
L’informe jurídic que ha redactat la secretària de l’Ajuntament de Vic ha donat la raó a Josep Anglada en la seva picabaralla amb els tres regidors de PxC . Des d’una perspectiva legal, els regidors d’un partit no poden expulsar el seu portaveu o qualsevol altra regidor del grup municipal, encara que siguin majoria (tres de cinc), tal com pretenien Joan Carles Fuentes, Cristina Gayoso i Pilar Catalan. Ni tan sols es pot canviar el portaveu, ja que cal la signatura amb l’aprovació de tots els regidors, un fet que, ara per ara, és impossible.
A efectes pràctics, això significa que, de moment, Josep Anglada continuarà sent el portaveu de PxC al proper ple, previst el 3 de març. La facultat d’exercir com a portaveu no és banal: és l’únic que pot demanar la paraula a la sessió i el que fixa les preguntes i les mocions. “Els tres regidors de PxC faran de titelles. Per dignitat, haurien de plegar”, reclama Anglada.
Anglada ha celebrat la decisió i, a més, en una nota de premsa, ha anunciat que cessarà Gayoso del seu càrrec a la Comissió de Cultura, Convivència i Seguretat, i Pilar Catalan de les seves funcions a la junta de l’Institut Municipal d’Esports (IME).
Basant-se en aquest informe, l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal no acceptarà que es doni comptes al ple de l’expulsió d’Anglada del grup municipal fins que no s’hagi fet efectiva la seva expulsió del partit. Aquest procés d’expulsió ja està activat, segons PxC, i Anglada té fins al 3 de març, el mateix dia del ple, per presentar al·legacions. Llavors, si el partit ratifica la seva decisió, l’expulsió es podria fer efectiva en dues o tres setmanes. Per tant,i sempre segons PxC, si tots els terminis es compleixen, el grup municipal preveu donar comptes de l’expulsió d’Anglada i Marta Riera al ple del mes d’abril. Llavors, els dos passarien a ser regidors no adscrits i s’haurien de canviar els càrrecs de les comissions municipals.
Anglada, però, alerta que si es materialitza la seva expulsió del partit posarà un contenciós-administratiu i el cas es podria eternitzar als jutjats. Això, segons Anglada, li permetria continuar al grup municipal fins a final de la legislatura com a portaveu. A més, recorda que ha presentat al·legacions a la reunió del comitè executiu on es va aprovar la seva destitució com a president de PxC. Si aquesta trobada es declarés nul·la, tota les decisions posteriors que se n’han derivat quedarien en suspens.
La resolució, al final, la tindrà un jutge. Segons ha explicat a Osona.com l’advocat Sergi Adán , si s’expulsés Anglada del partit, l’afectat podria demanar mesures cautelars per tal que se suspengués la seva sortida fins que es resolgués el contenciós (podrien passar anys). Si el jutge considera que Anglada podria patir un “perjudici irreparable”, en cas de ser expulsat i que llavors els tribunals li donessin la raó, podria decretar la suspensió de l’expulsió. És per tant, una decisió discrecional que el jutge prendria en bases als condicionants. En tot cas, si s’acceptés la petició d’Anglada, l’únic que el jutge li podria demanar és una aval per indemnitzar el partit si no se li donés la raó en la resolució del contenciós.
Si s’arriba a aquest punt, la decisió del jutge tindrà una gran transcendència, ja que suposarà que Anglada continuï o no com a portaveu del grup municipal de PxC, gairebé segur, fins a les eleccions municipals de 2015.
El ple i l’ordre d’allunyament
De moment, el que està clar és com quedarà el ple del 3 de març, que es preveu calent i on tot continuarà igual. A PxC només tindrà la paraula Josep Anglada, que se suposa que la cedirà en ocasions a Marta Riera, es mantindran els mateixos seients i els regidors continuaran agrupats en una fila de la sala consistorial. La tensió serà més que evident: cal recordar que Fuentes ha denunciat Anglada per injúries i Catalan ha demanat una ordre d’allunyament per amenaces .
Pel que fa en aquest darrer punt, el jutge decretarà o desestimarà l’ordre d’allunyament en els propers dies, presumiblement abans del ple. Si fixés que Anglada no es pot acostar a uns determinats metres de Catalan, la seva presència al ple es podria prohibir. És una altra incògnita que es desvetllarà el proper 3 de març. Fonts judicials consultades per Osona.com, però, han explicat que veuen complicat que la petició d’allunyament prosperi.
A Catalunya hi ha un precedent semblant a l’Ajuntament de Masquefa , tot i que amb matisos diferents. Un regidor no va poder assistir al ple perquè tenia una ordre d’allunyament vers dos veïns que vivien a prop de l’edifici municipal.