​El govern de Vic defensa la decisió de no aplicar el porta a porta a tota la ciutat

"No hem renunciat a res", remarca la regidora de Medi Ambient Ester Coma tot detallant que s'ha concretat un model mixt de recollida de residus

Ester Coma, regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vic.
Ester Coma, regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vic. | Oriol Clavera
06 de març de 2024
Actualitzat: 15 de març, 10:41h
Fa uns dies, l'equip de govern de Vic anunciava que, finalment, no s'aplicarà el model de recollida selectiva de residus del porta a porta a tota la ciutat. Una decisió que agafava per sorpresa a l'oposició, la qual critica que no se'ls comuniqués el nou posicionament. Van assabentar-se'n, expliquen, a través dels mitjans de comunicació en el marc de la presentació del Pla d'Actuació Municipal (PAM) 2023-2027.

ERC, CUP i Vic En Comú Podem expressaven en el ple d'aquest dilluns el malestar per aquest gir del guió, mentre que PSC i SOMI es posicionaven a favor del canvi d'estratègia. Amb tot, la regidora de Medi Ambient, Ester Coma, defensa que "no hem renunciat a res" i concreta que s'aposta per un model mixt de recollida de residus. En aquesta línia, la també consellera comarcal detallava que el porta a porta s'aplicarà en alguns barris de la ciutat, mentre que en d'altres s'apostarà per contenidors intel·ligents.
 

Qüestió de "prioritats"

Ester Coma, regidora de Medi Ambient de Vic, remarca que des de l'equip de govern "no hem renunciat a res, hem concretat el model". En aquesta línia, explica que s'implementarà un sistema híbrid de recollida de residus.

Però, per què s'ha repensat l'estratègia? La també consellera comarcal respon que es tracta "d'un tema de prioritats i d'urgències mediambientals". En aquest sentit, remarca que s'aposta per avançar en matèria d'energies renovables i en inversions en la línia de l'emergència per la sequera.

Les directrius europees marquen que l'any 2025 s'ha d'arribar a una recollida selectiva de residus del 65% i, el 2030, al 70%: "En una ciutat sense porta a porta ni contenidors amb xip, ara com ara estem a punt d'arribar al que se'ns demana", diu Coma.

D'altra banda, la regidora explica que el passat octubre es va reunir amb l'Agència de Residus de Catalunya, una trobada durant la qual el consistori vigatà va demanar finançament per implementar el porta a porta al conjunt de la ciutat. Unes ajudes que no han arribat: "Els vaig traslladar que, si no hi havia subvencions, es posava en risc la posada en marxa del model a tota la ciutat".
 

"Es menysté a l'oposició"

La decisió del govern de Vic d'apostar per un model híbrid en la recollida de residus va centrar bona part de la sessió plenària d'aquest dilluns. En el torn de precs i preguntes, l'oposició va collar a l'executiva vigatana perquè donés explicacions.

ERC critica que es "menysté" a l'oposició, la qual s'ha assabentat del gir de guió a través dels mitjans de comunicació. Al mandat passat, detallen els republicans, es va acordar un model i, ara, "es fa un pas enrere", diuen, "per un pacte de govern" amb Ara Vic.

La CUP remarca que el consistori havia acordat apostar pel porta a porta "integral", qualifiquen la decisió "d'irresponsabilitat política" i pregunten a l'equip de govern com implementaran el model escollit "per no sembrar els caos".

Des de VECP també critiquen el fet de no explicar la decisió als partits de l'oposició: "Per què l'alcalde Albert Castells difereix del regidor de Medi Ambient Albert Castells?", preguntava Arnau Martí.

Des del PSC celebren la decisió, però demanen al govern si han estudiat les conseqüències legals i econòmiques del canvi de rumb en relació amb el contracte amb el Consell Comarcal.

Pel que fa a SOMI, també estan satisfets amb el canvi de rumb, tot i que demanen que s'aclareixi com es farà.
 

Model híbrid: com, on i quan s'aplicarà?

Vic proposa posar en marxa un model mixt pel que fa a la recollida de residus. En aquesta línia, el porta a porta s'aplicarà en zones d'habitatges unifamiliars de poca densitat de població: a partir de la primavera s'implementarà a la Guixa, Sant Llàtzer i les Quatre Estacions, mentre que a la tardor serà el torn de la Serra-de-Senferm.

També a partir de la tardor es provarà el sistema de contenidors amb xips a la plaça Osona. D'aquesta manera, explica Coma, s'avançarà en la concreció de com s'implementarà la recollida d'escombraries a la resta de la ciutat a través de contenidors intel·ligents.

Tot plegat s'haurà d'aprovar al ple de l'Ajuntament de Vic durant els pròxims mesos. El govern, en minoria, necessitarà el suport, com a mínim, d'un regidor més del plenari per tirar endavant la proposta.

"No hi ha cap ciutat de 50.000 habitants o més a Catalunya amb un model 100% porta a porta", remarca la regidora de Medi Ambient, insistint en el fet que s'està estudiant la solució "òptima" per la capital d'Osona.
Arxivat a