​Temps estranys

06 de maig de 2020
Estem vivint temps molt estranys que ens obliguen a repensar la nostra vida de dalt a baix. La nostra capacitat d'adaptació a les circumstàncies canviants de manera inesperada és ara la que ens ajuda a portar més o menys bé la realitat que estem vivint. Si això és així per a les persones, també ho és per a les institucions. La capacitat d'adaptació a la pandèmia ens ha ajudat a definir-nos i a definir les nostres capacitats d'entomar realitats que no hauríem pogut preveure mai. Tot i així, com a Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, hem respost amb una agilitat important a la situació tant pel que fa a la continuïtat dels ensenyaments, com per la capacitat d'ajudar la societat amb persones voluntàries i material de què podíem disposar o fabricar de manera immediata.

El primer que hem tingut en compte ha estat sempre la salut i la seguretat de les persones, estudiants, professorat i professionals d'administració i serveis. Amb aquest objectiu ens vam avançar al confinament enviant a casa les persones amb més risc abans que es decretés l'estat d'alarma. També els estudiants han pogut comptar amb la Universitat, sobretot els que eren en països estrangers per estudis o pràctiques i que es van trobar atrapats. Afortunadament hem pogut repatriar tothom qui ho ha volgut. Ara estem condicionant tota la Universitat per tal que puguem anar tornant de manera progressiva als llocs de treball sense riscos per a la salut de ningú.

Durant aquests dies hem estat publicant notícies d'àmbit general explicant els esforços que fa la institució per ser d'utilitat a la societat que l'acull i donant informacions internament tant als estudiants com al professorat i professionals de serveis. Tenim l'avantatge d'estar ben comunicats tant amb la societat a través dels mitjans de comunicació com és el cas d'aquest mateix que m'acull, com internament gràcies a la feina dels professionals de la institució.

Com deia al començament, vivim temps molt estranys. Conscients d'aquestes circumstàncies excepcionals, com a institució ens hem esforçat per treballar amb agilitat, professionalitat, capacitat d'adaptació a les circumstàncies i voluntat de servei a la societat. Això ha estat possible gràcies a la implicació de tantes persones de la comunitat, que em fan sentir verdaderament orgullós de formar-ne part. I si el que hem fet fins ara és important i valuós, el que estem fent i farem d'ara endavant també ho és i ho serà.

Ara mateix estem treballant en la preparació d'un repte solidari esportiu amb l'objectiu de recaptar fons per combatre el coronavirus, que tindrà lloc el diumenge 10 de maig. Es tracta de celebrar una jornada esportiva i solidària que destinarà tots els diners obtinguts al projecte #JoEmCorono, que lideren els doctors Bonaventura Clotet i Oriol Mitjà, director i investigador respectivament de la Càtedra de Malalties Infeccioses i Immunitat de la Universitat.

I acabem de constituir, com a membres, un consorci català que ha aconseguit finançament per al projecte European Researchers' Night dins el programa Horizon 2020 per tal d'organitzar la Nit Europea de la Recerca 2020 a Catalunya, un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència que se celebra cada any en més de 300 ciutats de 30 països d'Europa alhora. El seu objectiu és apropar la recerca i els seus protagonistes al públic de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació de manera planera i divertida.

El que en aquestes circumstàncies fem com a Universitat té bàsicament dos objectius: d'una banda posicionar la recerca com la clau per donar la solució a la crisi actual tant en l'àmbit sanitari com en l'àmbit econòmic i social. La recerca salva vides i aporta solucions i respostes a les necessitats i als reptes que la societat afronta. L'altre objectiu bàsic és captar fons per a projectes de recerca en el marc de la Covid-19 que ara són prioritaris, com frenar el contagi i trobar una vacuna.

Vivim temps estranys, però la capacitat de les persones d'apoderar-se i d'afrontar les situacions des d'un punt de vista racional i científic. En aquest aspecte, el paper que juga la Universitat és fonamental.