COMUNICAT DE CIU DE VIC
Avui, dia 16 de maig de 2007, ha tingut lloc la presentació de les propostes d'educació de CiU per la legislatura 2007-2011 a la ciutat de Vic. Josep Maria Vila d'Abadal, ha exposat la necessitat de la centralitat de les polítiques educatives. En aquest sentit ha afirmat que Des de Ciu , donem una enorme importància a l'educació, no només a l'educació escolar sinó de tota la ciutat, i per tant en les polítiques públiques també, cal que es pensi en clau educativa, de coneixement de nosaltres mateixos, de la nostra història i dels nostres valors socials i de les llibertats públiques que tant ha costat d'aconseguir
Tal com ressenya el programa electoral de Ciu, Vila d'Abadal ha insistit en que aquesta és una legislatura en què l'educació ha de presidir i d'inspirar totes les accions polítiques. L'educació per viure en societat, coneixent i aplicant els deures que té tothom en vers la resta de la ciutadania, educar per ser més respectuosos, per conèixer més la ciutat i per conèixer-nos més entre els vigatans. Ara és l'hora de més educació que mai: més Llars d'Infants que mai, més instituts de secundària que mai, més escola de música que mai...
Núria Tomàs, mestre i membre de la candidatura de CiU, ha exposat les principals accions en matèria educativa i en concret ha assenyalat que s'invertirà en educació en totes les etapes formatives, en especial des dels 0 anys fins a 16 anys, tenint en compte els programes d'inserció laboral, de comú acord amb les entitats i empreses del sector econòmic.
CiU potenciarà les llars d'infants existents que, des de fa molts anys, estan fent un servei a la ciutat i posar en funcionament tres noves llars d'infants públiques per tal de conciliar la vida laboral amb la familiar, establint els criteris d'accés a les llars d'infants tenint en compte els empadronats a la ciutat de Vic i que pare i mare treballin o estiguin en procés de buscar feina.
Tomàs ha fet especial incidència en aprofitar la riquesa i el valor afegit que suposa, per a la ciutat, disposar dels estudis d'Educació que s'imparteixen a la Universitat de Vic, en benefici de totes les escoles de la Ciutat
En quant a inversions Núria Tomàs ha indicat que s'impulsaria la construcció i la posada en funcionament del 3r IES de la ciutat " La Plana i es crearà i construirà el Conservatori de Grau Mig de Música, l'Escola de Música, i potenciar l'Escola Masferrer, l'Escola d'Arts i Oficis i l'Institut del Teatre.
Jordi Ordeig, president de l'AMPA del Sagrat Cor i membre de la candidatura de CiU, ha exposat la enorme importància de la implicació de les famílies en l'educació i s'ha compromès a treballar conjuntament Ciutat/ Escola/ Famílies, per potenciar les Escoles de pares, ja que les famílies són l'agent bàsic en la formació dels models de conducta i de ciutadania, on els nens i les nenes adquireixen les normes i valors fonamentals per viure en societat.
Ordeig ha explicat que CiU pretén aprofitar el Pla Educatiu d'Entorn, com a eina per treballar amb els centres escolars i la resta d'agents socials per donar resposta als problemes que ens planteja el dia a dia. I, en aquest sentit, ha plantejat l'ampliació del pla per tal d'organitzar Aules d'Acollida per a famílies nouvingudes, per donar a conèixer el nostre patrimoni, la nostra cultura i societat, els costums i unes normes obligatòries bàsiques de convivència.
Igualment, Ordeig ha plantejat de reforçar el programa d'Estudi Assistit a les escoles i oferir, des de les Biblioteques, espais per a la realització de deures escolars als infants que en tinguin necessitat. I, també, incidir en el programa d'Escoles Obertes per tal que els ciutadans dels barris puguin collaborar i participar en les activitats que els centres educatius organitzin i puguin fer ús de les installacions.
Per tal de facilitar l'accés de tothom a les escoles Ordeig ha proposar de crear una xarxa de transport escolar per a tots els centres educatius, mantenint i millorant el model Vic com un exemple avançat de convivència ciutadana.
Anna Erra, número 2 de la candidatura de CiU, ha exposat els valors de la Ciutat Educadora i ha insistit en què l'educació és el camí per treballar per una societat i un món més just, més democràtic i més participatiu. Vic, ha dit Erra, ha de continuar donant nous impulsos a l'educació, fent cada dia més real i possible el concepte de Ciutat Educadora.
Erra ha exposar clarament que les institucions escolars de la nostra ciutat no poden assumir -en solitari- els reptes de l'educació integral sense que tota la societat s'impliqui i es corresponsabilitzi en la feina d'educar. Tota la ciutat ha de ser un agent educatiu permanent que transmeti valors que siguin assumits pels entorns socials que viuen els nostres nois i noies. Cal que la Ciutat Educadora es relacioni constantment amb el seu entorn amb l'objectiu d'aprendre, intercanviar i compartir per tal d'enriquir la vida dels seus habitants.
Anna Erra ha detallat que per desenvolupar aquestes accions calia Crear un Projecte educatiu de Ciutat per tal que les escoles i la ciutat vagin plegades i s'impliquin conjuntament en el procés de consolidar una ciutadania democràtica, una convivència pacífica i una formació basada en els valors ètics i cívics i en el respecte a la pluralitat. Per això insisteix Erra en constituir el Consell d'educació de la ciutat integrat per diferents representants de la societat per planificar, realitzar i sobretot avaluar projectes educatius de ciutat.
Igualment Erra ha fet una interessant exposició sobre el "Model Vic", i ha dit que cal mantenir-lo i consolidar-lo introduint sistemes d'implantació de Qualitat i d'Avaluació, amb la finalitat de:
o Fomentar i potenciar un millor coneixement de la ciutat de Vic als nostres escolars, amb un treball de coparticipació amb les institucions de la ciutat per donar a conèixer i fer estimar la riquesa del seu patrimoni històric, social i cultural.
o Reforçar el sentit identitari dels vigatans, tenint present les aportacions de les comunitats que l'integren.
o Reforçar el sentit identitari dels vigatans, tenint present les aportacions de les comunitats que l'integren.
o Potenciar el programa de famílies vetlladores buscant la collaboració i el consens amb els Consells Escolars.
o Potenciar i reforçar l'equilibri del sistema educatiu de la nostra ciutat vetllant per l'escola pública i l'escola concertada que treballen amb un objectiu comú: garantir la formació dels nostres infants i joves.
o Facilitar la formació permanent de la població i en especial de la gent gran i reforçar l'ensenyament de la llengua catalana com a llengua social de la nostra ciutat.