin equipaments puntuals, es dugui a terme un replantejament per part dels qui dissenyen els nostres pobles i ciutats.
ARA A PORTADA
-
La pressió popular guanya el pols a Vic: el Bisbat suspèn tots els actes religiosos de la diada de Sant Miquel Irene Giménez Vinyet
-
-
El Meteocat emet un avís per temps violent a quatre comarques durant la tarda de divendres Guillem Delso
-
-
Les comparses del seguici de Festa Major de Vic anuncien accions de rebuig a la presència de Luis Argüello Irene Giménez Vinyet
15 de desembre de 2015
Et pot interessar
- Trump i l'OTAN o quan la diplomàcia es torna xantatge Toni Poyato
- Què són els centres adscrits? La seva vinculació a la universitat Josep-Eladi Baños
- Els missatges dels ocells Blanca Busquets
- Els nous «altres catalans» en el centenari de Paco Candel Toni Poyato
- A l'infern! Enric Casulleras
- La cursa solidària Blanca Busquets