CiU copsa el pols de la comarca per incorpora-lo al seu programa electoral

Resum de les visites del diputat Francesc Homs a Les Masies de Voltregà, Roda de Ter i Balenyà.

Publicat el 11 de juliol de 2010 a les 09:14
Foto: CIU

Sota el nom d’”Idees pel Canvi”, Convergència i Unió està organitzant a nivell comarcal trobades en diferents municipis amb en Francesc Homs, diputat al Parlament de Catalunya i candidat de CiU, per tal de recollir idees de diferents sectors de la societat catalana per implementar-les en el programa electoral.

Resum de les trobades, aquesta setmana


Amb una amplia participació, es van discutir i aconseguir consens per incloure temes referent als següents àmbits per població, segons detallem:

Les Masies de Voltregà, dimarts 6 de juliol:


Temes escollits:
Autogovern, valors, infraestructures, immigració, corrupció, polítiques socials, crisi, educació, identitat, desavinences-tripartit.

Finalment, per votació es tractaren per part dels assistents els següents temes:

Autogovern:
Hi ha dues tendències: una que parla de la independència de Catalunya i l’altre que pensa que no s’aconseguirà ja que hi ha molts interessos creats, sobre tot econòmics.
Referent al tema de la sentència del tribunal constitucional, es comenta que ja que aquest no és l’Estatut que varem votar, que es retiri. Que no s’apliqui.
En el que hi ha consens és que la prioritat hauria de ser millorar el finançament, independentment de com vagi el tema de l’Estatut, ja que necessitem més recursos.

Crisi econòmica:
El major problema és de confiança. Es coneix que els diners amb els que es valoraven els béns (sobre tot immobles) no existeixen. Estava tot massa sobrevalorat, i ara, en molts casos, la tendència és a l’inrevés.
També es parla de la manca de voluntat d’integració de la immigració, però és un problema dels dos cantons, ja que els catalans moltes vegades no facilitem això. (Per exemple amb el tema de canvi d’idioma).

Roda de Ter, dimecres 7 de juliol:

Temes escollits:
Justícia, crisi econòmica, administració pública, valors, educació, pensions, turisme, sanitat, infraestructures, mitjans de comunicació, medi ambient i habitatge, autogovern, cultura i esports.

Finalment, per votació es tractaren per part dels assistents els següents temes:

Crisi econòmica:
Es detecten tres sectors claus en l’economia catalana: energia, agroalimentari i logística.
La màxima prioritat ha de ser crear llocs de treball pels aturats. Per fer això hi ha dos camins.
- Treure a concurs més places de funcionaris.
- Facilitar i incrementar l’activitat del sector privat. Empreses i emprenedors.
Es valora que la manera de fer més ric el país, de tirar-lo endavant ha de ser facilitar a les empreses i emprenedors la creació d’empreses. Reduir la burocràcia. Encara que les administracions sempre diuen que ho faran, mai no ho acaben de fer.
Aquí la discussió deriva en la dificultat de la població en general d’entendre de lleis, degut a la xarxa i barreja d’aquestes. Tot es vol regular, i això no és possible. La població ha de ser responsable dels seus actes, no es pot pensar sempre en l’administració com a salvadors de tot.

Política:
Es comença el col•loqui parlant de la pèrdua de credibilitat dels polítics. En Francesc Homs comenta que: “la política, la fas o te la fan”.
Es detecta que un dels problemes és entrar i sortir de la política, moltes vegades per la quantitat d’incompatibilitats que hi ha després per retornar al sector privat. Això fa que ara, gairebé el 80% aproximadament dels que fan política son funcionaris, i això empobreix els diferents punts de vista, ja que el perfil i la realitat professional ve molt donat per un sol sector.
Les picabaralles partidistes cansen a la població general i provoquen part de la desafecció política.
Finalment es parla dels polítics locals. S’han de valorar més i respectar en major manera ja que són els que estan al carrer, amb els seus veïns i amb els problemes reals i directes de les persones.

Balenyà, dijous 8 de juliol:

Fa una petita introducció en Josep Salom, com a vicepresident de Convergència d’Osona, parlant de la importància de la feina de proximitat i del canvi en el govern de la Generalitat de Catalunya.

Temes escollits:
Seguretat/violència de gènere, autogovern, mediambient, política, esports, crisi econòmica, immigració, valors, sanitat, educació, tecnologies de la informació, mitjans de comunicació, administració.

Finalment, per votació es tractaren per part dels assistents els següents temes:

Crisi econòmica / immigració:
S’ha gastat molt a nivell personal, sense tenir en compte que la gent demanava crèdits. Ha mancat responsabilitat. “S’ha estirat més el braç que la màniga”.
La discussió deriva, ja que hi ha assistents que pensen que el principal problema ha estat el govern per no fer-ne previsió i els bancs per donar crèdits sense mirar al detall a qui els donaven.
Les solucions que es proposen son:
-    Mesures urgents: estabilitzar el “pacient” i, encara que no agrada com s’ha concebut ni com s’aplica, aplicar el decret del govern central. Millor realitzar accions que no fer res.
-    Mesures a mitjà termini: facilitar la creació de llocs de treball donant suport a les empreses i simplificant la burocràcia.
Un dels assistents afegeix que les empreses catalanes han de mirar als mercats europeus, ja que és on es comença a sortir de la crisi i es cobra amb més seguretat. Tot això diversificant productes i sent més competitius, no tant pel tema del preu, sinó pel valor afegit del que produïm.
Pel tema de la immigració, cal tenir una actitud valenta i clara ja que s’han de donar drets i demanar deures. Això últim sembla que s’ha oblidat.

Autogovern:
Es manifesta que ens tenen la mida presa. No hi ha més alternatives que acatar o marxar.
-    El més important és el concert econòmic. Serà el més eficient i pràctic.
-    Oblidem el sentit dreta/esquerra i pensem en clau catalana.